Ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση του καμπαναριού του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πρόκειται να παραδοθεί μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2018 στην Ιερά Μητρόπολη. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τον πολιτικό μηχανικό του ΕΜΠ κ. Μιχάλη Χατζημιχαήλ και πρόκειται για μία δωρεά προς την Μητρόπολη.
Οι ρωγμές στο εξωτερικό περίβλημα του καμπαναριού μπορεί να φαίνονται επικίνδυνες, ωστόσο, δεν συντρέχει ανησυχία για τη στατικότητα του μνημείου. Κάτω από τον εξωτερικό μανδύα δεν υπάρχουν ρωγμές και δεν έχει διαπιστωθεί ότι απειλείται το καμπαναριό από κάποια σοβαρή βλάβη ή ακόμη και κατάρρευση. Τα κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στην πλευρά της θάλασσας, υπάρχουν εκεί απλά για να επιστήσουν την προσοχή των διερχόμενων για την αποκόλληση τυχόν μικρών κομματιών από την ελαφρόπετρα με την οποία είναι «ντυμένο» το καμπαναριό. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα πρόκειται να τοποθετηθεί σκαλωσιά τύπου τούνελ η οποία θα επιτρέπει την διέλευση των πεζών ενώ προστατεύει αποτελεσματικότερα από την αποκόλληση μικρών κομματιών πέτρας. Βέβαια, η σκαλωσιά θα χρειαστεί όταν αρχίσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Το αίτημα έχει εγκριθεί από τον αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και ανά πάσα στιγμή είναι δυνατή η τοποθέτηση της ειδικής σκαλωσιάς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά έχει συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη η οποία αποτυπώνει επακριβώς (πέτρα-πέτρα) την κατάσταση του καμπαναριού του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η μελέτη λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες που επιδρούν στην «καταπόνηση» του οικοδομήματος, όπως τα βάρη των καμπανών και τις δονήσεις που προκαλούνται από αυτές.
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η μελέτη προτείνει νέες, πρωτοποριακές μεθόδους για την ενίσχυση του κτηρίου και την κύρτωση που παρατηρείται (κυρίως λόγω της οξείδωσης). Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος ποιότητας του σκυροδέματος και οι προτάσεις για την ενίσχυση του καμπαναριού στηρίζονται σε όλα όσα έχουν αποτυπωθεί.
Σημειώνεται ότι ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ντι Φάουστο στα 1925 και βασίζεται στις γκραβούρες του Rottiers (1828). Οικοδομήθηκε το 1926 κατά μίμηση του ναού του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή του Κολλακίου στην Παλιά Πόλη. Στη δεξιά πλευρά υψώνεται το τετράγωνο καμπαναριό με φανερή τη βενετσιάνικη επιρροή εντοιχισμένο στο καμπαναριό το μαρμάρινο οικόσημο με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.
Η εκκλησία με το καμπαναριό αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ρόδου

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ