Ρεπορτάζ

174 υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ρόδου προσέφυγαν κατά της υπαγωγής τους στο ενιαίο μισθολόγιο

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων υποχρεώνεται η ΔΕΥΑ Ρόδου να αποδέχεται τον υπολογισμό της μισθοδοσίας 174 υπαλλήλων της και να εφαρμόζει τις διατάξεις των άρθρων 198 του Ν. 4738/2020 και 31 του Ν.4756/2020 επί του μισθολογικού καθεστώτος τους και την μη υπαγωγή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
Η συζήτηση της αιτήσεως προσδιορίστηκε για την 8η Ιουνίου 2021.
Οι υπάλληλοι τυγχάνουν εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με πλήρες ωράριο ημερησίως (07:00 – 15:00) και επί πέντε ημέρες εβδομαδιαίως (Δευτέρα έως Παρασκευή).
Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται σε διαφορετική κατηγορία εργαζόμενων από αυτούς που απασχολούνται στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ κατά πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου.
Η λειτουργία της εταιρείας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πλήρη δημοσιονομική αυτοτέλεια σε σχέση με τον Δήμο Ρόδου, διεπόμενη από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Η διαχείρισή της γίνεται με ιδιαίτερο προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων ανεξάρτητα από την υπόλοιπη δημοτική διαχείριση, λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και έχει ίδιους οικονομικούς πόρους.
‘Οπως και όλες οι ΔΕΥΑ παρέχει υπηρεσίες ανταποδοτικές και η λειτουργία της δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Δήμου.
Η καταβολή των αμοιβών των υπαλλήλων δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνει το δημόσιο και η όποια περιστολή τους δεν προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος.
Τονίζουν ότι η επιχείρηση με παράνομο τρόπο και εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας των άρθρων 298 του Ν. 4738/2020 και 31 του Ν. 4756/2020 στα οποία ήδη έχει κριθεί ότι ανήκουν, επιδιώκει να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο.
Τόσο με την αριθμ. 196/2014 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, όσο και με την αριθμ. 260/2017 απόφαση επί τακτικής αγωγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, έχει απαγορευθεί στην ΔΕΥΑ Ρόδου η κοινοποίηση των προσωπικών στοιχείων των εργαζομένων που αφορούν στα προσωπικά τους στοιχεία, στην προϋπηρεσία, στη μισθοδοσία και στα τυπικά προσόντα αυτών προς την υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαία Αρχή Πληρωμών» και προς την υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου».
Επισημαίνουν ακόμη ότι η μη εφαρμογή στην μισθοδοσία τους των διατάξεων άρθρου 298 του Ν. 4738/2020 και του άρθρου 31 του Ν. 4756/202ο θα επιφέρει αλλοίωση σ΄ αυτή, καθιστώντας την επιστροφή των ασφαλιστικών τους εισφορών που θα έχουν καταβληθεί δυσχερή και πολυδάπανη και θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος για την επιστροφή τους, σε περίπτωση που δικαιωθούν και θα δημιουργηθούν με τον τρόπο αυτό αμετάκλητες καταστάσεις στην μισθοδοσία τους.
Προσθέτουν ακόμη ότι οι αποδοχές από την εργασία τους έχουν υποστεί ήδη άμεσες και έμμεσες μειώσεις. Εξάλλου όλοι είναι μισθοσυντήρητοι, οι περισσότεροι οικογενειάρχες με παιδιά μικρής ηλικίας και αρκετοί με συζύγους ανέργους.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Εμμανουήλ Παπαιωάννου και Απ. Γκάτσιος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου