ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κυρώσεις κατά του Όρμπαν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Όρμπαν

ε 448 ψήφους υπέρ, οι ευρω­βου­λευ­τές ζήτησαν σήμερα να κινηθεί η δια­δι­κα­σία που προ­βλέ­πει το Άρθρο 7 της Συν­θή­κης της ΕΕ κατά της Ουγ­γα­ρίας.

Ειδι­κό­τερα, με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο ενέ­κρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενερ­γο­ποί­ηση της δια­δι­κα­σίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

Το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο συμ­φώ­νησε ότι υπάρχει, πράγ­ματι, κίν­δυ­νος παρα­βί­α­σης των θεμε­λιω­δών αξιών της Ένωσης από την Ουγ­γα­ρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινή­σουν τη δια­δι­κα­σία που προ­βλέ­πει το Άρθρο 7, παρά­γρα­φος 1 της Συν­θή­κης της ΕΕ για την αντι­με­τώ­πιση απειλής κατά των ιδρυ­τι­κών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περι­λαμ­βά­νουν τον σεβασμό στη δημο­κρα­τίας, του κράτους δικαίου και των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο προ­τεί­νει την ενερ­γο­ποί­ηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημο­κρα­τίας και των θεμε­λιω­δών δικαιω­μά­των σε κράτος μέλος. H πρόταση θα κατα­τε­θεί στις κυβερ­νή­σεις των κρατών μελών στο Συμ­βού­λιο της ΕΕ.

Η ίδια δια­δι­κα­σία έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί από τον Δεκέμ­βριο του 2017 κατά της Πολω­νίας, με απόφαση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής.

 

Σημειώ­νε­ται ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρίας Βίκτορ Όρμπαν, βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με μια σειρά κυρώ­σεων εξαι­τίας των πολι­τι­κών που εφαρ­μό­ζει και βρί­σκο­νται σε αντί­θεση με τις θεμε­λιώ­δεις αξίες της Ένωσης.

Ο Όρμπαν κατη­γο­ρεί­ται για παρα­βί­αση ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των των μετα­να­στών και των αιτού­ντων άσυλο, των προ­σφύ­γων, καθώς και άλλων θρη­σκευ­τι­κών και εθνο­τι­κών μειο­νο­τή­των. Είναι υπό­λο­γος ακόμη για παρα­βιά­σεις σε ζητή­ματα της εκπαί­δευ­σης αλλά και στην ελευ­θε­ρία του Τύπου, ασκώ­ντας κυβερ­νη­τικό έλεγχο στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης.

«Δεν θα υπο­κύ­ψουμε στον εκβια­σμό των δυνά­μεων που υπο­στη­ρί­ζουν τους ξένους ενα­ντίον της Ουγ­γα­ρίας. Η Ουγ­γα­ρία θα υπε­ρα­σπι­στεί τα σύνορά της, θα στα­μα­τή­σει την παρά­νομη μετα­νά­στευση και θα υπε­ρα­μυν­θεί των δικαιω­μά­των της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης μιλώ­ντας χθες στην ολο­μέ­λεια του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και μίλησε για την επι­δί­ωξή του για μια «χρι­στια­νική» Ευρώπη με τις αξίες της οικο­γέ­νειας. «Η έκθεσή σας προ­σβάλ­λει την Ουγ­γα­ρία και προ­σβάλ­λει την τιμή του Ουγ­γρι­κού Έθνους», πρό­σθεσε, ανα­φε­ρό­με­νος στην έκθεση στην οποία επι­ση­μαί­νο­νται οι παρα­βιά­σεις των ιδρυ­τι­κών αξιών της ΕΕ. «Για τη χώρα μου απο­φα­σί­ζουν οι πολίτες της», τόνισε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.