Επικαλούμενος το πρόσφατο σχόλιο του Βασίλη Παπανικόλα σε σχετική ανάρτηση σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τις ‘μεταγραφές’ προς το ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών που ήταν ιστορικά στον χώρο του Πασόκ, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δωδεκανήσου κ. Νικηφόρος Παπανικόλας, απαντάει σήμερα σε όσους τάσσονται πλέον στο πλευρό του κυβερνώντος κόμματος.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει για τις εκλογές και εμφανίζεται βέβαιος, πως το ΚΙΝΑΛ έχει δυνατότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του στην δική μας περιοχή και να κερδίσει παραπάνω έδρες στις εθνικές εκλογές.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παπανικόλα, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, πώς προετοιμάζεται ο κομματικός μηχανισμός στα Δωδεκάνησα;
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στα νότια Δωδεκάνησα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες έλαβε την απόφαση να «αναχωρήσει» από τις λογικές του παρελθόντος, να μην δώσει χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο ή περιφερειάρχη και να στηρίξει πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς, πλατιές κοινωνικές συμμαχίες και ευρεία δημοκρατικά σχήματα. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε πάντα μέσω διαδικασιών να δώσουμε την εκλογική μάχη σε δύο μέτωπα. Από τη μία πλευρά θεωρήσαμε χρέος μας να στηρίξουμε την τιτάνια προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα της παράταξης του δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου να βελτιώσει την εικόνα του Δήμου, εκσυγχρονίζοντας τις δομές του και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του, μετατρέποντας την Ρόδο σε μία πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, ευρωπαϊκή. Από την άλλη πλευρά, διαβλέποντας την αδήριτη ανάγκη για αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου αυτή να μεταμορφωθεί από Περιφέρεια «χειμερίας νάρκης» σε Περιφέρεια «Τεσσάρων Εποχών» επιλέξαμε να στηρίξουμε την ανεξάρτητη δημοκρατική παράταξη «Συμμαχία για το Νότιο Αιγαίο» με επικεφαλής τον Μανώλη Γλυνό, έναν άνθρωπο κοινωνικά καταξιωμένο, με επαγγελματική κατάρτιση και ανεπίληπτο ήθος, έναν άνθρωπο που διαπνέεται από δημοκρατικές αρχές και αξίες με ικανότητα να συνθέτει. Τον άνθρωπο που θέλουμε να δούμε στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Συμμετέχουμε οπότε ενωτικά και με όλη μας την ενέργεια στις τοπικές εκλογές είτε ως πολίτες με άποψη είτε ως υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των δύο αυτών παρατάξεων.
• Πόσο σημαντικές θα είναι αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις για το ΚΙΝΑΛ; Αναμένετε τα πρώτα δείγματα για την δυναμικότητά σας, από τα αποτελέσματα;
Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις. Εκεί οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους συνδυασμούς που πιστεύουν ότι θα ανταποκριθούν καλύτερα στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης για το Δήμο ή την Περιφέρεια. Σε αυτήν τη λογική, ενδεχόμενη νίκη των συνδυασμών που στηρίζουμε και υποστηρίζουμε δεν μπορεί να θεωρείται νίκη της παράταξής μας, όπως και το αντίστροφο.
Οπότε μοιραία το βάρος για τους κομματικούς σχηματισμούς πέφτει στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στις εκλογές αυτές προσερχόμαστε ως κοινωνοί των θέσεων και αντιλήψεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος τις οποίες θέλουμε αφενός να γνωστοποιήσουμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες και αφετέρου να τους πείσουμε να τις υπερψηφίσουν προκειμένου η Ευρώπη να αλλάξει τροχιά, να εγκαταλείψει τις συντηρητικές πολιτικές και να υιοθετήσει μία πιο προοδευτική ατζέντα προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης, την ανεργία, την ανασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της ακροδεξιάς μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση.
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές λοιπόν αποτελούν για το Κίνημα Αλλαγής τη «μητέρα των μαχών», διότι εκτός των παραπάνω θα σημάνει και το προμήνυμα της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών στην Ελλάδα και επομένως επενδύουμε πολύ στο αποτέλεσμα της κάλπης αυτής. Σε τοπικό επίπεδο η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου Γιώργου Νικητιάδη μας δίνει ιδιαίτερη δυναμική.
Τι προσδοκίες έχει το ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα για τις εκλογές –κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αφορμή και τον νέο νόμο ‘Κλεισθένη’.
Οι προσδοκίες μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι συγκεκριμένες, σταθερές, αδιαπραγμάτευτες. Υποστηρίζουμε σθεναρά την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων με εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δήμαρχοι, με πιο απλά λόγια, θέλουμε Δήμους με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια με αύξηση αρμοδιοτήτων και ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής επέμβασης στα τοπικά δρώμενα. Με τη θεσμοθέτηση του ‘Κλεισθένη’ η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Μέσα από αυτή την «αντι-μεταρρύθμιση» μετατρέπει τους δήμους σε απλά όργανα υλοποίησης των κατευθύνσεων του κεντρικού κράτους, ενισχύει τις μειοψηφίες έναντι της αποτελεσματικής λειτουργίας των δήμων προσδοκώντας μικροπολιτικά οφέλη. Προσδοκία δική μας είναι η επαύριο της εκλογικής διαδικασίας του Μαΐου να βρει ενισχυμένες τις παρατάξεις που πιστεύουν στις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι διατεθειμένες να εργαστούν με σκοπό την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Εκτιμάτε πως το ΚΙΝΑΛ έχει δυνατότητες να ανεβάσει τα ποσοστά του στην δική μας περιοχή και να κερδίσει παραπάνω έδρες στις εθνικές εκλογές;
Φυσικά. Είναι δεδομένο ότι οι αυταπάτες και τα ψέματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υφήρπαξε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να αναρριχηθεί και έπειτα γαντζωθεί στην εξουσία κατέρρευσαν πολύ γρήγορα. Το μέγεθος της εξαπάτησης έγινε αντιληπτό μόλις από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Έγινε σαφές με τον πλέον κατανοητό τρόπο ότι ο μοναδικός ασφαλής δρόμος ανάκαμψης για τη χώρα ήταν ο δρόμος της Εθνικής ευθύνης που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με τεράστιο πολιτικό κόστος. Τα εύκολα λόγια του Ζαππείου και τα βαρύγδουπα «Go back κυρία Μέρκελ» των μετέπειτα φανατικών εφαρμοστών των δικών τους μνημονίων, Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, ακυρώθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. Τώρα λοιπόν που ο ελληνικός λαός προσέρχεται για πρώτη φορά στις κάλπες μετά από την κατάρρευση των μύθων θα αποδώσει τις πολιτικές ευθύνες όπως πρέπει και θα τιμωρήσει το ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για τον τρόπο που κατέλαβε την εξουσία αλλά κυρίως για τον τρόπο που κυβέρνησε. Ασπάστηκε τις πλέον συντηρητικές απόψεις και εφάρμοσε μία δεξιά πολιτική, συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, έκανε δεκτά ανεπιφύλακτα όλα τα αιτήματα των δανειστών, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία, υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, μονιμοποίησε τον ΕΝΦΙΑ, μείωσε το αφορολόγητο, κατήργησε το νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας, ξεκλείδωσε τους πλειστηριασμούς, κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, εργαλιοποίησε τη δικαιοσύνη για να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, έπαιξε σε εγκληματικό βαθμό με τα εθνικά θέματα με την εκχώρηση της Μακεδονικής Ταυτότητας και Γλώσσας στους Σκοπιανούς και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς στα θέματα με την Αλβανία και την Τουρκία.
Σε καμία περίπτωση, όμως δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι μόνη η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μας εξασφαλίσει εκλογική άνοδο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας πολίτης δεν πρόκειται μας ψηφίσει απλώς επειδή λέμε την αλήθεια από το 2010, επειδή σηκώσαμε για μεγάλο διάστημα μόνοι μας το εθνικό φορτίο, ή επειδή ήμασταν οι πρώτοι και μοναδικοί που κάναμε λόγο για εθνική συνεννόηση και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Κάποιοι ίσως μας το αναγνωρίσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επενδύουμε σε αυτό.
Αντιθέτως, προσερχόμαστε στις εκλογικές μάχες που έρχονται με την δική μας κυβερνητική πρόταση, ένα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, το «Σχέδιο Ελλάδα», το οποίο αποτελεί το θεμελιώδη χάρτη των θέσεών μας και του οράματός μας για την εθνική ανασυγκρότηση, το σχέδιο πάνω στο οποίο θα ζητήσουμε την ψήφο των Ελλήνων και πάνω στο οποίο θα αναζητήσουμε μετεκλογικές συνεργασίες.
• Πώς σχολιάζετε τις ‘μεταγραφές’ προς το ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών που ήταν ιστορικά στον χώρο του Πασόκ;
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω με επίκληση στο σχετικό σχόλιο του πατέρα μου Βασίλη Παπανικόλα σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο και παραθέτω αυτούσιο: «Τον Γιάννη (Ραγκούση) τον πρωτογνώρισα όταν ήμουν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νοτ. Δωδεκανήσου κι εκείνος κλιμάκιο της Επιτροπής Οργανωτικού, πριν τον κάνουν γραμματέα της Κ.Ε, βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ… Με τον Στέφανο (Τζουμάκα) συνυπήρξαμε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επί οκτώ χρόνια, κάποια από τα οποία ήταν και υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη και δώσαμε κοινές κοινοβουλευτικές μάχες από τις γραμμές των “εκσυγχρονιστών”, στους οποίους ανήκε τότε και ο Στέφανος (!)… Τη Μαριλίζα (Ξενογιαννακοπούλου) την γνώρισα όταν ήμουν βουλευτής και εκείνη γενική γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και συνεργάστηκα στενά μαζί της όταν ήταν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κι εγώ γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε.. Δεν θέλω να αναφερθώ και στις υπόλοιπες «γνωριμίες» μου, όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κ.ο.κ., που όλες τους σπρωχνόντουσαν χθες να «γλείψουν» τον ΣΥΡΙΖΑ ή να χειροκροτήσουν και να φωτογραφηθούν με τον Τσίπρα…!!! Τους λυπήθηκα χθες όλους αυτούς, μαζί και τον εαυτό μου… Λυπήθηκα αυτούς για την πολιτική κατάντια τους, λυπήθηκα και τον εαυτό μου για τον χρόνο που ξόδεψα από τη ζωή μου μαζί τους…»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ