Ειδήσεις

Η πρόταση νόμου για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στα νησιά από το “Κίνημα Αλλαγής”

Κοινή πρόταση Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μέτρα στήριξης για τα νησιά, κατέθεσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι.

Στην πρόταση νόμου προβλέπεται η πλήρης προστασία μέχρι 31.12.2018 σε δανειολήπτες και εγγυητές για Α΄ κατοικία με αντικειμενική αξία που δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ εφόσον έχουν:

– Πρώτον: ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 25.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 5000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα της οικογένειας.

– Δεύτερον: η συνολική αξία της οικογενειακής κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (270.000) ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 20ή Νοεμβρίου 2017, δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, ενώ τα κριτήρια προσαυξάνονται κατά 10% για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία.

Επίσης, η νέα ρύθμιση παρατείνει για ένα χρόνο τον μειωμένο κατά 30% συντελεστή Φόρου Προστιθέμενη Αξίας για τα ακριτικά και δυσπρόσιτα νησιά που προβλέπονταν στο άρθρο 21 του Κώδικα Φορολογίας Προστιθέμενης Αξίας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών αυτών αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα λόγω του μεταναστευτικού.

Στην πρόταση νόμου προτείνεται ακόμη, «η άμεση συγκρότηση μη αμειβόμενης επιτροπής εργασίας η οποία εντός τριμήνου θα επεξεργαστεί μέτρα και προτάσεις στήριξης για όλο το νησιωτικό χώρο, σε εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα η οποία υποβάλει το πόρισμα της προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών».

Η επιτροπή θα προεδρεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και σε αυτή συμμετέχουν, τρεις εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, 2 εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και από ένα εκπρόσωπο, των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβουλίο, της κάθε μιας από τις Περιφέρειες των νησιωτικών περιοχών και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) και των Επιμελητήριων των νησιών.

«Η παρούσα Πρόταση Νόμου αποτελεί τον πρόδρομο των ολοκληρωμένων νομοθετικών προτάσεων που θα κατατεθούν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες μας στο άμεσο μέλλον τόσο για τη συνολική διαχείριση εν γένει του ζητήματος των κόκκινων δανείων όσο και για την αλλαγή του μίγματος της φορολογικής πολιτικής» αναφέρεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου