Συνεντεύξεις

Ν. Μαριάς: «Η χώρα θα παραμείνει σε σκληρή μνημονιακή εποπτεία»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Έναντι της τουρκικής απειλής πρέπει κατά κύριο λόγο να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, αξιοποιώντας βεβαίως και τις όποιες διεθνείς μας συμμαχίες».
Αυτό δηλώνει στην «δημοκρατική» ο κ. Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος «Ελλάδα –
Ο Άλλος Δρόμος», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αφορμή την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ακόμη, μιλάει για την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, το προσφυγικό, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο αλλά και τα εθνικά μας θέματα, όπως το Σκοπιανό, λέγοντας πως «Η Ελλάδα δεν πρέπει να υποχωρήσει». Όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Μαριάς, ξεκαθαρίζει πως «η χώρα παραμένει σε σκληρή μνημονιακή εποπτεία μέχρις ότου εξοφλήσει του 75% των χρεών της προς τον ESM…»
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μαριά, να ξεκινήσουμε από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Είστε αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι στην πολιτική της γείτονος καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ταγίπ Ερντογάν δεν λέει να αλλάξει ρητορική απέναντί μας;
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Πατρίδα μας. Μάλιστα ο σουλτάνος συνέχισε να προκαλεί με εμπρηστικές του δηλώσεις ακόμη και μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα μιλώντας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και για δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη μας. Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις απειλώντας μάλιστα την Πατρίδα μας με πόλεμο. Όμως ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν και τους απαντά: «Μολών Λαβέ».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης Φεβρουαρίου είχε την ευκαιρία να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία. Την Τουρκία η οποία απειλεί πλέον ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα, παραβιάζει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, επιβάλλει παράνομο θαλάσσιο αποκλεισμό στα Ίμια, εμβολίζει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού και κρατά παράνομα τους δύο στρατιωτικούς μας. Το μήνυμα Τουσκ στον Ερντογάν έπρεπε να είναι πιο αποφασιστικό και έπρεπε να συνδυαστεί με την επιβολή πολιτικών, διπλωματικών, στρατιωτικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας καθώς και πλήρη και ολοσχερή απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού. Διότι μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει ο σουλτάνος. Όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έμεινε στα λόγια και πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα.
Όπως έχουμε ήδη υποστηρίξει καθώς η τουρκική επιθετικότητα έναντι της Πατρίδας μας χτυπάει κόκκινο, η Ελλάδα με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο.
Στο πλαίσιο αυτό οφείλει να διαμορφώσει επωφελείς διμερείς Διεθνείς Συμμαχίες μια και η πολυμερής συλλογική ασφάλεια τύπου ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δώσει απάντηση και λύση έναντι των καθημερινών τουρκικών απειλών. Επιπλέον μέχρις ότου δημιουργηθεί ο περίφημος Ευρωπαϊκός Στρατός στην επόμενη πενταετία και βάλε, η Ελλάδα οφείλει να επικεντρωθεί στη σύναψη διμερών Συμφωνιών Αμυντικής Συνεργασίας με τρίτες σύμμαχες χώρες.Οι Συμφωνίες αυτές πρέπει να στηρίζονται στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους και της μη επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.Θα μπορούσαν δε να λάβουν τη μορφή Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης κατά της Ελλάδας.Επιπλέον θα μπορούσαν να συμπληρωθούν με πρόνοιες για στενή διπλωματική και οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής βιομηχανίας των συμβαλλομένων μερών.
Η στήριξη προς την Πατρίδα μας εκ μέρους του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και του Βέλγου Πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ που εκφράστηκε με αφορμή σχετικές Ερωτήσεις – Παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες αντίστοιχα στις 17/4 και στις 3/5 αποδεικνύουν ότι Γαλλία και Βέλγιο βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας έναντι των τουρκικών απειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως έναντι της τουρκικής απειλής πρέπει κατά κύριο λόγο να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις αξιοποιώντας βεβαίως και τις όποιες διεθνείς μας συμμαχίες.
• Όσον αφορά την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, αν και πήρε θέση το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα κατά την άποψή σας;
Πέρασαν πάνω από εβδομήντα ημέρες από την παράνομη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας και παρόλα αυτά συνεχίζεται χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία η παράνομη κράτησή τους στις φύλακες υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Είναι μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Ελληνική κοινή γνώμη. Σε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα οι γονείς των δύο παλικαριών καθώς και οι κάτοικοι ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους. Με παρέμβασή μου, την Δευτέρα 12/3/2018 ενώπιον της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ζήτησα την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και την άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο του Σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι. Παρά την παρέμβαση Ταγιάνι και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε δεκτό με 607 ψήφους υπέρ εντούτοις συνεχίζεται ακόμη και τώρα η παράνομη κράτησή τους. Προκειμένου λοιπόν να αναγκαστεί ο σουλτάνος να απελευθερώσει τα δυο μας παλικάρια οφείλει η ΕΕ και η κυβέρνηση να εντείνουν τις πιέσεις προς την Άγκυρα και εμείς οι ίδιοι να προχωρήσουμε σε μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.
• Στα δικά μας, τα νησιά έχουν σοβαρό πρόβλημα με το προσφυγικό, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ την συνεχιζόμενη φορολογία. Η κυβέρνηση, μας έταξε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα. Τι λέτε γι αυτό;
Επανειλημμένα έχω θέσει στη Ευρωβουλή το ζήτημα της διατήρησης χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Σύμφωνα με τις απαντήσεις της Κομισιόν το ζήτημα αυτό ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να διατηρήσει τους χαμηλούς αυτούς συντελεστές. Μάλιστα σε σχέση με την απαίτηση της Κομισιόν για αντιστάθμιση της ενδεχόμενης σχετικής απώλειας εσόδων, η κυβέρνηση αντί να αυξάνει τον κομματικό της στρατό με προσλήψεις στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα εξοικονόμησης των σχετικών κονδυλίων παγώνοντας τις προσλήψεις στο δημόσιο για μια πενταετία. Σε σχέση με το σημαντικό θέμα του μεταφορικού ισοδυνάμου θα ήθελα να επισημάνω ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών και ιδίως των νησιών του Αιγαίου επιβαρύνονται υπερβολικά λόγω του αυξημένου κόστους της μεταφοράς επιβατών αλλά και αγαθών. Ήδη έθεσα το θέμα αυτό προ ημερών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και από την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου κυρίας Κρέτσου αποδεικνύεται ότι το μπαλάκι είναι στο τερέν της ελληνικής κυβέρνησης η οποία οφείλει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις.
• Η κυβέρνηση μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο και επαναφορά στην κανονικότητα. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη γι αυτό;
Στην Ευρώπη συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση και μάλιστα σε όλους τους τόνους ότι σύμφωνα με το Καταστατικό του ESM, το οποίο έγινε δεκτό από Ελληνικής πλευράς προκειμένου να χορηγηθεί το τρίτο δανειακό πακέτο, μια χώρα παραμένει σε σκληρή μνημονιακή εποπτεία μέχρις ότου εξοφλήσει του 75% των χρεών της προς τον ESM, γεγονός το οποίο με βάση τα ισχύοντα αναμένεται να συμβεί το 2060. Επιπλέον οι δανειστές απαιτούν την πλήρη εφαρμογή και των υπόλοιπων σκληρών μνημονιακών μέτρων όπως είναι η μείωση των συντάξεων το 2019, η μείωση του αφορολογήτου το 2020 και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2% μέχρι το 2060.
Ο κ. Τσίπρας, συνεπώς, λέει ψέματα, και δεν είναι η πρώτη φορά, για τη δήθεν έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Είναι, λοιπόν, και παραμένει επίκαιρη και ρεαλιστική η αντίθεση μεταξύ μνημονίου και αντιμνημονίου και, αν δεν ανατραπούν από τον λαό μας, τα μνημόνια θα ισχύσουν για αρκετές δεκαετίες και για 99 χρόνια το κατοχικό ταμείο λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας. Ο Ελληνικός λαός θα συνεχίσει να εξαθλιώνεται τη στιγμή που τα κοράκια θα αρπάζουν τα σπίτια των Ελλήνων και οι νέοι επιστήμονές μας θα μεταναστεύουν.
Το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ πιστεύει ότι η λύση είναι η θεσμοθέτηση ενός Ειδικού Καθεστώτος της Ελλάδας εντός ΕΕ. Η εμπειρία από τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ιρλανδία και την Δανία, έδειξαν ότι είναι δυνατή εντός της ΕΕ η διαμόρφωση ενός Ειδικού Καθεστώτος, μιας Ειδικής Σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη ενάσκηση της εθνικής κυριαρχίας στα πεδία εφαρμογής του Ειδικού Καθεστώτος. Για τον λόγο αυτόν και με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν πλέον στη Χώρα και στο Λαό μας επιδιώκουμε, ειδικές προνομιακές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις για κλάδους της Ελληνικής οικονομίας όπως η γεωργία – κτηνοτροφία, η ενέργεια, η ναυπηγική βιομηχανία κλπ, καθώς και παρεκκλίσεις από τις ρυθμίσεις για την οικονομική διακυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του Ειδικού Καθεστώτος της Ελλάδας εντός της ΕΕ. Το Ειδικό Καθεστώς θα διαμορφωθεί στη βάση ενός Σχεδίου που θα εκπονήσει κυρίαρχα η Ελλάδα και θα λάβει νομική μορφή αντίστοιχη με την Απόφαση της ΕΕ του Φεβρουαρίου 2016 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση. Επιπλέον θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την ολοσχερή κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και την απόσυρση της μετοχής της από το Χρηματιστήριο.
• Ποιο το σχόλιό σας για το Σκοπιανό ζήτημα; Εκτιμάτε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση ή έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας;
Τα Σκόπια συνεχίζουν ακάθεκτα την αλυτρωτική τους πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, παραχαράσσοντας την ιστορία και καπηλευόμενα το όνομα της Μακεδονίας μας. Η Ελλάδα κατέχει κυρίαρχη θέση έναντι του μορφώματος των Σκοπίων και δεν πρέπει να υποχωρήσει. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα αποτελέσει βαθύ αγκάθι για την Πατρίδα μας στο μέλλον. Η θέση μας ως «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» είναι πως διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε χρήση καθώς και με οποιοδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος μπορεί να παραπέμπει και να χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό, έστειλαν το μήνυμα ότι ο Ελληνικός λαός δεν δέχεται καμία καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια και καμιά σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην κρίση του Ελληνικού λαού ο οποίος ενεργώντας κυρίαρχα και πρωτογενώς να αποφασίσει σχετικά με δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου