Την ευόδωση των προσπαθειών των αγροκτηνοτρόφων για άμεση οικονομική στήριξή τους ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης σε συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου. Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που απασχολούν το σύνολο των ενασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα και δήλωσε την πλήρη σύμπραξη στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε πως τελικά οι κτηνοτρόφοι της Ρόδου εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση της ημερήσιας παράδοσης γάλακτος. Όπως είχε γίνει γνωστό το Υπουργείο με απόφασή του προέβλεπε την ενίσχυση με 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα, με δικαιούχους τους κτηνοτρόφους που παραδίδουν ημερησίως τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.
Μετά από συνεχείς επαφές, με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο πρόσθεσε στην ανακοίνωση του για τις αποζημιώσεις, πως στα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος. Έτσι θα μπουν στη λίστα των αποζημιώσεων, κάτι το οποίο ήταν μέρος των αιτημάτων τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δεσμευθεί 31 εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν ως αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, ενώ ανάλογα ποσά θα δοθούν και για τους αλιείς και τους αγρότες.
Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί σε φορείς και ευρωπαϊκά προγράμματα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως μέχρι τις 4 Ιουλίου αναμένονται οι ενστάσεις, οι οποίες δύνανται να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Από τα προγράμματα αυτά θα διατεθούν 12 εκατομμύρια ενώ άλλα 9 εκατομμύρια θα διατεθούν από το πρόγραμμα Leader.
Κλείνοντας ο κ. Ζαννετίδης ανέφερε την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών της στα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς, τονίζοντας πως έχει καθημερινές επαφές και συζητήσεις, καταβάλλοντας έτσι ιδιαίτερες προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων τους –με αφορμή την σχετική ανακοίνωση που έδωσε η επιτροπή των αγροτών:
«Συμφωνούμε σε όλα τα αιτήματά τους. Πιέζουμε κι εμείς από την πλευρά μας, για να μειωθεί το κόστος, λόγω της κατάστασης που βρίσκονται τα νησιά» ανέφερε.
Ο κ. Ζαννετίδης, αναφέρθηκε ακόμη σε “κάποιους” που διοχετεύουν οπωροκηπευτικά προϊόντα στις αγορές στην Ρόδο και σε άλλα νησιά, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες: «Ήδη έχουν καταγραφεί 3-4 περιπτώσεις κι έχουν επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα και εξετάζεται η κατάσχεσή τους και η διάθεσή τους σε ιδρύματα της περιοχής μας» τόνισε.

Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ
ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την συνέχιση της προώθησης και προβολής των τοπικών μας προϊόντων, ο κ. Ζαννετίδης ξεκαθάρισε ότι η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον Πρωτογενή Τομέα: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την πιστοποίηση των 22 τοπικών προϊόντων (13 για πιστοποίηση και 9 προς διερεύνηση εάν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης).
Εξετάζουμε αυτή την περίοδο και άλλα προϊόντα και θα επανέλθουμε με νέο διαγωνισμό, αν χρειαστεί, όπως είναι το πορτοκάλι της Ρόδου.
Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, να τα αναδεικνύουμε, να τα προβάλλουμε, να τα προωθούμε με κάθε τρόπο ενώ θα συμμετέχουμε και σε εκθέσεις όταν καταστεί εφικτό».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ