Τοπικές Ειδήσεις

Αναβίωσε η υπόθεση διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών «μιάου – μιάου»

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβίωσε η πολύκροτη υπόθεση διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών ναρκωτικών στο νησί της Ρόδου, με κατηγορούμενο πλέον έναν από τους 4 αρχικά εμπλεκόμενους.
4 Ροδίτες ενεπλάκησαν συγκεκριμένα σε διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών από την Ινδία και την Κίνα στη Ρόδο και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ από έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους προέκυψε ότι οι ουσίες που κατασχέθηκαν δεν υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά (Ν. 3459/2006).
Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής το συνολικό βάρος των δεμάτων που διακινήθηκαν με εμπλοκή των κατηγορουμένων ανέρχεται σε 345,5 κιλά και όπως προκύπτει από τις αναλύσεις μόνο μια ποσότητα 27,2 γραμμαρίων, που βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων, υπάγεται στο νόμο και συγκεκριμένα στον πίνακα Α’ (πρόκειται για μεφεδρόνη).
Από τις χημικές αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή του Γραφείου της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, προέκυψε ότι τα υπόλοιπα δείγματα είναι «4-Μethyl-N-ethyl cathinone (4-MEC)», που δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα και ως εκ τούτου δεν διώκεται ως ναρκωτικό στην Ελλάδα.
Το πρωτόδικο δικαστήριο έκρινε αθώους τους Κ. Κ. του Σ. 33 ετών, Ι. Ι. του Γ. 34 ετών και Μ. Κ. του Σ. 27 ετών ενώ επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ στον Μ. Γ. του Δ. 24 ετών, που κρίθηκε ένοχος κατοχής ναρκωτικών, ενώ του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.
Προχθές το μεσημέρι το δικαστήριο έκρινε και τον τελευταίο αθώο.
Η υπόθεση αποτελεί ουσιαστικά σκέλος άλλης, για την οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία στη Μεγάλη Βρετανία, με κατηγορούμενους 29 Αγγλους, που διακινούσαν τεράστιες ποσότητες κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών, κυρίως του αμφεταμινούχου «miaou – miaou».
Την 19η Αυγούστου 2011 το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του ΣΔΟΕ Αττικής ότι οι Τελωνειακές Αρχές του Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος, μετά από πληροφορίες των Σουηδικών Τελωνείων, είχαν εντοπίσει ταχυδρομικό δέμα προερχόμενο από την Σανγκάη της Κίνας με παραλήπτη στη Ρόδο, που περιείχε 5 κιλά και 152 γραμ., της ως άνω ναρκωτικής ουσίας.
Ακολούθησε ελεγχόμενη μεταφορά του δέματος και αφού διαπιστώθηκε ότι το όνομα του παραλήπτη ήταν εικονικό, μετέβησαν στο κατάστημα ταχυμεταφορικής εταιρείας και τον ανέμεναν.
Ο υπεύθυνος ασφαλείας της ταχυμεταφορικής εταιρείας, τις πρωινές ώρες της 23ης Αυγούστου 2011, ενημέρωσε το ΣΔΟΕ ότι από το κατάστημα της Ρόδου είχαν παραδοθεί άλλα δύο παρόμοια δέματα από την ίδια εταιρεία αποστολής στην Κίνα, την 17η Αυγούστου 2011.
Ο 27χρονος, υπάλληλος της ταχυμεταφορικής επιβεβαίωσε την άφιξη και παράδοση των δεμάτων από την Κίνα στον 34χρονο και τον 24χρονο, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλοκή στην παραλαβή τους αλλά και στην επαναπροώθησή τους στην Αγγλία.
Την 24η Αυγούστου 2011 και περί ώρα 16.40 συνελήφθη ο 33χρονος ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι είναι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών και ότι πριν από δυόμισι μήνες τον πλησίασε ο δεύτερος κατηγορούμενος και του ζήτησε να αρχίσει να κάνει χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού που έχει την ονομασία «Μιάου – Μιάου», το οποίο κάνει θραύση στη Μεγάλη Βρετανία και του έδωσε να κάνει μια «μυτιά».
Στην κατοχή του 24χρονου βρέθηκε μικροποσότητα όμοιας ουσίας που υπάγεται στον κατάλογο περί ναρκωτικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου