Ειδήσεις

«Πρέπει να δοθεί λύση και για τους δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδ/σου»

Τον προβληματισμό της διοίκησης του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εξέφρασε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» χτες, ο Οικονομικός επόπτης του Περιφερειακού Τμήματος και εκλεγμένο μέλος της ΣΤΑ κ. Φώτης Κασέκας, σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες της υπό εκκαθάριση Τράπεζας Δωδεκανήσου, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν «εν μια νυκτί» ενώ δεκάδες επιχειρηματίες της περιοχής μας βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και επιβάλλεται η εξεύρεση λύσεων που θα τους ανακουφίσουν και θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
«Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, είναι πάρα πολύ σοβαρή κι εμείς, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα αρκετών επιχειρηματιών της Ρόδου, αναλάβαμε μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ιδιότητάς μας ως οικονομολόγοι, και εκπρόσωποι του κλάδου, να αναδείξουμε το πρόβλημα ξεκινώντας από την ετήσια συνέλευση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2017.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, έχει πρωτοστατήσει στην διαμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών για τους δανειολήπτες. Εμείς, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του καθώς και με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Tράπεζας της Ελλάδος, ζητήσαμε να μεσολαβήσει, ούτως ώστε να υπαχθούν οι δανειολήπτες των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και των υπό εκκαθάριση Τραπεζών, στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Κι αυτό, γιατί αυτή την στιγμή ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν ισχύει γι αυτή την ομάδα δανειοληπτών. Ζητήσαμε λοιπόν, να παρέμβει και να αναδείξει το πρόβλημα, ξεκινώντας από την περίπτωση της Τράπεζας Δωδεκανήσου και σε συνέχεια, τα όποια αποτελέσματα να μεταφερθούν και στους υπόλοιπους δανειολήπτες για τις άλλες Τράπεζες που τελούν υπό εκκαθάριση».
Ο…. ‘Γολγοθάς’ της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Όπως ανέφερε ο κ. Κασέκας: «Οι επιχειρηματίες και οι δανειολήπτες, έχουν κάποια περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις, καθώς υπάρχουν ρυθμίσεις στο ‘τραπέζι’ από την εκκαθαρίστρια εταιρεία που διαχειρίζεται την εκκαθάριση, όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι λύσεις δεν είναι ‘βιώσιμες’. Θέλω εδώ να επισημάνω ότι αυτές οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές των ρυθμίσεων, τίθενται από την Τράπεζα της Ελλάδος και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δεν έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Συνεπώς, απαιτείται Νομοθετική Ρύθμιση με σχετική παρέμβαση. Κι εμείς σε αυτό στοχεύουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως στα αιτήματα που τέθηκαν, είναι και η ανάγκη να παραταθεί το όριο που θέτει η επιτροπή πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων της ΤτΕ ώστε ο χρόνος ρύθμισης των εν λόγω δανείων να επεκταθεί πέραν της 10ετίας που ισχύει σήμερα.
«Το εναλλακτικό σενάριο της πώλησης αυτών με έκπτωση στo πλαίσιo ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων προς ιδιωτικά funds είναι κάτι που δεν θέλουμε ούτε να σκεπτόμαστε. Αποτελεί την πιο καταστροφική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες συμπολίτες μας. Εμείς πάντως ως διοίκηση του τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας θα επιμείνουμε να έρθει νομοθετική ρύθμιση. Άλλωστε υπάρχουν και άλλες Συνεταιριστικές Τράπεζες ανά την Ελλάδα που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση καθώς και άλλες, όπως η Αγροτική κ.λπ.
Καταλαβαίνετε πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δανειοληπτών και επιχειρηματιών ανά την χώρα που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση και βεβαίως, είναι ακόμη υπό το καθεστώς ‘ομηρίας’» ανέφερε ο κ. Κασέκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου