Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενος για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία, που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, παραπέμπεται ένας κάτοικος της Ρόδου.
Ο κατηγορούμενος φέρεται τον Σεπτέμβριο του 2009 να εξέθεσε ψευδώς στην  καφετέρια του αθλητικού κέντρου στο Κορακόνερο στον μηνυτή ότι είναι βασικός μέτοχος και εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας και ότι μπορούσε να του εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται καταθέτοντας στο πινάκιο του αλληλόχρεου λογαριασμού της εταιρείας του.
Ο μηνυτής του παρέδωσε 4 μεταχρονολογημένες επιταγές συνολικής αξίας  30.750 ευρώ. Ακολούθησε και νέα συνάντηση σε άλλη καφετέρια τον Οκτώβριο του 2009, όπου φέρεται να του ζήτησε κι άλλες επιταγές μικρότερης αξίας για να του εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, ενώ φέρεται να του υποσχέθηκε ότι θα του επέστρεφε δύο από εκείνες που του παρέδωσε αρχικά αξίας 9.100 ευρώ και 8.950 ευρώ.
Ο μηνυτής φέρεται έτσι να του έδωσε άλλες 4 επιταγές και έκτοτε να έχασε κάθε επαφή μαζί του, ενώ οι επιταγές σφραγίστηκαν και εκδόθηκαν σε βάρος του διαταγές πληρωμής.
Η συνολική ζημία που υπέστη ο μηνυτής ανήλθε στο ποσό των 46.050 ευρώ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του.
Φέρεται να διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σχέση με την εταιρεία και ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και περαιτέρω ότι οι επιταγές δεν κατατέθηκαν στο πλαφόν του λογαριασμού της εταιρείας.
Φερεται επιπλέον ο ίδιος κατηγορούμενος να είχε εξαπατήσει στο παρελθόν κι άλλα άτομα με τον ίδιο τρόπο κι ότι χρησιμοποίησε τις επιταγές για να προμηθευτεί υλικά και να πληρώσει υποχρεώσεις συγγενικού του προσώπου.
Η υπόθεση έχει κι άλλη διάσταση αφού της παραπομπής του συγκεκριμένου κατηγορούμενου προηγήθηκε παραπομπή και εκκρεμεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου δίκη με κατηγορούμενο τον μηνυτή κι ακόμη ένα άτομο για απόπειρα εκβίασης του κατηγορούμενου!
Ο μηνυτής και ο συγκατηγορούμενός του έχουν καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2014 σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 20 μηνών και σε χρηματική ποινή 1.000 ευρώ με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ και της εμφάνισής τους μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.
Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων έχει κρίνει συγκεκριμένα ενόχους για απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία, για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία τους δύο κατηγορούμενους, ενώ έκρινε αθώο έναν τρίτο, συγγενή του πρώτου.
Ο μηνυτής είχε με τους δύο πρώτους κατηγορούμενους οικονομικές διαφορές με απότοκο να τους χρωστάει διάφορα χρηματικά ποσά.
Κατόπιν των προφανώς άκαρπων προσπαθειών να ικανοποιήσουν τη χρηματική απαίτησή τους σε βάρος του, οι κατηγορούμενοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.
Ειδικότερα, αφού ο τρίτος εξ’ αυτών απασχολούσε τον μηνυτή σε καφετέρια, οι δύο πρώτοι μίσθωσαν αυτοκίνητο προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από γνωστούς τους, και μετέβησαν την 23η Μαρτίου 2010 και περί ώρα 21:00 στην οικία του, όπου εκείνη την ώρα ευρίσκοντo εντός αυτής η σύζυγός του και η κόρη του.
Αφού χτύπησαν την πόρτα, μόλις η σύζυγός του τους άνοιξε, εισήλθαν αιφνιδιαστικά εντός, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με μαύρες κουκούλες και παρά τις προτροπές δεν αποχωρούσαν.
Αντίθετα ακινητοποίησαν τόσο την τελευταία όσο και την κόρη της και αφού έριξαν με σπρέι στα πρόσωπά τους άγνωστη χημική καυστική ουσία, τις απείλησαν ότι εάν ο πρώτος δεν τους καταβάλει το ποσό του 1.000.000 ευρώ θα τις σκοτώσουν.
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους επί της ουσίας παραδέχονται ότι διέπραξαν τα αδικήματα που περιγράφηκαν ανωτέρω, πλην όμως ισχυρίζονται ότι ο μηνυτής τους χρωστάει χρήματα και συνεπώς επιδίωξή τους δεν ήταν το παράνομο οικονομικό όφελος.
Σημειώνεται ότι ενώπιον του δικαστηρίου υπήρξε ο ισχυρισμός ότι το πιστόλι που χρησιμοποίησαν για να απειλήσουν τη σύζυγο του μηνυτή δεν ήταν αληθινό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ