Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου υποβλήθηκαν από την Οικονομική Αστυνομία 55 δικογραφίες εις βάρος ισάριθμων επιχειρηματιών της Ρόδου, που έκαναν χρήση τερματικών ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS, τα οποία είχαν κατασχεθεί από επιτελείς της ΔΟΥ Ρόδου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Οι έλεγχοι είχαν διενεργηθεί σε 113 επιχειρήσεις του νησιού, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα, που εμπορεύονται τουριστικά είδη, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την εταιρεία.
Σε βάρος των επιχειρηματιών δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία, παρά μόνο μια πράξη κατάσχεσης του τερματικού και αντίγραφα συμβάσεων ή αλληλογραφίας με την εταιρεία και πλέον φέρονται να παραβίασαν την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls.
Θυμίζουμε πάντως ότι η εταιρεία ADP Development A.E., εκπρόσωπος στην Ελλάδα των ξένων τερματικών myPOS, που βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, για την λειτουργία των μηχανημάτων υπεραμύνεται της νομιμότητας στην λειτουργία και διάθεσή τους επικαλούμενη κυρίως διατάξεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και τις προβλέψεις της Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων, που δεν φέρονται να την αφορούν.
Πέραν τούτου ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή δεν την αγγίζουν καθώς οι επιχειρηματίες ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις για τα πωλούμενα από αυτούς είδη.
Η εταιρεία επεσήμανε ότι πωλεί στην Ελλάδα τα τερματικά «myPOS», που αποτελούν καθ’ όλα νόμιμο χρηματοπιστωτικό προϊόν Ευρωπαϊκής Τράπεζας που εδρεύει στη Μάλτα.
Τα μηχανήματα myPOS ενεργοποιούνται και λειτουργούν μέσω συστήματος της τραπέζης, όπως αναλυτικά στη σελίδα ενεργοποίησης του μηχανήματος myPOS και των σχετικών λογαριασμών περιγράφεται.
Το «MyPOS» είναι μια υπηρεσία πληρωμών, το οποίο περιλαμβάνει μία φορητή συσκευή POS για την αποδοχή πληρωμών με κάρτες με το λογότυπο MasterCard, VISA και JCB (συναλλαγές με κάρτα τεχνολογίας chip & PIN), και μια επαγγελματική κάρτα MasterCard του εμπόρου, που συνδέονται με το λογαριασμό του εμπόρου.
Σε μακροσκελή ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί απολύτως σύννομα με βάση το υπερνομοθετικής ισχύος Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, η οποία ρυθμίζεται σε συγκεκριμένες πρωτογενείς διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου, από την οποία απορρέει η ελευθερία κάθε ευρωπαίου πολίτη να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς το κράτος ιθαγένειας του να μπορεί να το εμποδίσει για οποιοδήποτε λόγο.
Η υπηρεσία «MyPOS», όπως τονίζεται στη συνέχεια, «δεν σχετίζεται με τη μεταφορά κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτός Ελλάδας, επειδή το τερματικό μηχάνημα για όσο διαρκούν τα capital controls δέχεται μόνο κάρτες που εκδίδονται από τράπεζες ευρωπαϊκών ή τρίτων χωρών και όχι από ελληνικές τράπεζες και, επιπλέον, η εκκαθάριση αυτών των καρτών γίνεται εκτός της ελληνικής επικράτειας».
Επισημαίνεται επίσης, με επίκληση συγκεκριμένων νόμων και διατάξεων ότι η ΠΝΠ της 18-7-2015 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών όπως η ως άνω Τράπεζα με έδρα τη Μάλτα, η οποία δεν διαθέτει υποκατάστημα ή έδρα στην Ελλάδα και το σύστημα «myPOS», καθώς και για την χρέωση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών που δεν έχουν εκδοθεί από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τονίζεται ακόμη ότι η ΠΝΠ της 18-7-2015 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, τυγχάνει εφαρμογής μόνο για ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ελληνικά ιδρύματα πληρωμών, και πιστωτικά ιδρύματα της Ε.Ε. ή ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών ή ιδρύματα πληρωμών της Ε.Ε, τα οποία έχουν εγκατάσταση στην Ελλάδα ενώ επιπλέον δεν απαγορεύει συναλλαγές με κάρτες πληρωμών με το λογότυπο της MasterCard, VISΑ και JCB, που εκδίδονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.

2 σχόλια στο 55 δικογραφίες εις βάρος επιχειρηματιών της Ρόδου για χρήση τερματικών myPOS!!

 1. Avatar Ο/Η Dimarin λέει:

  Τελικά δικαιώθηκαν οι 55 επιχειρηματίες της Ρόδου ;
  Η mypos είναι νόμιμη στην Ελλάδα ;
  Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα pos της εταιρίας νόμιμα ;
  Σκέπτομαι να συνεργαστώ με την mypos, τι προτείνετε;

 2. Avatar Ο/Η user λέει:

  sta xania athoothikan kamia 40aria epixirimaties giafto to thema

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ