Τοπικές Ειδήσεις

Καστελλόριζο: Σκάφος του λιμενικού κοντά σε τουρκικό ερευνητικό – Σε αυξημένη επιφυλακή οι ελληνικές Αρχές

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
Σύνοψη
  • Σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκονται οι ελληνικές αρχές νότια του Καστελλόριζου λόγω του τουρκικού ερευνητικού σκάφους R/V TÜBİTAK MARMARA.
  • Η ελληνική κινητοποίηση προκλήθηκε από την παράνομη ναυτιλιακή οδηγία NAVTEX 0862/26 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, με στόχο την επιβολή τετελεσμένων στην περιοχή.
  • Το Ελληνικό Λιμενικό, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, παρακολουθεί στενά το τουρκικό σκάφος, διασφαλίζοντας την αποτροπή ερευνών στον βυθό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
  • Η Αθήνα έχει εκδώσει Anti-NAVTEX για να ακυρώσει τις τουρκικές ανακοινώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η ναυσιπλοΐα στην περιοχή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική δικαιοδοσία.

Σε κατάσταση απόλυτης επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκονται οι ελληνικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου, μετά τον απόπλου του τουρκικού επιστημονικού ερευνητικού σκάφους R/V TÜBΙΤΑΚ MARMARA από το λιμάνι της Μαρμαρίδας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, πλωτό σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος έχει προσεγγίσει την περιοχή κίνησης του ερευνητικού, αναλαμβάνοντας ρόλο «σκιώδους» ακολουθού και καταγράφοντας με ακρίβεια κάθε τουρκική κίνηση.

Διαβάστε επίσης:«Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Σφεντόνα» με ραντάρ των 300 χλμ -Σε 35 μήνες θωρακίζεται πλήρως η ελληνική επικράτεια
Η κινητοποίηση των ελληνικών δυνάμεων πυροδοτήθηκε αμέσως μετά την έκδοση της παράνομης ναυτιλιακής οδηγίας NAVTEX 0862/26 από τον αναρμόδιο σταθμό της Αττάλειας. Η Άγκυρα επιχειρεί να δεσμεύσει τη συγκεκριμένη ζώνη έως τις 15 Σεπτεμβρίου, συνδέοντας τις επιστημονικές έρευνες με το αυθαίρετο «θαλάσσιο πάρκο» που ανακοίνωσε πρόσφατα, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων και σφετερισμού διοικητικών αρμοδιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ελληνικό Λιμενικό, σε πλήρη συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό, εφαρμόζει τακτική στενής αλλά διακριτικής επιτήρησης από απόσταση ασφαλείας. Το TÜBΙΤΑΚ MARMARA πλέει αυτή την ώρα νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου, σε ζώνη που νομικά αποτελεί Ανοιχτή Θάλασσα. Βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), το σκάφος καλύπτεται από την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα περιοριστεί σε επιφανειακές μετρήσεις του νερού, όπως η αλατότητα και η θερμοκρασία.

Ωστόσο, η παρουσία του ελληνικού πλωτού λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για οποιαδήποτε απόπειρα «γκριζαρίσματος» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή διεξαγωγής ερευνών στον βυθό. Παράλληλα, η Αθήνα έχει ήδη απαντήσει σε διοικητικό επίπεδο, με τον αρμόδιο ελληνικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης να εκδίδει σχετική Anti-NAVTEX, ακυρώνοντας τις τουρκικές ανακοινώσεις και ξεκαθαρίζοντας πως ο συντονισμός της ναυσιπλοΐας στη συγκεκριμένη περιοχή ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική δικαιοδοσία.

Το θρίλερ στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει πως δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Πηγή: tanea.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.