Πολιτιστικά

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ο τελευταίος ήρωας του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ» του Δρ. Κωνσταντίνου Τασσά

Την 4η Νοεμβρίου 2022 παρουσιάστηκε στον εντυπωσιακό χώρο της οπλοθήκης De Milly, το βιβλίο του Δρ. Κωνσταντίνου Τασσά για την ζωή και το έργο του πατέρα του, Γεωργίου Τασσά, με τον τίτλο «Ο τελευταίος ήρωας Γεώργιος Τασσάς».

Ο Γεώργιος Τασσάς υπήρξε ο νεότερος σε ηλικία ναύτης του Ελληνικού αντιτορπιλικού πλοίου «ΑΔΡΙΑΣ» και ο τελευταίος ήρωας του πλοίου ο οποίος έφυγε από τα εγκόσμια τον Φεβρουάριο του 2018. Πρόκειται για ιστορική βιογραφία, με έμφαση σε σπουδαία γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια του πολέμου, με αποκορύφωμα την πρόσκρουση του αντιτορπιλικού σε γερμανική νάρκη.

Το ιστορικό, πολύ συνοπτικά, έχει ως εξής:

Στις 22 Οκτωβρίου 1943 και ενώ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και ιδιαιτέρως στα Δωδεκάνησα, το Ελληνικό αντιτορπιλικό πλοίο «ΑΔΡΙΑΣ», με Δωδεκανήσιους ναύτες από την Κάλυμνο, την Κάσο και την Λέρο, προσέκρουσε σε νάρκη λίγο έξω από την Κάλυμνο. Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς και απέκοψε την πλώρη του πολεμικού πλοίου ενώ υπήρξαν σημαντικές απώλειες στο πλήρωμα. Ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού πλοίου Ιωάννης Τούμπας αγνόησε τις βρετανικές διαταγές να εγκαταλείψει το σακατεμένο πλοίο και προσάραξε προσωρινά σε τουρκική ακτή, κήδεψε τα θύματα του πληρώματος και μετά από πρόχειρες επισκευές άμεσης ανάγκης, το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, χωρίς πλώρη (!), όπου έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής, στο κατάμεστο λιμάνι, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Χριστόφορο τον Β΄, πλήθος κόσμου και από τον λοιπό Ελληνικό Στόλο που ήδη βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια και από άλλα συμμαχικά πολεμικά και εμπορικά πλοία διαφόρων εθνικοτήτων, τα οποία σημαιοστολισμένα σήμαιναν τις σειρήνες τους για το ηρωικό αντιτορπιλικό και το πλήρωμά του. Ο Γεώργιος Τασσάς υπήρξε ο νεότερος ναύτης του αντιτορπιλικού, σε ηλικία μόλις 16 ετών

(κατάφερε να ναυτολογηθεί ψευδόμενος για την ηλικία του) και μέσα από το βιβλίο του υιού του περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι δραματικές στιγμές αλλά και οι ηρωικές ενέργειες όλου του πληρώματος για το παράτολμο και συνάμα ηρωικό εγχείρημα. Εκτός από το ανωτέρω, αναμφισβήτητα, μοναδικό στα ναυτικά χρονικά γεγονός, στο βιβλίο περιγράφονται γλαφυρά και άλλα σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα του πλοίου «ΑΔΡΙΑΣ» όπως η συμμετοχή του κατά την παράδοση του Ιταλικού στόλου μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ο τορπιλισμός και η βύθιση Γερμανικών πλοίων κ.α.

Την εκδήλωση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Χατζηιωάννου και την παρουσίαση του βιβλίου έκανε πληρέστατα ο Ναύαρχος και επίτιμος αρχηγός Γ.Ε.Ν., κ. Κοσμάς Χρηστίδης. Εμβληματική υπήρξε η εισήγηση του «γκουρού» των θαλασσίων ερευνών κ. Κώστα Θωκταρίδη, ενώ με συγκινητικούς λόγους ομίλησε για το πόνημά του ο συγγραφέας Δρ. Κ. Τασσάς. Τέλος, περικοπές από το βιβλίο καθώς και τα επιλογικά, ανέγνωσε ο ηθοποιός κ. Στάθης Ευαγγελινίδης.

Η ιστορία του αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ» (όπως και η ιστορία του βρετανικού υποβρυχίου «ΠΕΡΣΕΥΣ» το οποίο βυθίστηκε το 1941 στην Κεφαλλονιά και την οποία ανέδειξε ευρέως ο Κώστας Θωκταρίδης) αποτελούν ιστορικά γεγονότα τα οποία υπερβαίνουν ακόμη και την πιο τολμηρή φαντασία. Ας ευχηθούμε να υπάρξουν στο μέλλον εξίσου ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις.

 

Ιωάννης Εμμ. Πάππου – Δικηγόρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου