Με «φορτωμένο» πρόγραμμα προχωράει η δημοτική αρχή Ρόδου, με ορίζοντα το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Βαγγέλης Μανδρακός:
«Η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για να γίνει στις 27 Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη. Η ημερήσια διάταξη θα είναι αρκετά… ‘φορτωμένη’ καθώς τα θέματα τα οποία θα έρθουν προς συζήτηση έχουν κυρίως σχέση με μια σειρά μελετών που πρέπει να εγκριθούν από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να μπουν στην διαδικασία της δημοπράτησης και της χρηματοδότησης από διάφορα προγράμματα που έχουν ανοίξει. Οφείλω να ομολογήσω ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν ανοίξει οι ροές των χρηματοδοτήσεων. Σας θυμίζω ότι τόσο το 2016 όσο και το 2017 είχαμε ένα σκληρό ‘μπλοκάρισμα’ στις χρηματοδοτήσεις, καθώς σημειώθηκε έλλειψη κονδυλίων με συνέπεια να μην μπορεί ο Δήμος Ρόδου να προχωρήσει σε δημοπρατήσεις έργων και να σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις. Ευτυχώς, αυτό έχει αλλάξει μετά την 3η Αξιολόγηση και προσπαθούμε πλέον, να προχωρήσουμε στον απαραίτητο προγραμματισμό. Βέβαια, ο πολίτης εισπράττει άμεσα την έλλειψη των αναγκαίων έργων, όπως οι αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων, των λακκούβων, υποδομές κ.λπ. Το αισιόδοξο μήνυμα όμως, είναι ότι φέτος το καλοκαίρι (με χρονικό ορίζοντα τους επόμενους μήνες) η Ρόδος θα είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές τόσο σε ό,τι αφορά την εμφάνιση της πόλης, όσο και στην βελτίωση της καθημερινότητας», τόνισε ο κ. Μανδρακός.
Σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Ρόδου, για να γίνονται κάποιες συνεδριάσεις με μοναδικό αντικείμενο κάθε φορά ένα ζήτημα του νησιού ή της πόλης (π.χ. κυκλοφοριακό, προετοιμασία ενόψει τουριστικής σεζόν κ.ά.) ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, ετοιμαζόμαστε για την πραγματοποίηση του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου του Σύριζα που προγραμματίζεται να γίνει μετά το Πάσχα στην Ρόδο. στο Συνέδριο αυτό που θα έρθει ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί, αναμένεται να ανακοινωθούν πολλά έργα που θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση. Αυτό απαιτεί την άρτια προετοιμασία από πλευράς της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, θα υπάρξει συζήτηση και με τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου (ίσως και με τους φορείς) ώστε να τεθούν όλα επί τάπητος. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις για να πάμε στο Συνέδριο έτοιμοι».
Σύμφωνα με τον κ. Μανδρακό, η συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας θα γίνει οπωσδήποτε πριν το Πάσχα:
«Ενδεχομένως να γίνει μια έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι ώστε να γίνει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ενόψει του Συνεδρίου στην Ρόδο για τα θέματα που θα θέσουμε και για τα οποία θα ζητήσουμε την αρωγή της κυβέρνησης, απαντήσεις αλλά και δεσμεύσεις».

Θυμίζουμε, ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, υπογράμμισε ότι τα θέματα που θα θέσει στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στο Συνέδριο, είναι (πέρα από τα μεγάλα θέματα όπως ο ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο, τα έσοδα των Δήμων κ.λπ.) είναι μια σειρά από έργα όπως: η νέα είσοδος της πόλης από το αεροδρόμιο, η περιμετρική οδός, τα δίκτυα του Γαδουρά προς τη Νότια Ρόδο, η προέκταση του αγωγού μέχρι την Κάλαθο – Πυλώνα – Καταβιά, το Εθνικό Θέατρο και κυρίως η νέα Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς και τα σχολικά κτήρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ