Ειδήσεις

Σπριντ έως το Σάββατο για τα 12 δισ. – νέος μαραθώνιος από Δευτέρα

Οι δύο πλευρές άνοιξαν την Τετάρτη τα χαρτιά τους. Η ελληνική αποστολή, με τη συμμετοχή των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στον πρώτο 5άωρο Μαραθώνιο με τους επικεφαλής των θεσμών, χάραξαν το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις πολλών… ταχυτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί προγραμματίζουν να παραμείνουν στην Αθήνα έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδος. Και τούτο, παρά τον –κοινό με την κυβέρνηση– στόχο για συμφωνία στο πακέτο των 12 δισ. ευρώ έως το Σάββατο, την σύγκληση EuroWorkingGroup την Κυριακή ή την Δευτέρα και ακολούθως την νομοθέτηση των “εκκρεμοτήτων” και την εκταμίευση των δόσεων.
Η παραμονή των θεσμών φέρεται να συνδέεται με το επόμενο “πακέτο” μέτρων που ακόμη δεν έχει καν συμφωνηθεί. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από το χθεσινό “ραντεβού” με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και όχι μόνο: το ασφαλιστικό έχει ήδη μπει στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, ως ένα από τα νέα “προαπαιτούμενα” που πρέπει άμεσα να εφαρμοσθούν, όπως και ο προϋπολογισμός του 2016 που – βάσει Συντάγματος– πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου…

Το σπρίντ για το EWG
Η πρώτη προτεραιότητα είναι η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με κορωνίδα τα κόκκινα δάνεια), αλλά και των 2 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα που αποφασίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου και έχει ακόμη ως εκκρεμότητες μεταξύ άλλων τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την ρύθμιση οφειλών, τις κατώτατες τιμές στα γενόσημα και τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Και ο μεγάλος Μαραθώνιος
Από τον πρώτο μαραθώνιο επαφών της Τετάρτης έγινε σαφές ότι έχουν ήδη ανοίξει και τα επόμενα μέτωπα, με επίκεντρο το ασφαλιστικό. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση τεχνικών συζητήσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα με τους δανειστές, ανέφεραν ότι συζητείται η δημιουργία ενός υπερταμείου κύριας ασφάλισης αλλά και η συγκέντρωση σε ένα των ταμείων της επικουρικής ασφάλισης. Ανέφεραν επίσης ότι στο τραπέζι βρίσκεται και η αλλαγή του ύψους των συντάξεων.
Το ασφαλιστικό είναι το μεγαλύτερο αλλά όχι το μόνο από τα μέτωπα που… έρχονται. Και συνδέονται άρρηκτα όχι μόνο με δόση 1 δισ. ευρώ αλλά και με την μεγάλη “εικόνα” της αξιολόγησης του μνημονίου, της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Τα άλλα “μέτωπα” του μαραθωνίου που ξεκινάει και επισήμως είναι οι νέοι προϋπολογισμοί, οι αλλαγές στο δημόσιο, στο φορολογικό, στις αγορές (λίστες ΟΟΣΑ), στην εποπτεία των δαπανών, την αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην περίθαλψη, η έναρξη διαπραγμάτευσης για το εργασιακό, αλλά και η δημιουργία του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ μάλιστα η τελευταία αυτή υποχρέωση συνδέεται με τα 10 δισ. ευρώ των τραπεζών).

Τα χρονικά ορόσημα
Με βάση την απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων και σε σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (του Euro Working Group) το αργότερο έως την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.
Στις 23 Νοεμβρίου συνεδριάζει εκ νέου τo Eurogroup. Δύο ημέρες πριν την 21η Νοεμβρίου, λήγει το χρονικό περιθώριο που δίδει το Σύνταγμα για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί και για νέο Μεσοπρόθεσμο (πολυετής προϋπολογισμός) που θα περιέχει όλα τα μέτρα διασφάλισης πρωτογενών πλεονασμάτων 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% από το 2018 και μετά.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου