Ειδήσεις

Στους μέχρι στιγμής «χαμένους» του ευρωπαϊκού τουρισμού η Ελλάδα

Στους «χαμένους», μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τουριστικούς προορισμούς για το 2016 περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συνολικά ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας εν μέσω προκλήσεων που έχουν να κάνουν με τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες, το προσφυγικό και το κλίμα αβεβαιότητας ενός ενδεχομένου Brexit.
Γαλλία, Τουρκία, Ελλάδα, Αιγυπτος και Τυνησία είναι οι προορισμοί με αρνητικό πρόσημο ως προς τη ζήτηση, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2016, τα οποία επικαλείται η εταιρεία ερευνών Euromonitor International, ενώ στους κερδισμένους προορισμούς περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Κροατία και η Πορτογαλία, αγορές, οι οποίες συνεχίζουν το θετικό «σερί» του 2015.

Η Τουρκία, ως προορισμός υφίσταται απώλειες στη ζήτηση της τάξεως του 10% μέχρι στιγμής, σε συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο, αλλά και της δημοσιότητας που έχει λάβει η χώρα λόγω το προσφυγικού. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται «ενώ επιβίωσε αρχικά από τις ανησυχίες περί Grexit, τώρα υφίσταται τις επιπτώσεις από την αυξημένη δημοσιότητα λόγω του προσφυγικού ζητήματος, η οποία επηρεάζει την κίνηση στα νησιά της, με αποτέλεσμα να υπάρχει εφέτος μειωμένη ζήτηση, έναντι της διψήφιας αύξησης του 2014 και της αύξησης του 7% το 2015». Λόγοι ασφάλειας είναι αυτοί που κρατούν τους τουρίστες μακριά από προορισμούς όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, γεγονός το οποίο έχει στρέψει τους tour operators στην Ισπανία, όπου παρατηρείται μέχρι στιγμής αύξηση των αφίξεων για το 2016 σε ποσοστό 14%. Η Ισπανία μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη κερδισμένη αυτή την στιγμή όσον αφορά το προϊόν «ήλιος και θάλασσα», ενώ στους ασφαλείς προορισμούς στις συνειδήσεις των ταξιδιωτών στη Μεσόγειο περιλαμβάνονται επίσης η Κροατία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Μάλτα. Οι χώρες αυτές σημειώνουν διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ πάνω από το μέσο όρο κινούνται επίσης η Γερμανία και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τα στοιχεία του οποίου επικαλούνται οι αναλυτές του Euromonitor International, παρά τις προκλήσεις, ο ευρωπαϊκός τουρισμός αποδεικνύεται ανθεκτικός, αφού οι αφίξεις στην Ευρώπη εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 4,2% μέχρι στιγμής το 2016, ελαφρώς χαμηλότερο σε σχέση με το 4,6% της αύξησης του προηγούμενου έτους.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου