Συνεντεύξεις

Α. Μπαφίτη: «Προτιμώ ένα πολίτη θυμωμένο παρά ένα πολίτη που απέχει»

“Ο πολίτης θα κάνει τις επιλογές του, ποιους θα στηρίξει, και τα κριτήριά του δεν θα είναι αυτά που ξέραμε τόσα χρόνια. Θα στηρίξει όσους νοιώθει ότι του ταιριάζουν και τους υπόλοιπους θα τους καταποντίσει”.

Στις εκλογές του Μαΐου αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή της στη “δ”, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Ανδριάνα Μπαφίτη και υπογραμμίζει, πως είναι “βουβές”.

“Τα κόμματα δεν έχουν πέραση στον απλό πολίτη, για αυτό και όλα τα επιτελεία δηλώνουν “ανεξάρτητα”. Μόνον οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του «αέρα νίκης» σε κεντρικό επίπεδο, τολμούν να διακηρύξουν την κομματική τους ταυτότητα, οι συνδυασμοί τους όμως απαρτίζονται από «πρόσφυγες» όλων των κομματικών πεποιθήσεων… με ό,τι αυτό συνεπάγεται”, δηλώνει η κ. Ανδριάνα Μπαφίτη και προσθέτει ότι οι πολίτες μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις εκλογές.

“Προτιμώ έναν πολίτη θυμωμένο, ο οποίος έστω και με τιμωρητική ψήφο θα πάει για να ψηφίσει, παρά έναν πολίτη που απέχει. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα.Οι πολίτες απέχουν για αυτό και βλέπουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια άτομα να ηγούνται των συνδυασμών, και αυτό είναι ανησυχητικό”, τονίζει η κ. Μπαφίτη.
Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφια στις εκλογές, η κ. Μπαφίτη δηλώνει πως θα λάβει τις αποφάσεις της, «όταν θα πρέπει».
Η συνέντευξη της κ. Α. Μπαφίτη, αναλυτικά:

• Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη» για να λειτουργήσει καλύτερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Πριν από 3,5 χρόνια περίπου το πείραμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» επεχείρησε να συγκεράσει τις διαφορετικές κουλτούρες, ανάγκες και προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιμέρους κοινωνίες, δύο ήδη προβληματικών, λόγω της νησιωτικής τους μορφολογίας, νομών [Κυκλάδων – Δωδεκανήσου]. Δεν είναι δε λίγοι αυτοί που μέχρι και σήμερα αναρωτιούνται για την ορθότητα και ευελιξία που μπορεί και διαθέτει αυτός ο συγκερασμός.
Το μεγάλο πρόβλημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι κυρίως, η τρομερή υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών της σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – έχουμε το λιγότερο προσωπικό στην επικράτεια – με αποτέλεσμα, λόγω αφενός της υποστελέχωσης, αφετέρου του πολυσχιδούς της επικράτειας και κυρίως της έλλειψης συνεχούς ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών, να καθίσταται δυσχερής και αργή η εξυπηρέτη του πολίτη.

Επειδή μέσα σε αυτήν την τριετία πλέον έχουμε εντοπίσει τις ελλείψεις, πρόσφατα έχουμε τροποποιήσει τον κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών μας, διευρύνοντας τις διευθύνσεις, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Περιφέρειας, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί οσονούπω.

• Οριστικοποιήσατε τις αποφάσεις σας και θα είστε υποψήφια στις εκλογές για την Περιφέρεια ή θα ασχοληθείτε με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης; Τι θα μετρήσει περισσότερο στην απόφασή σας;
Κατά το χρόνο που παραδίδεται αυτή η συνέντευξη, δεν έχει κλείσει έστω και τυπικά το θέμα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου στο νησί της Ρόδου. Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος για το αν πρέπει να διασπαστεί ή όχι, γιατί θα χρειαστούν πολλές σελίδες για να το αναλύσουμε, επειδή όμως υφίσταται ως σενάριο, και επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε, έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι την όποια απόφαση λάβω, ακόμη και αυτήν της περαιτέρω μη ενασχόλησής μου με την αυτοδιοίκηση, θα την λάβω μετά την καταληκτική ημερομηνία, που έχει τεθεί για αυτό το σενάριο.

Από το “περπάτημα” όμως στο πεζοδρόμιο έχω ήδη αρχίσει να εξάγω τα συμπεράσματά μου.Αυτές οι εκλογές είναι “βουβές”. Τα κόμματα δεν έχουν πέραση στον απλό πολίτη, για αυτό και όλα τα επιτελεία δηλώνουν “ ανεξάρτητα ”. Μόνον οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του «αέρα νίκης» σε κεντρικό επίπεδο, τολμούν να διακηρύξουν την κομματική τους ταυτότητα, οι συνδυασμοί τους όμως απαρτίζονται από «πρόσφυγες» όλων των κομματικών πεποιθήσεων…..με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με προβληματίζει δε πολύ τι είδους ψήφο θα δώσει ο πολίτης. Ψήφο δυσαρέσκειας προς τα μέτρα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, η οποία όμως θα δοθεί σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε να έχει εκτονωθεί ο πολίτης μέχρι τις ευρωεκλογές..;; Αποχή…;; Ξέρετε, παρακολουθώ τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες σε έναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν την κάθοδο υποψηφίων στους συνδυασμούς τους και βλέπω ότι οι πολίτες αδιαφορούν, θέλουν να απέχουν.

Προτιμώ έναν πολίτη θυμωμένο ο οποίος έστω και με τιμωρητική ψήφο θα πάει για να ψηφίσει, παρά έναν πολίτη που απέχει…. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα σήμερα….οι πολίτες απέχουν….για αυτό και βλέπουμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια άτομα να ηγούνται των συνδυασμών, και αυτό είναι ανησυχητικό. Όσον αφορά το πρόσωπό μου τώρα, επειδή υπάρχουν κοντά μου κάποιοι άνθρωποι που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζουν στο κάθε μου βήμα, την στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσω θα πάρω τη γνώμη τους, θα το συζητήσω με την οικογένεια και τους οικείους μου και θα αποφασίσω.

• Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα για την αυτοδιοίκηση πόσο ριψοκίνδυνο είναι να ασχοληθεί κανείς με τα κοινά;
Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση ειδικά με τους τομείς που διαχειρίζονται χρήματα και κονδύλια είναι τρομερά επικίνδυνη. Έχει ποινικοποιηθεί τόσο πολύ η πολιτική, που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να εκτεθείς. Και ξέρετε δεν είναι τόσο μια ποινική διαδικασία που αντιμετωπίζεις, όπου στο τέλος μπορεί και να αθωωθείς…. Είναι ότι μέχρι να γίνει αυτό εκτίθεσαι τόσο πολύ κοινωνικά, τόσο εσύ, όσο και η οικογένειά σου, που η “ρετσινιά” μένει, ανεξαρτήτως εκβάσεως της όποιας ποινικής διαδικασίας.

• Στις εκλογές τις περιφερειακές λαμβάνουν μέρος αρκετές παρατάξεις. Θεωρείτε πως ο αγώνας θα είναι σκληρός ή όχι;
Κάθε αγώνας είναι σκληρός, είτε αντιμετωπίζεις δύο είτε περισσότερες παρατάξεις. Μακάρι ο κόσμος να επιλέξει τους καλύτερους γιατί στο τέλος τέλος, ο σκοπός είναι κοινός….το συμφέρον και η ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Είμαστε οι περισσότεροι μέλη της ίδιας κοινωνίας με ένα παρελθόν το οποίο μας χαρακτηρίζει, μας συνοδεύει και από το οποίο δεν μπορούμε να αποκοπούμε. Πιστεύω δε, ότι ειδικά σε αυτές τις εκλογές θα μετρήσει στον πολίτη κυρίως η κοινωνική “φήμη ” και το επίπεδο αξιοπρέπειας που κουβαλά ο κάθε υποψήφιος.

• Τι θα πρέπει να σκεφθούν προσεκτικά οι πολίτες πριν επιλέξουν στις εκλογές εκείνους που θα έχουν την ευθύνη για την τύχη του τόπου για τα επόμενα χρόνια;
Κάθε πολίτης έχει διαφορετική άποψη για τον υποψήφιο που του ταιριάζει, υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία είναι κοινά σε όλους. Θα ήθελα έναν υποψήφιο που να έχει τη δουλειά του και παράλληλα να ασχολείται με την αυτοδιοίκηση γιατί αυτός που μοχθεί για το ψωμί του, αντιλαμβάνεται νωρίτερα και καλύτερα τα κοινωνικά προβλήματα. Θα ήθελα οι κατά τόπους υποψήφιοι να διαμένουν μόνιμα στον τόπο που εκλέγονται γιατί έτσι μπορούν να αποκτήσουν εύκολα γνώση του προβλήματος και την επαφή με τον απλό κόσμο κ.ά. Όπως και να χει, ο πολίτης θα κάνει τις επιλογές του, ποιους θα στηρίξει και τα κριτήριά του δεν θα είναι αυτά που ξέραμε τόσα χρόνια. Θα στηρίξει όσους νοιώθει ότι του ταιριάζουν και τους υπόλοιπους θα τους καταποντίσει.

• Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η θητεία σας στη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου;
Δεν σας κρύβω ότι στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Πόσο μάλλον για μένα, ως ελεύθερο επαγγελματία, με τόσες συνεχείς μετακινήσεις και οργανογράμματα, συντονισμό τόσων συμβούλων και τόσων θεμάτων. Τώρα όμως, σχεδόν στο τέλος αυτής της προεδρίας, θεωρώ ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου στο Προεδρείο οι κ.κ. Κουκάς, Λοτσάρης και ο απερχόμενος Γ. Ζωγραφίδης, καθώς και η γραμματεία μας, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν στερήσαμε ποτέ από καμία παράταξη την επιθυμία να εκφραστεί και να αποτυπώσει θέσεις μέσα σε αυτό το όργανο. Θα μου επιτρέψετε δε και μέσα από αυτή τη συνέντευξη να τους ευχαριστήσω θερμά για αυτήν τη συνεργασία. Δεν ξέρω αν οι δρόμοι μας θα ανταμωθούν εκ νέου, όμως ήταν πολύτιμοι όλοι τους.

• Με αφορμή τις ευρωεκλογές δημιουργήθηκαν και νέα κόμματα. Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η τύχη τους;
Νομίζω ότι θεωρούν τις ευρωεκλογές μια ευκαιρία να “ζυγίσουν” το ειδικό βάρος τους και ανάλογα να πορευθούν στη συνέχεια. Εκείνο δε που θα πρέπει να προβληματίσει επιπλέον είναι και τι εξυπηρετεί καθένα από αυτά.

• Έχουν κατανοήσει οι πολίτες το πραγματικό νόημα των ευρωεκλογών; Είναι στη σωστή κατεύθυνση η απόφαση για τη σταυροδοσία των ευρωβουλευτών;
Δεν εισπράττω ότι το έχουν κατανοήσει πλήρως. Θεωρώ ορθή την απόφαση της σταυροδοσίας, όμως είναι άδικο ότι θα πρέπει να εκλέγονται από όλη την Ελλάδα, στην οποία ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να είναι γνωστοί, αλλά ούτε και να εκφράσουν τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Και αυτός ο θεσμός όμως νομίζω, ότι αφού δοκιμαστεί, θα τροποποιηθεί. Για τη Δωδεκάνησο από την άλλη είναι τιμή που από όσο γνωρίζω τόσο η Μίκα Ιατρίδη, όσο και ο συνεργάτης μου ο Νεκτάριος Σαντορινιός θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτές τις εκλογές, στους οποίους και εύχομαι κάθε επιτυχία.
Τέλος θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και σε εσάς και την εφημερίδα σας για την φιλοξενία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου