Ειδήσεις

Συζητείται σήμερα στο ΣτΕ η υπόθεση του ΑΗΣ Σορωνής

Eνώπιον του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί σήμερα η αίτηση του πρώην δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πεταλούδων και μελών της επιτροπής αγώνα Θεολόγου για την ακύρωση της απόφασης της ΔΕΗ να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στον ΑΗΣ Σορωνής.
Οι αιτούντες υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ για να μπορέσει να λειτουργήσει τα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, ζήτησε και έλαβε από το Τμήμα Πολεοδομίας τη με αριθμό 449/2008 Οικοδομική Αδεια, η οποία, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία.

Διαπιστώθηκε συγκεκριμένα ότι υπήρχαν υπερβάσεις και αυθαιρεσίες σε κατασκευές και εγκαταστάσεις οι οποίες, εκτός των άλλων, δεν εμφανίζονταν στο διάγραμμα κάλυψης και στο τοπογραφικό της οικοδομικής άδειας.

Ισχυρίστηκαν ότι η ΔΕΗ αγνοεί με τρόπο προκλητικό τις αποφάσεις των διοικητικών αρχών, θεωρεί ότι είναι πάνω από τους νόμους, μεθοδεύει τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών παραβιάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τελεί η ισχύς της άνω άδειας λειτουργίας των ΗΖ και παραγωγής ρεύματος, στην ουσία ακυρώνοντάς την αφού δεν υφίσταται οικοδομική άδεια και έχει επέλθει μεταβολή στη διάταξη του εξοπλισμού χωρίς να υποβληθούν νέα σχεδιαγράμματα και δικαιολογητικά προς έκδοση των αναγκαίων τροποποιητικών αποφάσεων, δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας ούτε για το συγκεκριμένο έργο ούτε όμως και για το σύνολο των εγκαταστάσεων εντός του ΑΗΣ Σορωνής, δεν υπάρχει νόμιμα τοποθετημένη δεξαμενή καυσίμων, η ύπαρξη της οποίας είναι συστατικό μέρος της ως άνω αδείας εγκατάστασης και χωρίς αυτήν δεν δύναται να υπάρξει τέτοια άδεια και δεν τηρούνται οι όροι της τέχνης και της επιστήμης που απαιτεί η προαναφερόμενη άδεια εγκατάστασης κατά την λειτουργία των άνω ΗΖ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, όπως ισχυρίστηκαν, είναι να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια, η υγεία και η αξιοπρέπειά τους, καθώς και η ασφαλής λειτουργία του συνόλου του ΑΗΣ Σορωνής και του συνολικού δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.
Για την στήριξη της αίτησης ο Δήμος Ρόδου έχει αναθέσει την υπόθεση στο νομικό του σύμβουλο κ. Θ. Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου