ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινά μέτρα προστασίας ξενοδοχειακής εταιρείας από τα «δυσμενή» του Τειρεσία!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Με προ­σω­ρι­νή δια­τα­γή, που εξέ­δω­σε χθες το Μο­νο­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου, έγινε δεκτό το αί­τη­μα ξε­νο­δο­χεια­κής εται­ρεί­ας, να μην εμ­φα­νί­ζο­νται μέχρι την συ­ζή­τη­ση αι­τή­σε­ως ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων, που υπέ­βα­λε, στα αρ­χεία δε­δο­μέ­νων οι­κο­νο­μι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς που τηρεί η Τει­ρε­σί­ας ΑΕ επι­τα­γές της.

Η αί­τη­ση προσ­διο­ρί­στη­κε για να συ­ζη­τη­θεί την 8η Ιου­νί­ου 2021.

Η ξε­νο­δο­χεια­κή εται­ρεία και εταί­ρος της προ­σέ­φυ­γαν ενώ­πιον του Μο­νο­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Ρόδου, με την δια­δι­κα­σία των ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων, αι­τού­με­νοι να ερ­μη­νευ­θεί Κοινή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, η οποία απο­σκο­πεί στην προ­στα­σία των επι­χει­ρή­σε­ων που έχουν υπο­στεί φέτος μεί­ω­ση του τζί­ρου τους σε σχέση με την περ­σι­νή αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο χρή­σης.

Οπως έγρα­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», η αι­τού­σα ισχυ­ρί­ζε­ται ότι λόγω της παν­δη­μί­ας COVID-19 έχει πλη­γεί ανε­πα­νόρ­θω­τα ως επι­χεί­ρη­ση, καθώς τα ξε­νο­δο­χεία που εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται, ακόμη και εκεί­νο που επρό­κει­το να λει­τουρ­γή­σει και κατά τη χει­με­ρι­νή πε­ρί­ο­δο, πα­ρέ­μει­ναν κλει­στά λόγω μη ύπαρ­ξης αντι­κει­μέ­νου λόγω των πε­ριο­ρι­στι­κών μέ­τρων που ελή­φθη­σαν από την κυ­βέρ­νη­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, με απο­τέ­λε­σμα να έχει μη­δε­νι­κό τζίρο και τη φε­τι­νή πε­ρί­ο­δο χρή­σης.

Ζητά να ερ­μη­νευ­θεί η Κ.Υ.Α. ώστε η έν­νοια της να γίνει αναμ­φί­βο­λη ως εξής:

Να προ­βλε­φθεί ότι στα κρι­τή­ρια μεί­ω­σης του τζί­ρου θα εντάσ­σο­νται και οι επι­χει­ρή­σεις, οι οποί­ες λόγω της παν­δη­μί­ας COVID-19 είχαν μη­δε­νι­κό τζίρο και την περ­σι­νή και τη φε­τι­νή αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο χρή­σης, δε­δο­μέ­νου ότι το στα­θε­ρά μη­δε­νι­κό ει­σό­δη­μα λόγω της παν­δη­μί­ας στην ουσία συ­νι­στά μεί­ω­ση του τζί­ρου των επι­χει­ρή­σε­ων αυτών, με σκοπό να εντα­χθεί αυτή (η αι­τού­σα) στο πλαί­σιο προ­στα­σί­ας των αξιο­γρά­φων που προ­βλέ­πε­ται στην ως άνω Κ.Υ.Α. και να απα­γο­ρευ­θεί η εμ­φά­νι­ση των αξιο­γρά­φων που έχει εκ­δώ­σει στα αρ­χεία δε­δο­μέ­νων οι­κο­νο­μι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς, που τηρεί η καθ’ ής, ανώ­νυ­μη εται­ρεία με την επω­νυ­μία «ΤΡΑ­ΠΕ­ΖΙ­ΚΑ ΣΥ­ΣΤΗ­ΜΑ­ΤΑ ΠΛΗ­ΡΟ­ΦΟ­ΡΙΩΝ ΑΕ» και το δια­κρι­τι­κό τίτλο «ΤΕΙ­ΡΕ­ΣΙΑΣ ΑΕ» (υπεύ­θυ­νος επε­ξερ­γα­σί­ας).

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να η ξε­νο­δο­χεια­κή εται­ρεία στρέ­φε­ται κατά της ανώ­νυ­μης εται­ρί­ας με την επω­νυ­μία «Τει­ρε­σί­ας Τρα­πε­ζι­κά Συ­στή­μα­τα Πλη­ρο­φο­ριών Α. Ε.».

Εκ­θέ­τει ότι όλα τα ξε­νο­δο­χεία που εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται, λει­τουρ­γούν μόνο επο­χι­κά, δη­λα­δή 6 – 7 μήνες το χρόνο κατά τη διάρ­κεια της του­ρι­στι­κής σεζόν στο νησί της Ρόδου, από Απρί­λιο ή Μάιο έως Οκτώ­βριο εκά­στου έτους, εξαι­ρου­μέ­νου ενός ξε­νο­δο­χεί­ου στην πόλη της Ρόδου η λει­τουρ­γία του οποί­ου προ­ο­ρι­ζό­ταν για όλη την διάρ­κεια του έτους, πλην όμως σχε­δόν μετά την λήξη της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, ελή­φθη­σαν πε­ριο­ρι­στι­κά μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, με συ­νέ­πεια να πα­ρα­μεί­νει κλει­στό, λόγω μη ύπαρ­ξης αντι­κει­μέ­νου.

Η ίδια κα­τά­στα­ση πα­ρα­μέ­νει μέχρι σή­με­ρα, με τον χρόνο ανοίγ­μα­τος να πα­ρα­μέ­νει αβέ­βαιος και σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις, η πι­θα­νό­τη­τα λει­τουρ­γί­ας με­τα­τί­θε­ται σε χρόνο μετά την άνοι­ξη, όταν και θα έχει εμ­βο­λια­σθεί με­γά­λο πο­σο­στό των πο­λι­τών.

Οπως εκ­θέ­τει τα ξε­νο­δο­χεία σε όλη την Ελ­λά­δα πα­ρέ­μει­ναν φέτος ως τον Ιού­λιο 2020 κλει­στά και δεν λει­τούρ­γη­σαν κα­θό­λου, λόγω της έκτα­κτης και εξαι­ρε­τι­κά σπά­νιας συν­θή­κης της πα­γκό­σμιας παν­δη­μί­ας και των μέ­τρων πρό­λη­ψης και απο­μό­νω­σης προς απο­τρο­πή της εξά­πλω­σής της.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο νο­μο­θέ­της, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τις -πρό­σκαι­ρες πά­ντως, και κοι­νές για όλους τους ξε­νο­δό­χους- δυ­σκο­λί­ες που προ­κλή­θη­καν λόγω της υπο­χρε­ω­τι­κής ανα­στο­λής λει­τουρ­γί­ας σε όλες εν γένει τις του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ακόμη και των αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών, έλαβε το μέτρο της ανα­στο­λής της προ­θε­σμί­ας λήξης των επι­τα­γών των ξε­νο­δο­χεια­κών επι­χει­ρή­σε­ων, για να προ­λη­φθεί ένα κα­τα­στρο­φι­κό για την οι­κο­νο­μία ντό­μι­νο ακά­λυ­πτων επι­τα­γών που είχαν ήδη κυ­κλο­φο­ρή­σει στην αγορά σε όλη την Ελ­λά­δα και βρί­σκο­νταν σε χέρια κο­μι­στών που δεν συν­δέ­ο­νταν στις πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­πτώ­σεις με συμ­βα­τι­κή σχέση με τον εκά­στο­τε εκ­δώ­σα­ντα.

Η εται­ρεία το­νί­ζει ότι υπάρ­χουν επι­τα­γές της, οι οποί­ες δεν κα­λύ­πτο­νται από κά­ποια πράξη νο­μο­θε­τι­κού πε­ριε­χο­μέ­νου, δε­δο­μέ­νου ότι έχουν τεθεί κρι­τή­ρια μεί­ω­σης του κύ­κλου ερ­γα­σιών σε σχέση με το προη­γού­με­νο έτος.

Η ξε­νο­δο­χεια­κή εται­ρεία δη­λώ­νει ότι δεν υφί­στα­ται επί της ου­σί­ας οποιο­δή­πο­τε έσοδο της εται­ρεί­ας, λόγω των μέ­τρων πε­ριο­ρι­σμού (lockdown) του πλη­θυ­σμού και των με­τα­κι­νή­σε­ων, από την πλευ­ρά της πο­λι­τεί­ας.

Όλα τα ξε­νο­δο­χεία της πα­ρα­μέ­νουν κλει­στά.

Το­νί­ζει έτσι ότι είναι άδικο να επω­μι­στεί τις συ­νέ­πειες και να κα­τα­στρα­φεί οι­κο­νο­μι­κά επει­δή έχουν τεθεί κρι­τή­ρια μεί­ω­σης του κύ­κλου ερ­γα­σιών σε σχέση με το προη­γού­με­νο έτος.

Την υπό­θε­ση χει­ρί­ζε­ται ο δι­κη­γό­ρος κ. Μηνάς Τσέρ­κης της δι­κη­γο­ρι­κής εται­ρί­ας Τσέρ­κης & Συ­νερ­γά­τες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.