Την διαβεβαίωση ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς η λειτουργία του ΚΔΑΥ (Κέντρο Διανομής Ανακυκλώσιμων Υλικών) καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό και μηχανικό κομμάτι με τον ανάλογο εξοπλισμό, έδωσε χτες με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική», ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου.
«Έχει ήδη ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό και μηχανικό κομμάτι με τον ανάλογο εξοπλισμό, ενώ έγινε η οριστική παραλαβή και η δοκιμαστική λειτουργία των μηχανημάτων. Απομένει πλέον να ρίξουμε μέσα τα απορρίμματα για να δούμε πόσο αξιόπιστο είναι το σύστημα και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί. Κατά 99% είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε το ΚΔΑΥ. Την προσεχή Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017, θα υποβάλουμε τον φάκελο όσον αφορά την τυπική διαδικασία της λειτουργίας του, στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ήδη λάβαμε την έγκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και μεθαύριο καταθέτουμε τον φάκελο. Νομίζω πως είναι πια θέμα ημερών. Αναφορικά με τους κάδους, τους έχουμε παραλάβει. Έχουν έρθει 1.500 κάδοι, ενώ έχουμε σχεδιάσει και έχουμε χωροθετήσει για το πού θα τοποθετηθούν. Να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε παραλάβει και τα τρία απορριμματοφόρα και είναι θέμα ημερών να λειτουργήσουμε πλέον την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ανάπτυξης και των μπλε κάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θυμίζουμε ότι η υπογραφή της σύμβασης του έργου, ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ρόδου και έγινε πέρσι τον Αύγουστο, παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου. Ανάδοχος του έργου, το οποίο είναι προϋπολογισμού 1.274.620,80 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ. Το ΚΔΑΥ Ρόδου είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Ο εξοπλισμός του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλυσομεταφορείς, μεταφορικές ταινίες, βαλλιστικό διαχωριστή για τον κατά βάρος και κατά σχήμα διαχωρισμό των υλικών, μαγνητικό διαχωριστή για τον διαχωρισμό των σιδηρούχων υλικών, πρέσα δεματοποίησης για τη συμπίεση και δεματοποίηση σε μπάλες των ανακτώμενων υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.λπ. ) και άλλα.

Η κατάσταση με την
αποκομιδή απορριμμάτων
Σε ερώτηση εάν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων –μετά και την εγκατάσταση του ιδιώτη- ο αντιδήμαρχος απάντησε θετικά: «Μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε την λεπτομέρεια σύμφωνα και με το συμβατικό αντικείμενο ώστε για οτιδήποτε δεν είχε προβλεφθεί, να αποκαθίσταται αμέσως. Εάν με ρωτάτε προσωπικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος –αν και η εποχή που ξεκίνησε να λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήταν και η ενδεδειγμένη. Ήδη ξεκίνησαν και οι απογευματινές βάρδιες ακόμη και στο κομμάτι της σάρωσης, με σαρωτές σε όλο το νησί κ.λπ. Βεβαίως σε μερικές ημέρες που θα λειτουργήσει και το ΚΔΑΥ, εμείς θα προχωρήσουμε και σε σχετική καμπάνια με ενημέρωση προς τους πολίτες, οπότε θα προχωρήσουμε σε συνολική λειτουργία».
Για τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού, ο κ. Παλαιολόγου είπε ότι από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν δεν υπήρξαν προβλήματα με την αποκομιδή των απορριμμάτων στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες: «Σε αυτό το κομμάτι δεν είχαμε πολλά προβλήματα ή αστοχίες. Κάποια προβλήματα που σημειώνονταν όσον αφορά τα δρομολόγια, τις ώρες αποκομιδής κ.λπ. έχουν ξεπεραστεί. Άλλωστε υπάρχει και καλή συνεργασία με τον ανάδοχο».
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας πρόσθεσε ακόμη, πως όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις επαναπροσλήψεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα, θα ενισχυθεί το έργο της διεύθυνσης σε όλα τα επίπεδα: «Όταν φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου το θέμα της ανάθεσης σε ιδιώτη ενός μέρους του έργου της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, στον προϋπολογισμό που είχαμε καταθέσει είχαμε προβλέψει και τα ποσά για τους μισθούς των συμβασιούχων. Πάντως όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τις επαναπροσλήψεις των εργαζομένων, θα ενισχυθεί κατά πολύ η υπηρεσία μας και φυσικά, παράλληλα με την ενίσχυση του στόλου θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τώρα και στο εξής».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ