Τοπικές Ειδήσεις

Ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη Ρόδο

Η πρώτη ενεργειακή ιδιωτική επένδυση σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στη Ρόδο βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Η επένδυση γίνεται από την εταιρεία RECO OIL ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΕ στην περιοχή των Καλυθιών και η ενέργεια που θα παράγει το εργοστάσιο είναι ισχύος 250 kwe.
Το έργο θα αναπτυχτεί σε μισθωμένο γήπεδο της Κ.Μ. 1818 Γαιών Καλυθιών, και θα δέχεται ετησίως 3.885 τόνους βιομάζας και μη επικινδύνων αποβλήτων και υπολειμμάτων καθώς και ακατέργαστης γλυκερίνης ως πρώτη ύλη.
Εντός του γηπέδου του έργου υφίσταται εγκατάσταση αποθήκευσης και μεταφόρτωσης αποβλήτων τηγανελαίων της ίδιας εταιρείας.
Η μονάδα συνολικά θα περιλαμβάνει τις εξής εγκαταστάσεις:
• σιλό υποδοχής και αποθήκευσης αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων & υπολειμμάτων καλλιεργειών καθώς και ενσιρώματος
• τέσσερεις δεξαμενές προσωρινής αποθήκευσης (δεξαμενή αποβλήτων τροφίμων, δεξαμενή αποβλήτων φρούτων, δεξαμενή αποβλήτων λιπών και ελαίων, δεξαμενή ακατέργαστης γλυκερίνης)
• δεξαμενή ανάμειξης δεξαμενή Χωνεμένου υπολείμματος
• δύο (2) χωνευτήρες, έναν (1) πρωτεύοντα και έναν (1) δευτερεύοντα,
• διαχωριστή Στερεού – Υγρού Κλάσματος
• πλατεία Κομποστοποίησης
• ένα (1) σύστημα τροφοδοσίας στερεών υλών (solidfeeder).
• μία (1) μηχανή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εγκαθίσταται εντός container.
• έναν (1) πυρσό έκτακτης ανάγκης.
Τα οργανικά απόβλητα θα συλλέγονται από το χώρο παραγωγής και με κατάλληλα οχήματα θα μεταφέρονται χύδην ή συσκευασμένα στο χώρο της εγκατάστασης και θα αποθηκεύονται σε δεξαμενές από όπου με σύστημα αντλιών για τα αντλήσιμα υλικά ή μέσω φόρτωσης με χρήση φορτωτή, θα οδηγούνται στη δεξαμενή ανάμειξης για την ομογενοποίησή τους, και από εκεί στους χωνευτές.
Σκοπός της προτεινόμενης επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εκμετάλλευση του βιοαερίου που εκλύεται κατά την ζύμωση των οργανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.
Η αξιοποίηση της ενέργειας των οργανικών αποβλήτων, μπορεί να γίνει σε κεντρική μονάδα παραγωγής βιοαερίου, με την τεχνολογία της Αναερόβιας Χώνευσης (ΑΧ) στη προτεινόμενη θέση εγκατάστασης, με κύρια προϊόντα το βιοαέριο και το οργανικό λίπασμα.
Μέρος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα για ιδιοκατανάλωση, ενώ το πλεόνασμα της θερμότητας μπορεί μελλοντικά να αποδώσει επιπρόσθετα έσοδα, αν πωληθεί.
Επιπλέον, το χωνεμένο υπόλειμμα μπορεί να θεωρηθεί πηγή εσόδων, αφού θα πωληθεί μελλοντικά ως οργανικό εδαφοβελτιωτικό – λίπασμα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, φώσφορο και άζωτο.
Τα οργανικά απόβλητα θα μεταφέρονται από τους παραγωγούς με φορτηγά οχήματα και θα αποθηκεύονται σε δεξαμενές από όπου με σύστημα αντλιών θα οδηγούνται στους χωνευτές.
Το βασικό προϊόν που θα παράγει η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο θα διοχετεύεται απ’ ευθείας στο Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα πλαίσια Συμβάσεως Αγοραπωλησίας 20ετούς διάρκειας που συνάπτεται μεταξύ του Φορέα και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) για τον σκοπό αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου