Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε ανανέωση προσώπων, όπως έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ο αρχηγός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του, προς την «δ», ο πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης της Ν.Δ. στο Νότιο Αιγαίο κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος. «Οι εσωκομματικές, είναι ένα στοίχημα το οποίο πιστεύω ότι θα κερδηθεί. Είμαστε έτοιμοι για όλα καθώς, όποτε κι αν προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές, η Ν.Δ. θα τις κερδίσει», δηλώνει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Επιπλέον αναφέρεται στην διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών που έχουν οριστεί για να διεξαχθούν στις 13 Μαΐου 2018 για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Σωτηρόπουλε, να ξεκινήσουμε από τις εσωκομματικές εκλογές που έχουν οριστεί για να διεξαχθούν στις 13 Μαΐου 2018 για την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων.
Πράγματι θα διεξαχθούν στις 13 Μαΐου με στόχο την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της Ν.Δ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν για την εκλογή προέδρων και διοικήσεων Νομαρχιακών Οργανώσεων, καθώς και για την εκλογή προέδρων και διοικήσεων Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων ανά την χώρα.
• Αυτή η διαδικασία ωστόσο έχει μια διαφορά: η εκλογή θα γίνει απ’ ευθείας από την βάση, από τα μέλη της Ν.Δ. και όχι από τους εκλέκτορες, όπως η προηγούμενη. Εκτιμάτε ότι είναι μια καλύτερη διαδικασία;
Την περασμένη Τρίτη έκλεισε η διαδικασία για όσους ήθελαν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν με αντικαταβολή και μέχρι της 4 Μαΐου είναι η προθεσμία για όσους θέλουν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν, ηλεκτρονικά, να αποκτήσουν την κάρτα μέλους της Ν.Δ. και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Να σημειώσουμε εδώ πως στις εκλογές θα συμμετέχουν μόνον όσοι είναι ταμειακώς ενήμεροι.
Όσον αφορά την διαδικασία, να σας θυμίσω πως ο Αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλέχθηκε με στόχο την «ανανέωση» και αλλαγή σε πρόσωπα και σε νοοτροπία. Ουσιαστικά, αυτή την στιγμή προχωρά σε αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού διότι μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει, ουσιαστικά, σε μια προεκλογική περίοδο. Θέλουμε δηλαδή, να είμαστε έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή. Γι αυτό και πρέπει να υπάρχουν νέα κομματικά όργανα που θα διαχειριστούν την εκλογική διαδικασία.
• Ακούγονται πάντως κάποιες… γκρίνιες με την τιμή. Τα 12 ευρώ, ξέρετε, δεν είναι ένα μικρό ποσόν για εγγραφή ή επανεγγραφή. Παλαιότερα ήταν δωρεάν και στην ψηφοφορία, ήταν 3 ευρώ. Υπάρχει ενδιαφέρον και κινητικότητα μέχρι τώρα;
Έχει αλλάξει τελείως η διαδικασία, ακολουθώντας και την σχετική δέσμευση του Προέδρου μας, που θέλει να βάλει τάξη στα οικονομικά μας. Ουσιαστικά αυτή η συνεισφορά είναι για το κόμμα και μέχρι σήμερα οι πληροφορίες μας τόσο από την υπόλοιπη χώρα όσο και από την περιοχή ευθύνης μου –τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες- η εικόνα που έχουμε είναι πως στην συντριπτική πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών, υπάρχει αρκετά ικανοποιητικός αριθμός επανεγγραφών.
• Υπάρχει ωστόσο ενδιαφέρον και για συμμετοχή στις εκλογές; Και ποιες είναι οι προθεσμίες για να καταθέσουν υποψηφιότητες όσοι ενδιαφέρονται;
Οι προθεσμίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους είναι από τις 25 Απριλίου έως τις 27 Απριλίου 2018. Όσον αφορά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, εκτιμώ πως θα υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα καθώς έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ανταπόκριση και πιστεύω πως η διαδικασία θα λειτουργήσει «συσπειρωτικά» στην κάλπη. Κι αυτό το λέω διότι δεν μιλάμε μόνον με τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρνουν μπροστά τη Ν.Δ. και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά με τα δεδομένα της συσπείρωσης. Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή, των εσωκομματικών εκλογών θα είναι ένα πρώτο δείγμα αξιολόγησης των στελεχών της Ν.Δ. ενώ παράλληλα θα δώσει και την ευκαιρία για να γίνει το «άνοιγμα» προς τις τοπικές κοινωνίες.
• Πόσες κάλπες θα στηθούν στην Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά;
Θα στηθούν κάλπες σε όλες τις ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου και στα υπόλοιπα νησιά, όπου υπάρχουν τοπικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, θα στηθούν δύο κάλπες ανά ΔΗΜΤΟ: μία για εκλογή προέδρου και μελών της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και μία για εκλογή προέδρου και μελών της ΔΗΜΤΟ. Και βεβαίως, θα είναι δύο ψηφοδέλτια: ένα για τη ΝΟΔΕ και τα μέλη της και ένα για την ΔΗΜΤΟ και τα μέλη της. Στην ΝΟΔΕ συμμετέχουν οι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ από όλα τα νησιά, οι βουλευτές, πρώην βουλευτές κ.λπ. που είναι ex officio.
Στο νησί της Ρόδου θα στηθούν κάλπες σε κάθε ΔΗΜΤΟ που είναι τέσσερις τον αριθμό –η μεγαλύτερη είναι της Ρόδου που καλύπτει ολόκληρη την πόλη. Η δεύτερη είναι της Καλλιθέας (Καλλιθέα, Αφάντου, Αρχάγγελο), η τρίτη είναι της Νότιας Ρόδου – Λίνδου (περιλαμβάνει όλα τα χωριά) και η τέταρτη είναι Καμείρου – Αταβύρου (που περιλαμβάνει Παστίδα, Μαριτσά, Ιαλυσό, Κρεμαστή και χωριά του πρώην Δήμου Αταβύρου).
• Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που ίσως δυσκολευτούν με την διαδικασία. Δηλαδή, εάν έρθουν κάποιοι που θέλουν να ψηφίσουν εκείνη την στιγμή, δεν θα τους δεχτείτε; Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια μέριμνα για έκτακτες περιπτώσεις;
Κοιτάξτε, μέχρι σήμερα υπάρχει ενημέρωση από τις κατά τόπους ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ στα μέλη τους. Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι 4 Μαΐου ηλεκτρονικά και μόνον όσοι είναι ταμειακώς ενήμεροι και διαθέτουν την κάρτα μέλους θα μπορούν να ψηφίσουν. Δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος.
• Κύριε Σωτηρόπουλε, είστε αισιόδοξος όσον αφορά τα ποσοστά της Ν.Δ. στην περιοχή ευθύνης σας; Θα καταφέρετε να ανεβάσετε τα ποσοστά σας στις βουλευτικές εκλογές;
Νομίζω πως αυτό είναι το ζητούμενο και θα το καταφέρουμε. Ειδικά τώρα που η Ν.Δ. «εξοπλίζεται» τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά ενόψει των εκλογών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε νέα άτομα να προσφέρουν, στελέχη που προέρχονται μέσα από την κοινωνία και είναι αξιόλογα.

• Σχετικά με την προσπάθεια ανανέωσης που έχει δηλώσει ότι επιδιώκει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμάτε ότι είναι σε καλό δρόμο; Τι έγινε και με το μητρώο στελεχών;
Η Ν.Δ. ως κόμμα, ως πολιτικός οργανισμός κάνει πράξη την ανανέωση και την αξιοκρατία, στοχεύει στο πολιτικό άνοιγμα σε όλη την κοινωνία. Έχει γίνει πράξη η δημιουργία του μητρώου στελεχών ενεργοποιώντας νέα πρόσωπα και δημιουργώντας μια νέα γενιά στελεχών. Σκοπός είναι να ανοίξουμε τις πόρτες της Ν.Δ. σε νέα πρόσωπα και σε νέες ιδέες που σε συνεργασία με παλαιότερα, έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη θα γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της κοινωνίας και του Κόμματος, κι’ αυτό θα επιτευχθεί από ανθρώπους μέσα από την κοινωνία. Η Ν.Δ. θα αναζωογονηθεί από το οξυγόνο της κοινωνίας. Η πολιτική είναι μια απαιτητική διαδικασία και σ’ αυτή τη λογική στηρίζεται το μητρώο στελεχών που προχωράει και συνεχώς διευρύνεται με διαφάνεια και αξιοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες που δεν είχαν σχέση με τα κομματικά να αξιολογηθούν και να προσφέρουν τόσο στην παράταξη όσο και στον τόπο.
• Για να κλείσουμε, είσαστε έτοιμοι για όλα;
Οι εσωκομματικές, είναι ένα στοίχημα το οποίο πιστεύω ότι θα κερδηθεί. Είμαστε έτοιμοι για όλα καθώς παρακολουθούμε την κυβέρνηση να καταρρέει σε όσα τα επίπεδα. Και βεβαίως, όποτε κι αν προκηρυχθούν οι βουλευτικές εκλογές, η Ν.Δ. θα τις κερδίσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ