Τοπικές Ειδήσεις

Δρομολογούνται ριζικές αλλαγές στην Νέα Αγορά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι προτεραιότητες του Τμήματος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου του Δήμου Ρόδου. Αυτό τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βασίλης Μανέτας, αντιδήμαρχος Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου (και αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αφάντου) –με σημείο αιχμής την Νέα Αγορά.
«Οι προτεραιότητές μας είναι αφενός, να προχωρήσουμε στην παράταση των συμβάσεων – μισθώσεων των καταστημάτων που βρίσκονται στην Νέα Αγορά (να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες ώστε να μπει ο εργολάβος για να καθαιρεθούν τα καταστήματα στους εσωτερικούς χώρους, ξεκινώντας την ανακαίνιση – παρέμβαση στο μνημείο) αφετέρου, για την απευθείας αγορά των 22 ακινήτων με στόχο, την διαπλάτυνση της οδού προς την νέα γέφυρα της Κρεμαστής.
Για την Νέα Αγορά, εκτιμούμε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την παράταση των συμβάσεων για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται μέσα στο μνημείο και είναι ταμειακώς εντάξει, δηλαδή δεν έχουν οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου, ώστε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα καταστήματα. Από εκεί κι έπειτα, θα εξετάσουμε τι θα γίνει με αυτά που υπάρχουν στον πρώτο όροφο. Ο αριθμός των μισθωμένων καταστημάτων που βρίσκονται στο ισόγειο ανέρχεται στα 55 – 60 ενώ άλλα τόσα, παραμένουν ξενοίκιαστα. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα καταστήματα τα οποία είναι σε λειτουργία, κι έπειτα θα ακολουθήσουν τα καταστήματα που είναι κενά. Επίσης, θα εξετάσουμε πώς θα αξιοποιηθούν τα καταστήματα και γραφεία του πρώτου ορόφου. Σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμος Ρόδου έχει παραχωρήσει μεγάλο αριθμό γραφείων σε διάφορους συλλόγους, φορείς κ.λπ. τα οποία δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια. Εμείς θα έρθουμε σε επικοινωνία και συνεννόηση με όσους τα έχουν και αν πράγματι δεν τα χρειάζονται και δεν τα χρησιμοποιούν, θα τα αξιοποιήσουμε εμείς ή θα τα δώσουμε σε όποιους ενδιαφέρονται. Σχετικά με τα 22 ακίνητα στην Κρεμαστή σύμφωνα και με την εντολή του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, θα προχωρήσουμε σε διαδικασία απευθείας αγοράς τους, με στόχο την διαπλάτυνση της οδού προς την νέα γέφυρα της Κρεμαστής».
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει με τα κλειστά καταστήματα και γραφεία στην Νέα Αγορά, ο κ. Μανέτας ξεκαθάρισε πως θα κληθεί ο κάθε ενοικιαστής – επιχειρηματίας που είτε δραστηριοποιείται μέσα στο μνημείο, είτε ενδιαφέρεται, να καταθέσει ένα επιχειρηματικό πλάνο όπου θα περιγράφεται ξεκάθαρα πώς θα τροποποιηθεί το εκάστοτε ακίνητο:
«Αυτές οι τροποποιήσεις θα γίνουν με βάση την μελέτη για την Νέα Αγορά. Όσοι είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι, θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην παράταση της μίσθωσης (για 12 έτη). Όσοι δεν είναι ταμειακώς εντάξει, είτε θα τακτοποιήσουν τα χρέη τους, είτε θα αποχωρήσουν από την διαδικασία. Τα καταστήματα θα κατεδαφιστούν όλα (στο εσωτερικό, ισόγειο) και θα μείνει μόνον ο τρούλος. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με τους καταστηματάρχες που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους μέσα στην Νέα Αγορά, ώστε να βρούμε λύση για την μεταφορά τους, όσο θα εκτελούνται οι εργασίες. Θα τους δώσουμε και κίνητρα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και βεβαίως, να εξασφαλιστούν. Η διαδικασία θα γίνει ανά κατάστημα ενώ θα υπάρξει περιορισμός στην χρήση (ανά πτέρυγα). Η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής είναι να δοθούν τα καταστήματα σε Ρόδιους επιχειρηματίες, ώστε να συμβάλουμε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και αγοράς». Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΚΟΛΦ
Μιλώντας για την τουριστική ζώνη στ’ Αφάντου που είναι τα Κολύμπια, ο κ. Μανέτας τόνισε πως η τουριστική κίνηση έχει κορυφωθεί στην περιοχή με πάρα πολύ αυξημένες πληρότητες: «Η μεγάλη τουριστική κίνηση δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στα θέματα καθημερινότητας και καθαριότητας παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό».
Ερωτηθείς σχετικά με το Γκολφ, ο κ. Μανέτας είπε ότι έχει προχωρήσει αρκετά και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2023 θα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου