Συνέντευξη τύπου με θέμα την πανελλαδική κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για την προσεχή Πέμπτη στις 14 Δεκεμβρίου 2017, έδωσαν χτες τα μέλη του δ.σ. του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρός του κ. Σάββας Χατζησάββας: «Βρισκόμαστε σε κινητοποίηση ώστε να μπορέσει και η Ρόδος να συμμετέχει ενεργά στην απεργία και να εκφράσει την αντίθεσή της, στις πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο και σε όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό που πρόκειται να ψηφιστεί».
Όπως είπε, η διοίκηση του ΕΚΡ με όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία της Ρόδου, συντονίζονται ώστε να έχουν μια δυναμική εμφάνιση, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα ενώ γίνονται συνεχώς επαφές.
«Βασικό θέμα, είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού διότι όπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις που θα ληφθούν αποτυπώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τι μας περιμένει. Δηλαδή, ενσωματώνονται όλες οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές των κοινωνικών δαπανών, των συντάξεων και των επιδομάτων. Ο προϋπολογισμός από μόνος του κρίνεται αντιλαϊκός και αντεργατικός και όλες οι περικοπές που γίνονται, αφορούν κοινωνικές δαπάνες. Οι μειώσεις είναι της τάξης του 1,6 δις ευρώ που θα προέλθουν από τις συνεχείς περικοπές όπως π.χ. το ΕΚΑΣ, σε όλες τις συντάξεις κ.λπ. Συνεπώς, υπολογίζουμε ότι θα μας περικόψουν περίπου 700 εκ. ευρώ τα οποία η κυβέρνηση του χρόνου θα τα παρουσιάσει σαν ‘πλεόνασμα’ για να δώσει… αντίδωρο ως κοινωνικό μέρισμα, στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Φυσικά, όλα τα χρήματα που εξοικονομεί ο προϋπολογισμός, από αυτές τις ομάδες φεύγουν και υποτίθεται πως γυρίζουν υπό μορφή… φιλοδωρήματος» είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ. Αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά από περικοπές σε πολλά επίπεδα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση που δηλώνει πως η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιείται και δίδονται υπό τύπου ‘δώρου’.
Για την πώληση της δημόσιας περιουσίας
Ο κ. Χατζησάββας έκανε αναφορά στο ‘ξεπούλημα’ της δημόσιας περιουσίας καθώς έχουν παραδοθεί πολλές κρατικές επιχειρήσεις σε ξένα συμφέροντα όπως τα κρατικά αεροδρόμια: «Θα ξεπουληθούν σύντομα ο μεγάλες λιγνιτικές μονάδες στην Φλώρινα και στο Αμύνταιο που είναι παραγωγικές και κερδοφόρες για την εθνική οικονομία. Όλα αυτά στο πλαίσιο των απαιτήσεων των δανειστών, με τους εργαζόμενους να είναι δεμένοι… χειροπόδαρα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Επιπλέον, για πρώτη φορά στα χρονικά, έρχεται η κατάργηση της απεργίας με την τροποποίηση του Ν.1264/1982 τον οποίο κανείς δεν τόλμησε ποτέ να αγγίξει. Έτσι αφαιρεί στα α’βάθμια σωματεία το δικαίωμα να κάνουν απεργίες ! Η επίφαση της δημοκρατίας, είναι ψευδεπίγραφη! Μα και τώρα, για να αποφασιστεί μια απεργία αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μέσω γενικών συνελεύσεων» είπε, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του για τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος.
Για τον ΦΠΑ στα νησιά
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, ως ‘οριζόντιο’ μέτρο λέγοντας πως «θα επαναφέρουμε το αίτημά μας για το θέμα» θεωρώντας το μέτρο αυτό ως ‘άδικο για τους νησιώτες’. «Από αυτή την κατάργηση θα εξοικονομηθούν σχεδόν 70-80 εκ. ευρώ δηλαδή… ψίχουλα μπροστά σε αυτά που περίμεναν. Ενώνουμε κι εμείς την φωνή μας με τους νησιώτες, με σχετικές επιστολές σε όλα τα εργατικά κέντρα των νησιών του Αιγαίου. Εάν ψηφιστεί κι εφαρμοστεί, κανένα αντισταθμιστικό όφελος δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις απώλειες» είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς, το ΕΚΡ επανέλαβε ότι έχει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα των λαϊκών κατοικιών και της πρώτης κατοικίας. «Είναι απαράδεκτο με τέτοια κρίση να εκπλειστηριάζονται σπίτια. Ο νόμος Κατσέλη δεν πρέπει να καταργηθεί αφού οι περισσότεροι θέλουν να ανταποκριθούν αλλά δεν έχουν διέξοδο. Αυτή δεν είναι λύση. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις. Εμείς στο ΕΚΡ έχουμε υπηρεσία η οποία λειτουργεί και όποιος θέλει, μπορεί να έρθει για να πάρει πληροφορίες για το πώς μπορεί να προστατέψει το σπίτι του…»
Τέλος, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους αλλά και τους φορείς να παραστούν στην συγκέντρωση της Πέμπτης στις 10.30 το πρωί ώστε «η Ρόδος να δείξει την δύναμή της».
Ανακοινώσεις για την απεργία της 14ης Δεκεμβρίου εξέδωσαν σωματεία της περιοχής μας:
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ
Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια με την υπογραφή των μνημονίων μάς αφαιρεί συνεχώς δικαιώματα προς όφελος των εργοδοτών. Τώρα πάλι έθεσαν στην Βουλή το θέμα περιορισμού του δικαιώματος απεργίας στα πρωτοβάθμια Σωματεία.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου θα δείξουν την αντίθεσή τους στο θέμα και συμμετέχουν στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017.
ΔΑΣ ΟΤΑ
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια, στα νέα σχέδια πτώχευσης των εργαζομένων. Να πάρουν μέρος με μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που καλεί το ΠΑΜΕ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ στις 10:00 πμ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ –Α.Ε «ΖΕΥΣ»
Το μήνυμα που στέλνουμε μέσω αυτής της ανακοίνωσης στην κυβέρνηση είναι πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε τη λεηλασία της επιχείρησης του ελληνικού λαού.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΡΟΔΟΥ
Ο νέος προϋπολογισμός του 2018 δίνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα του λαού στην υγεία – περίθαλψη. Προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή.
Κρυφά, σε άσχετο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλησε να περάσει νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ