ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος συμμετείχε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Φραγκάκης
Μέγεθος γραμμάτων

Την Τε­τάρ­τη 15 Ιου­νί­ου 2022 ο Δή­μαρ­χος Χάλ­κης κ. Φρα­γκά­κης Ευάγ­γε­λος πα­ρευ­ρέ­θη­κε στη συ­νά­ντη­ση των Δη­μάρ­χων των 42 νη­σιών της χώρας μας με κάτω από 3.500 μό­νι­μους κα­τοί­κους, ως προ­σκε­κλη­μέ­νος του Πρω­θυ­πουρ­γού κ. Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη, στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου. Στην σύ­σκε­ψη ο Δή­μαρ­χος Χάλ­κης πήρε τον λόγο και ανα­φε­ρό­με­νος στον τομέα της υγεί­ας, της τη­λεϊ­α­τρι­κής και της ψυ­χι­κής υγεί­ας των κα­τοί­κων των μι­κρών νη­σιών ανέ­φε­ρε τα ακό­λου­θα :

“Η πρό­σβα­ση των κα­τοί­κων των νη­σιω­τι­κών πε­ριο­χών στην υγειο­νο­μι­κή πε­ρί­θαλ­ψη οφεί­λει να χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται από δια­θε­σι­μό­τη­τα, δη­λα­δή την επάρ­κεια σε υπη­ρε­σί­ες υγειάς και προ­σβα­σι­μό­τη­τα η οποία σχε­τί­ζε­ται με την το­πο­θε­σία που πα­ρέ­χε­ται η υγειο­νο­μι­κή πε­ρί­θαλ­ψη και την το­πο­θε­σία που βρί­σκο­νται οι ασθε­νείς.

Ο πιο ση­μα­ντι­κός λόγος για τον οποίο οι νη­σιώ­τες δεν μπο­ρούν να προ­σεγ­γί­σουν την υγεία είναι η από­στα­ση που πρέ­πει να δια­νύ­σουν για να φτά­σουν σε ορ­γα­νω­μέ­νες δομές υγεί­ας , πόσο μάλ­λον σε νησιά όπως η Χάλκη όπου χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται από διπλή νη­σιω­τι­κό­τη­τα.

Σε αυτό το μεί­ζο­νος ση­μα­σί­ας θέμα θα πρέ­πει να συ­μπε­ρι­λά­βου­με και το κομ­μά­τι της ψυ­χι­κής υγεί­ας των μι­κρο­νη­σιω­τών μας η οποία απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι της υγεί­ας, οι ψυ­χι­κές ασθέ­νειες οι οποί­ες πα­ρου­σιά­ζο­νται κυ­ρί­ως λόγω του αι­σθή­μα­τος της ανα­σφά­λειας του απο­κλει­σμού της σκλη­ρής χει­μω­νιά­τι­κης πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, είναι απα­ραί­τη­το να δια­γι­γνώ­σκο­νται έγκαι­ρα ώστε να λαμ­βά­νε­ται η κα­τάλ­λη­λη θε­ρα­πεία και για να επι­τευ­χθεί κάτι τέ­τοιο απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση είναι η το­πο­θέ­τη­ση ει­δι­κού ψυ­χι­κής υγεί­ας σε κάθε νησί.

Όλα τα πα­ρα­πά­νω μπο­ρούν να λειαν­θούν πλέον με την βο­ή­θεια της τε­χνο­λο­γί­ας και την εφαρ­μο­γή της τη­λεϊ­α­τρι­κής 3ής γε­νιάς η οποία θα βοη­θή­σει και τον αγρο­τι­κό για­τρό να πα­ρέ­χει κα­λύ­τε­ρες ια­τρι­κές υπη­ρε­σί­ες υπό την κα­θο­δή­γη­ση από την κλι­νι­κή ενός Πα­νε­πι­στη­μια­κού Νο­σο­κο­μεί­ου με το οποίο θα είναι δια­συν­δε­μέ­νο το Αγρο­τι­κό Ια­τρείο όλο το 24ωρο. Το δεύ­τε­ρο θέμα το οποίο έθιξε ο Δή­μαρ­χος ήταν το δη­μο­γρα­φι­κό.

Η Χάλκη είναι ένα νησί το οποίο με την βο­ή­θεια της Ελ­λη­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης κα­τά­φε­ρε να γίνει το πρώτο Gr- eco island της Ελ­λά­δας και να απο­λαμ­βά­νει ήδη τα οφέλη από την υγιή εκ­με­τάλ­λευ­ση των ΑΠΕ, έχει πε­ρά­σει σε μια νέα βιώ­σι­μη εποχή και κα­θη­με­ρι­νά και­νο­το­μεί δί­νο­ντας το πα­ρά­δειγ­μα ώστε νησιά με μικρό πλη­θυ­σμό να συ­νε­χί­σουν να κα­τοι­κού­νται και οι νέοι μας να βρουν κί­νη­τρα να πα­ρα­μεί­νουν η ακόμα και κά­ποιοι να επι­στρέ­ψουν πίσω στον τόπο τους.

Ο Δή­μαρ­χος πρό­τει­νε στον κ. Πρω­θυ­πουρ­γό να ξε­κι­νή­σει η Πο­λι­τεία έναν Στρα­τη­γι­κό Σχε­δια­σμό απο­τε­λού­με­νο από συ­ναρ­μό­δια Υπουρ­γεία, Πα­νε­πι­στή­μια και άλ­λους φο­ρείς ο οποί­ος θα κα­τα­λή­γει σε ένα απο­τέ­λε­σμα που να αριθ­μεί ρε­α­λι­στι­κά κί­νη­τρα επα­να­κα­τοί­κη­σης των μι­κρών νη­σιών της Ελ­λά­δας μας. Ο κ. Πρω­θυ­πουρ­γός με­τα­ξύ άλλων ανέ­φε­ρε ” “Θέλω να σταθώ ιδιαί­τε­ρα σε προ­γράμ­μα­τα και σε δρά­σεις που έχουν να κά­νουν με την προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Εδώ κα­λού­μα­στε από τη μία να αντι­με­τω­πί­σου­με εκ­κρε­μό­τη­τες οι οποί­ες έρ­χο­νται από το πα­ρελ­θόν, να λύ­σου­με βα­σι­κά ζη­τή­μα­τα υπο­δο­μής, όπως η δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των και η γρή­γο­ρη κι­νη­το­ποί­η­ση σε δρά­σεις ανα­κύ­κλω­σης. Ζη­τή­μα­τα που

έχουν να κά­νουν με την ύδρευ­ση, ζη­τή­μα­τα που έχουν να κά­νουν με τον χω­ρο­τα­ξι­κό σχε­δια­σμό. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, η πρά­σι­νη με­τά­βα­ση είναι μια πολύ με­γά­λη ευ­και­ρία για τα νησιά μας να μπουν πιο μπρο­στά, καθώς η μικρή κλί­μα­κα των νη­σιών μάς επι­τρέ­πει, κι­νη­το­ποιώ­ντας πό­ρους οι οποί­οι είναι όχι τόσο με­γά­λοι όσο αυτοί που θα απαι­τού­σαν τα με­γα­λύ­τε­ρα νησιά, να κά­νου­με πραγ­μα­τι­κά άλ­μα­τα. Και έχου­με ήδη πα­ρα­δείγ­μα­τα από την Αστυ­πά­λαια, από την Τήλο, από την Χάλκη, νησιά τα οποία, το κα­θέ­να με τον δικό του τρόπο, έχουν υιο­θε­τή­σει και­νο­τό­μες λύ­σεις, είτε αφο­ρούν τη δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των, είτε αφο­ρούν την ηλε­κτρο­κί­νη­ση, είτε αφο­ρούν συ­νο­λι­κά τη με­τά­βα­ση των νη­σιών μας σε ένα πε­ρι­βάλ­λον μειω­μέ­νων εκ­πο­μπών. Υπάρ­χει ένα και­νο­τό­μο πρό­γραμ­μα το οποίο ονο­μά­ζε­ται «GR-eco islands» προ­κει­μέ­νου τα νησιά μας να έρ­θουν πιο κοντά στην κλι­μα­τι­κή ου­δε­τε­ρό­τη­τα και στην ενερ­γεια­κή αυ­το­νο­μία. Θέλω, όμως, να το­νί­σω ότι καμία από αυτές τις πρω­το­βου­λί­ες δεν μπο­ρεί να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έχει τη δική σας στή­ρι­ξη. Και τη στή­ρι­ξη των το­πι­κών κοι­νω­νιών. Είναι μια πάρα πολύ με­γά­λη ευ­και­ρία, εσείς οι ίδιοι να βγεί­τε μπρο­στά και να αγκα­λιά­σε­τε αυτές τις λύ­σεις, έστω και αν με­ρι­κές φορές μπο­ρεί αυτό βρα­χυ­πρό­θε­σμα να αι­σθά­νε­στε ότι σας φέρ­νει σε σύ­γκρου­ση ίσως με κά­ποια συμ­φέ­ρο­ντα τα οποία έχουν μάθει να δου­λεύ­ουν με έναν συ­γκε­κρι­μέ­νο τρόπο. Είναι, όμως, ευ­και­ρία με­γά­λη. Και θα στη­ρί­ξου­με τον κάθε Δή­μαρ­χο, την κάθε Δή­μαρ­χο, που θα τολ­μή­σει να βγει μπρο­στά και να και­νο­το­μή­σει, διότι καμία από αυτές τις λύ­σεις που μπο­ρού­με να σας προ­τεί­νου­με, δεν μπο­ρεί να υλο­ποι­η­θεί -θα το επα­να­λά­βω- εάν δεν υπάρ­χει η στή­ρι­ξη της το­πι­κής κοι­νω­νί­ας και αν δεν υπάρ­χει ηγε­σία από τις Δη­μο­τι­κές Αρχές, από εσάς δη­λα­δή.”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.