Ρεπορτάζ

Δήμος Pόδου: Eρχεται η ψηφιακή αποτύπωση θέσεων στάθμευσης

Την ψηφιακή αποτύπωση θέσεων στάθμευσης παρουσίασε χτες ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καμπούρης με τον προϊστάμενο του Τμήματος Νέων Τεχνολογιών της Δ/νσης Πληροφορικής κ. Χρήστος Πανά.
Όπως ειπώθηκε, είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι θέσεις στάθμευσης και όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή (προς το τέλος Νοεμβρίου), θα ανοίξει πλέον ο δρόμος για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η πρόταση για την οποία είναι έτοιμη και την έχει στα χέρια του ο δήμαρχος κ. Αν. Καμπουράκης.
Σύμφωνα με την παρουσίαση:
Η στάθμευση και ειδικότερα η ελεγχόμενη στάθμευση (Ε.Σ) αποτελεί μία σημαντική παράμετρο στο πλαίσιο της σωστής οργάνωσης και λειτουργίας κάθε πόλης και κάθε δήμου.
Η σωστή λειτουργία της (Ε.Σ) και η λειτουργικότητά της, προϋποθέτει την ένταξή της σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαρκούς παρακολούθησης και έξυπνης διαχείρισης (SMART PARKING), το οποίο θα έχει ως στόχο τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της διαθεσιμότητας της θέσης, περιορίζοντας έτσι την άσκοπη επιβάρυνση του αστικού κέντρου με περιττές κυκλοφοριακές κινήσεις.
Ειδικότερα, και στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου αυτού ελέγχου στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της πόλης της Ρόδου, πραγματοποιήθηκε αρχικά η καταγραφή των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης και η καταγραφή τους ανάλογα με την χρήση τους, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Στόχος της καταγραφής είναι η διασύνδεσή τους με το σύστημα GIS (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών) του δήμου, ώστε να έχει ο πολίτης άμεση απεικόνιση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης οποιαδήποτε στιγμή.
Από τα αποτελέσματα της καταγραφής προέκυψε ότι ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων είναι 1847 οι οποίες, ανάλογα με τη χρήση τους, αναλύονται παρακάτω για το Αστικό Κέντρο της Ρόδου:
1.290 Θέσεις Στάθμευσης με πληρωμή.
232 Θέσεις Φορτοεκφόρτωσης Οχημάτων & Εμπορευμάτων
70 Θέσεις Στάθμευσης Μοτοποδηλάτων
24 Θέσεις ΑΜΕΑ
231 Θέσεις Ελεύθερες

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του SMART PARKING δημιουργήθηκαν δύο (2) Τμήματα Ζωνών Α και Β που καλύπτουν την ανατολική πλευρά του αστικού κέντρου του δήμου Ρόδου όπως αυτά φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
• Το τμήμα Α το οποίο περικλείεται από τις οδούς: Αλ. Παπάγου, Πλατείας Ελευθερίας, Ιερού Λόχου, Αμερικής και Εθν. Μακαρίου.
• Το τμήμα Β που περικλείεται από τις οδούς: Ιερού Λόχου, Πλατείας Ελευθερίας, Γ. Παπανικολάου, και Αμερικής. Συνολικά στα δύο τμήματα Α και Β, οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις για να τεθούν σε εφαρμογή Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι 470.
Για το τμήμα Α προβλέπονται τα εξής:
Οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο τμήμα Α είναι: 151 και οι οποίες μέσω της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ μεταξύ των ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α. (e-Trikala A.E.) προβλέπεται να τεθούν μέσω έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης σε ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης το οποίο θα καταγράφει την διαθεσιμότητά τους.
Για το τμήμα Β προβλέπονται τα εξής:
Οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο τμήμα Β είναι 319 οι οποίες μέσω της πρότασης χρηματοδότησης στο Εθνικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ προβλέπεται να τεθούν και αυτές μέσω έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης στο ίδιο ενιαίο σύστημα διαχείρισης το οποίο θα καταγράφει την διαθεσιμότητά τους και θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση του σημαντικού προβλήματος της στάθμευσης ιδίως κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο Αστικό Κέντρο της Ρόδου.
Μέσω της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ μεταξύ των ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ και της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α. (e-Trikala A.E.)
Προβλέπεται
• Η κατασκευή 4 θέσεων στάθμευσης Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Πλατεία Κουντουριώτη καθώς και 2 Θέσεων στην Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού.
• Η κατασκευή “Έξυπνων Διαβάσεων Πεζών” στις παρακάτω θέσεις:
– Πλ. Ελευθερίας έναντι Ευαγγελισμού,
– Νέα Αγορά
– Έναντι Νεωρίου
– Θαλασσινή Πύλη
– Οδός Γαλλίας
Οι παραπάνω δράσεις προσβλέπουν στην μετατροπή του Αστικού Κέντρου του Βόρειου Τμήματος της Πόλης μας σε ένα ελκυστικά επισκέψιμο και ασφαλές κέντρο, τόσο για τον κάτοικο και τον επαγγελματία όσο και για τον επισκέπτη του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου