ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Νέας Αγοράς

news room 3 λεπτά ανάγνωση
KATΣIΔΩNHΣ NEA AΓOPA

Απο­γοη­τευ­τική και τραγική είναι η κατά­σταση για τους επι­χει­ρη­μα­τίες της Νέας Αγοράς, που όχι μόνον δεν κατά­φε­ραν να δου­λέ­ψουν κατά την διάρ­κεια της περιο­ρι­σμέ­νης του­ρι­στι­κής σεζόν του 2020, αλλά δεν απο­λαμ­βά­νουν ούτε των ρυθ­μί­σεων στις οποίες προ­βαί­νει η κυβέρ­νηση λόγω του ειδικού καθε­στώ­τος που έχουν με τα συμ­βό­λαιά τους.

Όπως δήλωσε στην «δημο­κρα­τική» ο πρό­ε­δρος των κατα­στη­μα­ταρ­χών Νέας Αγοράς κ. Πανα­γιώ­της Κατσι­δώ­νης είναι πολύ δύσκολο να φανεί… φως στο τούνελ –ειδικά και μετά το δεύτερο λοκντά­ουν:

«Δυστυ­χώς, πάμε από το κακό στο χει­ρό­τερο. Κι αυτό ισχύει όχι μόνον για εμάς στη Νέα Αγορά αλλά γενι­κό­τερα οι επι­χει­ρη­μα­τίες βρί­σκο­νται σε πάρα πολύ δυσμενή θέση. Περι­μέ­ναμε τις γιορτές των Χρι­στου­γέν­νων για να κινηθεί λίγο η αγορά ή να γίνουν κάποιες εκδη­λώ­σεις στη Νέα Αγορά, αλλά κι αυτό δεν έγινε εφικτό. Το να ανοί­ξεις με το Click Away για δύο εβδο­μά­δες δεν είναι και ό,τι καλύ­τερο για τις επι­χει­ρή­σεις. Παρα­κο­λου­θή­σαμε την κατά­σταση όπως δια­μορ­φώ­θηκε με την φορ­τω­μένη δρα­στη­ριό­τητα λόγω των παραγ­γε­λιών μέσω δια­δι­κτύου. Μετά από μια ήδη κατε­στραμ­μένη σεζόν, δεν είδαμε πουθενά φως. Αυτό που περι­μέ­νουμε όλοι, τόσο στην αγορά της Ρόδου όσο κι εμείς στη Νέα Αγορά, είναι η νέα του­ρι­στική περί­ο­δος –για την οποία δεν είμαστε ακόμη σίγου­ροι πότε θα ξεκι­νή­σει, υπό ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις κ.λπ.

Εμείς στη Νέα Αγορά παρα­μεί­ναμε ένα… έρημο, σκο­τεινό και απο­μο­νω­μένο τοπίο μαζί με το κέντρο της πόλης της Ρόδου». Επι­πλέον, οι επι­χει­ρή­σεις της Νέας Αγοράς, δεν κατά­φε­ραν να περι­λη­φθούν στις διευ­κο­λύν­σεις και κάνουν χρήση των μέτρων που ανα­κοι­νώ­νει η κυβέρ­νηση, λόγω του ειδικού καθε­στώ­τος που έχουν με τα συμ­βό­λαιά τους:

«Πέρα από τις επι­στρε­πτέες προ­κα­τα­βο­λές οι οποίες, ουσια­στικά είναι ‘δανεικά’ και πρέπει να επι­στρα­φούν κάποια στιγμή, εμείς σαν επι­χει­ρή­σεις στη Νέα Αγορά δεν έχουμε λάβει τίποτα, παρά μόνον μία έκπτωση της τάξης του 25% στον ΕΦΚΑ για τρεις μήνες στο πρώτο λοκντά­ουν κι ένα ποσό 800 ευρώ ως επίδομα ειδικού σκοπού.

Δυστυ­χώς, το πρό­βλημά μας με τα συμ­βό­λαια και τα ενοίκια παρα­μέ­νει αφού δεν έχουμε ενεργή σύμβαση γι αυτό και οι μειώ­σεις στα ενοίκια που εξήγ­γειλε η κυβέρ­νηση δεν αφορούν εμάς. Ευτυχώς, η δημο­τική αρχή Ρόδου, έχει κάνει κάποιες ενέρ­γειες προς αυτή την κατεύ­θυνση, αλλά δεν έχουμε ακόμη απα­ντή­σεις. Ήταν στραβό το κλίμα… που λένε», είπε ο κ. Κατσι­δώ­νης.

Όπως ανέφερε, ενόψει της νέας του­ρι­στι­κής σεζόν οι επι­χει­ρή­σεις θα χρεια­στούν προ­μή­θειες, εμπο­ρεύ­ματα κ.λπ. για να κάνουν τις προ­ε­τοι­μα­σίες τους αλλά η έλλειψη ρευ­στό­τη­τας, με παράλ­ληλο δανει­σμό και συσ­σώ­ρευση των υπο­χρε­ώ­σεων (των οποίων ο λογα­ρια­σμός θα έρθει αργό­τερα) δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι υγιές στο εμπόριο.

«Θα χρεια­στούμε πολλά χρόνια για να συνέλ­θουμε και φυσικά θα είναι δύσκολο να αντα­πο­κρι­θούμε στις υπο­χρε­ώ­σεις μας ακόμη και μετά από μια καλή σεζόν. Έχουμε μείνει 57 κατα­στη­μα­τάρ­χες στη Νέα Αγορά και θα κατα­βά­λουμε τερά­στιες προ­σπά­θειες για να ανοί­ξουμε τις επι­χει­ρή­σεις μας. Κάποιοι προ­σπά­θη­σαν να μείνουν ανοι­χτοί πέρσι το καλο­καίρι –όσο διήρ­κεσε η σεζόν- αλλά είδαν πως δεν υπήρχε περι­θώ­ριο για κέρδη. Υπάρ­χουν επι­χει­ρή­σεις που χρειά­ζο­νται πολλές προ­μή­θειες κι έχουν πολλά έξοδα. Πάντως, η μέθοδος του Click Away δεν δούλεψε.

Ίσως το Click Inside να βοη­θή­σει περισ­σό­τερο αφού είναι σαφώς καλύ­τερο και δίνει την δυνα­τό­τητα, αφενός στον επι­χει­ρη­μα­τία να ανοίξει (αν δεν έχει δικό του μπλογκ στο δια­δί­κτυο κ.λπ.) και αφε­τέ­ρου στον πελάτη να μπει μέσα στο κατά­στημα, να δοκι­μά­σει είδη ρου­χι­σμού ή να δια­λέ­ξει κάποιο αντι­κεί­μενο, είδος δώρων και άλλων ειδών. Με αυτό τον τρόπο θα βοη­θη­θούν και οι δύο πλευρές και κατ’ επέ­κταση η αγορά. Επι­πλέον, θα εφαρ­μό­ζο­νται και τα μέτρα προ­στα­σίας» κατέ­ληξε ο κ. Κατσι­δώ­νης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.