Χριστουγεννιάτικο μποναμά για σημαντική μερίδα στρατιωτικών φέρνει η κυβέρνηση. Οικονομική ανάσα σε περίπου 16.000 επαγγελματίες των Ενόπλων Δυνάμεων15.000 Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας – πιθανότατα και από τον επόμενο μήνα – με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί και θα προβλέπει σημαντικές μισθολογικές βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στόχος του Πενταγώνου είναι να αποκατασταθούν αδικίες και μισθολογικές δυσαρμονίες που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες στρατιωτικών. Οι ΕΜΘ και οι ΟΒΑ, μολονότι ενισχύουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, στο οικονομικό σκέλος αντιμετωπίζονται ως οι «πληβείοι» του Στρατού.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε εντολή στα επιτελεία και στις οικονομικές υπηρεσίες του «Πενταγώνου» να εξετάσουν αν υπάρχει δυνατότητα να διορθωθούν άμεσα οι μισθολογικές αδικίες για τους παραπάνω στρατιωτικούς. Το κονδύλι για το 2019 βρέθηκε – υπολογίζεται σε 244.000 ευρώ – και έγινε και η απαιτούμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του υπουργείου. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη δόθηκε το πράσινο φως και η νομοθετική ρύθμιση των αυξήσεων έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Με τον νόμο του πρώην υπουργού Παναγιώτη Ρήγα (4609/2019) δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΒΑ να κατατάσσονται στον Στρατό για άλλα 3 έτη, ενώ στους ΕΜΘ ορίστηκε ως τελευταίος βαθμός της θητείας τους αυτός του ανθυπολοχαγού. Εντούτοις, δεν είχε προβλεφθεί καμία μισθολογική μέριμνα και εξέλιξη για τις παραπάνω ρυθμίσεις. «Λύνουμε προβλήματα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει να χρονίζουν. Αντιμετωπίζουμε τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους όχι πελατειακά αλλά με δικαιοσύνη» σημειώνουν πηγές του υπουργείου.

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ. Οι βελτιώσεις αφορούν τους ΟΒΑ, τους επαγγελματίες οπλίτες που η θητεία του διαρκεί 3 χρόνια, αλλά και τους ΕΜΘ, τους πρώην ΕΠΥ και ΟΠΥ του Στρατού δηλαδή, που με παλαιότερους νόμους μονιμοποιήθηκαν. Με τη ρύθμιση που δρομολογείται οι ΟΒΑ που θα επανακατατάσσονται στον Στρατό για άλλα τρία έτη θα ανεβαίνουν μισθολογική κλίμακα και ο μισθός τους αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 80 ευρώ. Ειδικότερα, οι ΟΒΑ έως σήμερα έπαιρναν τον βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου 19 της Γ’ Κατηγορίας, δηλαδή 1.079 ευρώ, και το αντίστοιχο επίδομα οικογενειακής παροχής. Με τη ρύθμιση, «για λόγους χρηστής διοίκησης και της ανάγκης ύπαρξης κινήτρων για τους ΟΒΑ που επανακατατάσσονται ορίζεται μισθολογική εξέλιξη στο μισθολογικό κλιμάκιο 18 της Γ’ Κατηγορίας», δηλαδή ο μισθός τους θα ανέβει στα 1.159 ευρώ. Αντίστοιχα, αύξηση περί τα 100 ευρώ (μαζί με τα προβλεπόμενα επιδόματα) υπολογίζεται ότι θα έχουν και οι ΕΜΘ που θα προάγονται στον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Μέχρι τώρα η νομοθεσία προέβλεπε μισθολογική εξέλιξη των ΕΜΘ μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή.

ΠΗΓΗ newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ