Απογοητευτική και τραγική είναι η κατάσταση για τους επιχειρηματίες της Νέας Αγοράς, που όχι μόνον δεν κατάφεραν να δουλέψουν κατά την διάρκεια της περιορισμένης τουριστικής σεζόν του 2020, αλλά δεν απολαμβάνουν ούτε των ρυθμίσεων στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση λόγω του ειδικού καθεστώτος που έχουν με τα συμβόλαιά τους.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης είναι πολύ δύσκολο να φανεί… φως στο τούνελ –ειδικά και μετά το δεύτερο λοκντάουν:
«Δυστυχώς, πάμε από το κακό στο χειρότερο. Κι αυτό ισχύει όχι μόνον για εμάς στη Νέα Αγορά αλλά γενικότερα οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε πάρα πολύ δυσμενή θέση. Περιμέναμε τις γιορτές των Χριστουγέννων για να κινηθεί λίγο η αγορά ή να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις στη Νέα Αγορά, αλλά κι αυτό δεν έγινε εφικτό. Το να ανοίξεις με το Click Away για δύο εβδομάδες δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τις επιχειρήσεις. Παρακολουθήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε με την φορτωμένη δραστηριότητα λόγω των παραγγελιών μέσω διαδικτύου. Μετά από μια ήδη κατεστραμμένη σεζόν, δεν είδαμε πουθενά φως. Αυτό που περιμένουμε όλοι, τόσο στην αγορά της Ρόδου όσο κι εμείς στη Νέα Αγορά, είναι η νέα τουριστική περίοδος –για την οποία δεν είμαστε ακόμη σίγουροι πότε θα ξεκινήσει, υπό ποιες προϋποθέσεις κ.λπ.
Εμείς στη Νέα Αγορά παραμείναμε ένα… έρημο, σκοτεινό και απομονωμένο τοπίο μαζί με το κέντρο της πόλης της Ρόδου». Επιπλέον, οι επιχειρήσεις της Νέας Αγοράς, δεν κατάφεραν να περιληφθούν στις διευκολύνσεις και κάνουν χρήση των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, λόγω του ειδικού καθεστώτος που έχουν με τα συμβόλαιά τους:
«Πέρα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες, ουσιαστικά είναι ‘δανεικά’ και πρέπει να επιστραφούν κάποια στιγμή, εμείς σαν επιχειρήσεις στη Νέα Αγορά δεν έχουμε λάβει τίποτα, παρά μόνον μία έκπτωση της τάξης του 25% στον ΕΦΚΑ για τρεις μήνες στο πρώτο λοκντάουν κι ένα ποσό 800 ευρώ ως επίδομα ειδικού σκοπού.
Δυστυχώς, το πρόβλημά μας με τα συμβόλαια και τα ενοίκια παραμένει αφού δεν έχουμε ενεργή σύμβαση γι αυτό και οι μειώσεις στα ενοίκια που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν αφορούν εμάς. Ευτυχώς, η δημοτική αρχή Ρόδου, έχει κάνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις. Ήταν στραβό το κλίμα… που λένε», είπε ο κ. Κατσιδώνης.
Όπως ανέφερε, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν προμήθειες, εμπορεύματα κ.λπ. για να κάνουν τις προετοιμασίες τους αλλά η έλλειψη ρευστότητας, με παράλληλο δανεισμό και συσσώρευση των υποχρεώσεων (των οποίων ο λογαριασμός θα έρθει αργότερα) δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι υγιές στο εμπόριο.
«Θα χρειαστούμε πολλά χρόνια για να συνέλθουμε και φυσικά θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ακόμη και μετά από μια καλή σεζόν. Έχουμε μείνει 57 καταστηματάρχες στη Νέα Αγορά και θα καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας. Κάποιοι προσπάθησαν να μείνουν ανοιχτοί πέρσι το καλοκαίρι –όσο διήρκεσε η σεζόν- αλλά είδαν πως δεν υπήρχε περιθώριο για κέρδη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που χρειάζονται πολλές προμήθειες κι έχουν πολλά έξοδα. Πάντως, η μέθοδος του Click Away δεν δούλεψε.
Ίσως το Click Inside να βοηθήσει περισσότερο αφού είναι σαφώς καλύτερο και δίνει την δυνατότητα, αφενός στον επιχειρηματία να ανοίξει (αν δεν έχει δικό του μπλογκ στο διαδίκτυο κ.λπ.) και αφετέρου στον πελάτη να μπει μέσα στο κατάστημα, να δοκιμάσει είδη ρουχισμού ή να διαλέξει κάποιο αντικείμενο, είδος δώρων και άλλων ειδών. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν και οι δύο πλευρές και κατ’ επέκταση η αγορά. Επιπλέον, θα εφαρμόζονται και τα μέτρα προστασίας» κατέληξε ο κ. Κατσιδώνης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ