Τοπικές Ειδήσεις

Υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση για ποινική διαπραγμάτευση στα Δωδεκάνησα

Ενώπιον του Ανακριτή και του Εισαγγελέως της Κω, δια του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, προσέφυγε ένας κάτοικος της Πάτμου, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, με αίτημα την έναρξη της διαδικασίας ποινικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας με την ποινή που θα του επιβληθεί.
Η συμφωνία εισαγγελέα – κατηγορούμενου θα διαβιβαστεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να επικυρώσει την ποινή κρίνοντας ένοχο τον κατηγορούμενο, χωρίς ουσιαστικά δίκη, όπως μέχρι τώρα βλέπαμε να συμβαίνει συνήθως σε… αμερικανικές δικαστικές τηλεοπτικές σειρές!
Με τη διαδικασία αυτή, που είναι πολύ παλιά στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, ο φάκελος της υπόθεσης κλείνει και ο κατηγορούμενος οδηγείται στις φυλακές εφόσον έχει αποδεχτεί τις κατηγορίες, έχει ομολογήσει τις πράξεις και φυσικά, συμφωνήσει σε μια ποινή που θεωρεί δίκαιη και πάντως ηπιότερη από εκείνη που θα έπαιρνε εφόσον η υπόθεση έφτανε στο ακροατήριο.
Πλέον η ποινική διαπραγμάτευση έχει εισαχθεί και στο ελληνικό ποινικό σύστημα για όλα τα αδικήματα εκτός από εκείνα που προβλέπουν ισόβια κάθειρξη, στρέφονται κατά της ζωής και της γενετήσιας ελευθερίας και όσα σχετίζονται με την τρομοκρατία.
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά έναν μάγειρα, κάτοικο του οικισμού Σκάλας Πάτμου, προσωρινά κρατούμενο στις Φυλακές της Κω κατηγορούμενο για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (με την πλημμεληματική μορφή της).
Ο κατηγορούμενος που κρατείται από την 31η Ιουλίου 2019 αναφέρει στην αίτησή του ότι κατόπιν ώριμης σκέψης αποφάσισε να αιτηθεί την έναρξη της διαδικασίας της Ποινικής Διαπραγμάτευσης, με αντικείμενο την επιβλητέα ποινή, δυνάμει της διάταξης του άρθρου 303 ΚποιΔ, δεδομένου πως δεν έχει επέλθει η τυπική περάτωση της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση του, αφού η δικογραφία του εκκρεμεί στον κ.Ανακριτή Κω μέχρι και σήμερα.
Τονίζει ότι δεν έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, παρά μόνο εργαζόταν τίμια ως μάγειρας και είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού.
Τονίζει ακόμη ότι η εμπλοκή του σε υπόθεση ναρκωτικών ήταν όλως περιστασιακή, ως χρήστης κάνναβης από το έτος 1996 τουλάχιστον.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου