ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάνος Κόνσολας : «Οι Έλληνες έχουν καρδιά και ψυχή – Ομιλία στην Κάλυμνο στην παρουσίαση του βιβλίου του K.Τασσά για το μοναδικό κατόρθωμα του αντιτορπιλικού Αδρίας»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ

Στην πα­ρου­σί­α­ση του βι­βλί­ου  του Δρ. Κων­στα­ντί­νου Τασσά «Ο τε­λευ­ταί­ος ήρωας του αντι­τορ­πι­λι­κού Αδρί­ας – Γιώρ­γος Τασ­σάς», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κά­λυ­μνο, πα­ρευ­ρέ­θη­κε ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας.

Ξε­χω­ρι­στή ση­μα­σία είχε η απο­νο­μή τι­μη­τι­κής διά­κρι­σης σε απο­γό­νους δύο Κα­λυ­μνί­ων ναυ­τών του πλη­ρώ­μα­τος του αντι­τορ­πι­λι­κού “Αδρί­ας”.

Όπως τό­νι­σε, με­τα­ξύ άλλων, ο Μάνος Κόν­σο­λας: «η  ιστο­ρία του θρυ­λι­κού αντι­τορ­πι­λι­κού Αδρί­ας έχει πε­ρά­σει στο πάν­θε­ον της ιστο­ρι­κής κι­βω­τού του ελ­λη­νι­σμού.

Το κα­τόρ­θω­μα μιας χού­φτας αν­θρώ­πων, έχει κα­τα­κτή­σει την αθα­να­σία στην ιστο­ρι­κή μνήμη. Είναι μια ηρω­ι­κή πράξη που δεν θα σβή­σει ποτέ. Είναι το πιο ισχυ­ρό απο­τύ­πω­μα της ελ­λη­νι­κής ψυχής.

Ο δρ, Κων­στα­ντί­νος Τασ­σάς που συ­νέ­γρα­ψε αυτό το βι­βλίο είναι βέ­βαιο ότι πέρα από τον πα­τέ­ρα του, τιμά με την ακρι­βή ιστο­ρι­κή κα­τα­γρα­φή το σύ­νο­λο αυτών των αν­θρώ­πων που συμ­με­τεί­χαν σε αυτή την επο­ποι­ία. Κρατά άσβε­στη την ιστο­ρι­κή μνήμη, που τόσο ανά­γκη την έχου­με στις μέρες μας».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο βι­βλίο, είπε ότι στις μέρες μας, πρέ­πει όλοι και ιδιαί­τε­ρα οι νέοι άν­θρω­ποι να μά­θουν αυτή την ιστο­ρία.

Γιατί αυτή η ιστο­ρία του αντι­τορ­πι­λι­κού Αδρί­ας πέρα από μά­θη­μα ζωής είναι και ένα πα­ρά­θυ­ρο στο μέλ­λον. Δεί­χνει το δρόμο του κα­θή­κο­ντος, της αγά­πης για την πα­τρί­δα, τη ση­μαία.

Επι­σή­μα­νε επί­σης ότι: «η επο­ποι­ία του Αντι­τορ­πι­λι­κού Αδρί­ας είναι κομ­μά­τι αυτού του τόπου.

Την δια­τη­ρού­με στη μνήμη μας γιατί πρέ­πει να πε­ρά­σει από τη μνήμη στη καρ­διά και να γίνει μή­νυ­μα απο­φα­σι­στι­κό­τη­τας. Να αντι­λη­φθούν όλοι όσοι επι­βου­λεύ­ο­νται την εθνι­κή μας κυ­ριαρ­χία ότι οι Έλ­λη­νες δεν σκύ­βουν το κε­φά­λι. Ότι οι Έλ­λη­νες δεν φο­βού­νται τα δύ­σκο­λα, είναι γεν­νη­μέ­νοι για τα δύ­σκο­λα.

Οι Έλ­λη­νες έχουν καρ­διά και ψυχή. Αυτά είναι τα όπλα τους, όταν βρί­σκο­νται μπρο­στά σε ανυ­πέρ­βλη­τες δυ­σκο­λί­ες.

Αυτά είναι τα όπλα που κά­νουν το αδύ­να­το, δυ­να­τό.

Ο κυ­βερ­νή­της και  το πλή­ρω­μά του  αντι­τορ­πι­λι­κού Αδρί­ας είχαν καρ­διά και ψυχή.

Σε αυτά τα νερά, λίγο έξω από την Κά­λυ­μνο, πριν από 82 χρό­νια επι­στρα­τεύ­τη­κε η καρ­διά και η ψυχή. Για να κρα­τή­σει όρθια και πε­ρή­φα­νη την ελ­λη­νι­κή ση­μαία. Για να επι­στρέ­ψει στην Αλε­ξάν­δρεια ο πλη­γω­μέ­νος αλλά πε­ρή­φα­νος Αδρί­ας.

Χωρίς πλώρη, αφού είχε κα­τα­στρα­φεί ολο­σχε­ρώς από νάρκη,  αλλά με την καρ­διά και την ψυχή αυτών των ηρώων να δα­μά­ζουν τα κύ­μα­τα και να χα­ρά­ζουν τη ρότα».

Αξί­ζουν θερμά συγ­χα­ρη­τή­ρια για τη διορ­γά­νω­ση της πολύ ση­μα­ντι­κής εκ­δή­λω­σης εθνι­κής μνή­μης στον Έπαρ­χο Κα­λύ­μνου, κ. Μα­νώ­λη Μου­σελ­λή, στον Πρό­ε­δρο του Ανα­γνω­στη­ρί­ου «Αι Μού­σαι», κ. Πι­ζά­νια Πα­να­γιώ­τη και σε όλους τους συ­ντε­λε­στές αυτής. Συγ­χα­ρη­τή­ρια, αξί­ζουν, επί­σης, σε όλους του ομι­λη­τές που συμ­με­τεί­χαν στην εκ­δή­λω­ση για τις πολύ εν­δια­φέ­ρου­σες αφη­γή­σεις τους, στον κ. Κοσμά Χρη­στί­δη, Ναύ­αρ­χο ε.α. – Eπί­τι­μο Αρ­χη­γό Γε­νι­κού Επι­τε­λεί­ου Ναυ­τι­κού, τον κ. Τέρη Χα­τζη­ϊ­ω­άν­νου,  Δη­μο­σιο­γρά­φο, τον κ. Κων­στα­ντί­νο Θω­κτα­ρί­δη, Δύτη, τον κ. Σπυ­ρί­δων Αλε­ξί­ου, Πλοί­αρ­χο, τον Δρ. Κων­στα­ντί­νο Τασσά, υιό του Γε­ωρ­γί­ου Τασσά / Συγ­γρα­φέα και τον κ. Μι­χα­ήλ Μα­κρυλ­λό, Αφη­γη­τή.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.