ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εύβοια: Κόλαση φωτιάς στο χωριό Μακρυμάλλη – Εκκενώνεται και τρίτο χωριό (φωτογραφίες)

news room 1 λεπτό ανάγνωση
64

Ανε­ξέ­λεγ­κτη μαί­νε­ται η φωτιά που ξέσπασε στην Εύβοια το πρωί της Τρίτης, με τις φλόγες να έχουν φτάσει στο χωριό Μακρυ­μάλλη. Οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις δίνουν μάχη για να περιο­ρί­σουν την πυρ­κα­γιά ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατά­σταση. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, κήρυξε σε κατά­σταση Έκτα­κτης Ανάγκης Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας την Δημο­τική Ενότητα Μεσ­σα­πίων, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ευβοίας, της Περι­φέ­ρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η μεγάλη πυρ­κα­γιά έχει προ­κα­λέ­σει ζημιές σε σπίτια στο Μακρυ­μάλλη, με τις φλόγες αυτή την ώρα νακα­τευ­θύ­νο­νται νότια, νοτιο­δυ­τικά και κατα­βάλ­λο­νται υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες από τις ισχυ­ρό­τα­τες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις να ανα­κό­ψουν την πορεία της.

Εκτός από το Μακρυ­μάλλη, οι αρχές έχουν προ­χω­ρή­σει στην εκκέ­νωση και του χωριού Κοντο­δε­σπότι, το οποίο, ωστόσο, προς το παρόν, δεν απει­λεί­ται από τις φλόγες.

Πριν από λίγο οι αρμό­διες υπη­ρε­σίες προ­χώ­ρη­σαν στην εκκέ­νωση τρίτου χωριού.

Πρό­κει­ται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοι­μό­τητα των κατοί­κων, αλλά σύμφωνα με τις τελευ­ταίες πλη­ρο­φο­ρίες, δόθηκε πριν από λίγο εντολή για εκκέ­νωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεω­φο­ρεία της Αστυ­νο­μίας για την ασφαλή απο­μά­κρυνση των κατοί­κων που παρα­μέ­νουν ακόμα εκεί.

Σύμφωνα με την Πυρο­σβε­στική, για την κατά­σβεση της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν 227 πυρο­σβέ­στες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, το κινητό επι­χει­ρη­σιακό κέντρο «Όλυμπος», έξι αερο­σκάφη, έξι ελι­κό­πτερα και ένα ελι­κό­πτερο ως συντο­νι­στικό .Επίσης συν­δρά­μουν δέκα υδρο­φό­ρες της περι­φέ­ρειας και των ΟΤΑ.

Οι περίπου 300 κάτοι­κοι από τα χωριά Μακρυ­μάλλη και Κοντο­δε­σπότι, τα οποία εκκε­νώ­θη­καν, οδη­γή­θη­καν σε  ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με λεω­φο­ρεία του δήμου και του στρατού.

Σύμφωνα με τον περι­φε­ρειακό σύμ­βουλο, Δημήτρη Βουρ­δάνο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το χωριό Κοντο­δε­σπότι, η εκκέ­νωση του χωριού «κρίθηκε ανα­γκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικι­σμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια».

Ο ίδιος συμπλή­ρωσε πως «μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρα­τε­ταγ­μέ­νες οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις δίνο­ντας μια ξεχω­ρι­στή μάχη για να στα­μα­τή­σουν το κατα­στρο­φικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η φωτιά έφτασε και στα πρώτα σπίτια του χωριού Μακρυ­μάλλη χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για κατα­στρο­φές κτι­σμά­των, καθώς και εκεί οι επί­γειες δυνά­μεις δίνουν σκληρή μάχη.

Αυτή τη στιγμή τα δύο πύρινα μέτωπα παρα­μέ­νουν σοβαρά: Το ένα είναι ιδιαί­τερα μεγάλο (αυτό στο χωριό Μακρυ­μάλλη) και κινεί­ται προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντο­δε­σπότι κινεί­ται προς το χωριό Πλατάνα.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, βρί­σκε­ται στα Ψαχνά Ευβοίας, με ειδικό κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Σχε­δια­σμού και Αντι­με­τώ­πι­σης Έκτα­κτων Αναγκών.

 

 

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.