Σταθερά αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα που παρουσιάζει η γρίπη στην περιοχή μας και γι’ αυτόν τον λόγο επαναλαμβάνουμε κάποιες οδηγίες προς αποφυγή πανικού ή λανθασμένων οδηγιών.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως. Δεν χρειάζεται δεύτερη χορήγηση εμβολίου, παρά μόνον σε  παιδιά μικρότερα από 9 ετών που δεν έχουν προηγουμένως εμβολιασθεί και μετά από τουλάχιστον 4 εβδομάδες.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Συστήνεται η πλήρης ανάρρωση των ασθενών πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.  Οι γονείς  πρέπει να στέλνουν τα παιδιά που ασθένησαν, στο σχολείο, αφού έχουν περάσει δύο 24ωρα που δεν είχαν πυρετό και είναι σε καλή κλινική κατάσταση.

– Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις και πάντα σύμφωνα με την κρίση των θεραπόντων ιατρών και μόνον με ιατρική συνταγή όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ Β’2268/15.06.2018 σελ.135).

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Ηλίας Ι. Τσέρκης                                             Μιχαήλ Ν. Βολονάκης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ