• Σύσταση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου να εμβολιαστούν όλοι κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου • Χαμηλό το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
Σύσταση να εμβολιαστούν κατά του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου απευθύνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκος Φουτούλης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Οπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο κ. Φουτούλης είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι το αργότερο μέχρι και τον Δεκέμβριο, προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους, σημειώνοντας ότι επί του παρόντος υπάρχει επάρκεια εμβολίων στη Ρόδο αλλά και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Παρά την διστακτικότητα που αναπτύχθηκε για τους μαζικούς εμβολιασμούς μετά από την περίοδο του covid, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι ο κόσμος σπεύδει να εμβολιαστεί. «Ενημερώνουμε τον κόσμο για τη σημασία του εμβολιασμού τόσο κατά της γρίπης όσο και του πνευμονιόκοκκου και εξηγούμε τη διαφορά της σύστασης με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες μετά από την περίοδο του covid είναι πιο διστακτικοί, όμως αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία τους και πόσο θωρακίζουν τον οργανισμό τους έναντι της γρίπης και της πνευμονίας με τα εμβόλια. Είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι και ιδιαιτέρως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Μέχρι στιγμής υπάρχει ανταπόκριση, όμως είναι αρκετοί που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Προτείνουμε μέχρι τον Δεκέμβριο να έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς τους, το μεν αντιγριπικό εμβόλιο μπορούν να το κάνουν στα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ τους ενώ για τον πνευμονιόκοκκο απαιτείται συνταγογράφηση από γιατρό», λέει ο κ. Φουτούλης στη «δ».
Οπως επισημαίνει, η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.
Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια έξαρσης της εποχικής γρίπης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μία μόνο δόση του εμβολίου ετησίως και μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Ωστόσο, συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
Κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID 19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη πάντως, αν και οι ρυθμοί εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι ικανοποιητικοί, δεν καταγράφεται το ανάλογο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό κατά του covid στη Ρόδο. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα γι΄αυτό και όπως επισήμανε υπάρχει η σκέψη να γίνεται μέσω των φαρμακείων και ο εμβολιασμός κατά του covid, ωστόσο δεν είναι κάτι που έχει ακόμα αποφασιστεί. Οι εμβολιασμοί κατά του covid γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο η κίνηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς ο κόσμος προτιμά να μην κάνει το εμβόλιο κατά του Covid.