Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή ημέρα για την πλειοψηφία των Ελλήνων, μιας και η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) την αναμένουν με ελπίδα και εύχονται «Καλή Σχολική χρονιά» και κάθε επιτυχία στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Αυτή είναι και η δική μου ευχή στις μαθήτριες και μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς της Δωδεκανήσου.

Η σχολική χρονιά 2015-2016 όμως ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς μιας και σε πολλά σχολεία οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα φοιτήσουν σε αυτά στερούνται το αυτονόητο: τους εκπαιδευτικούς. Η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή στην περιοχή μας, στην ακριτική Δωδεκάνησο, όπου σήμερα συνέβη κάτι πολύ δυσάρεστο: το πρώτο κουδούνι που θα σηματοδοτούσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν ήχησε σε πολλές σχολικές μονάδες, μιας και δεν υπήρξε κανένας εκπαιδευτικός να το κτυπήσει.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στο Καστελλόριζο, στην Τήλο, στην Τέλενδο, στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι δεν υπάρχει κανένας δάσκαλος. Το γυμνάσιο Καστελλορίζου σήμερα έμεινε κλειστό ενώ στα γυμνάσια Χάλκης και Τήλου Καστελλορίζου σήμερα έμεινε κλειστό ενώ στα γυμνάσια Χάλκης και Τήλου υπάρχει μόνο ένας εκπαιδευτικός. Τα παιδιά των ακριτικών νησιών μας βίωσαν σήμερα ακόμα περισσότερο την απομόνωση και την έλλειψη παροχής του βασικού δικαιώματος της παιδείας και αυτό αποτελεί ακόμα ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης Συριζα –Ανελ που ταλαιπώρησε τον τόπο μας για επτά μήνες. Αλλά και στη Ρόδο τα λύκεια είναι «άδεια» από βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί.

Τα ψέματα σήμερα τελείωσαν για την τραγική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας του ιδεοληπτικού κ. Μπαλτά και του κ. Κουράκη που ξεγύμνωσε τα σχολεία των νησιών μας από εκπαιδευτικούς αλλά φρόντισε στα τέλη Αυγούστου να ικανοποιήσει τις στρατιές των συνδικαλιστών –εκπαιδευτικών του Σύριζα δίνοντας τους αποσπάσεις σε διάφορα γραφεία και υπηρεσίες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2600 εκπαιδευτικοί αποσπάστηκαν τη στιγμή που υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών. Η κομματική στρατιά του Σύριζα ικανοποιήθηκε.

Επί δύο μήνες, τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία όσο και η Ομοσπονδία των Καθηγητών έκρουαν το καμπανάκι του κινδύνου στον κ. Μπαλτά και μιλούσαν για τις 25.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Εκείνος, αντί να σκύψει με ενδιαφέρον και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τους διέψευδε, τους κατηγορούσε και σφύριζε αδιάφορα. Η ώρα της αλήθειας είναι η σημερινή. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές δεν έκαναν αγιασμό και δυστυχώς η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με ρεαλιστικές προβλέψεις θα συνεχιστεί μέχρι τις 25- 27 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς για τους μαθητές αυτούς, ο μήνας Σεπτέμβριος «χάθηκε» μιας και δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω έλλειψης δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών.

Επειδή ποτέ δεν υπήρξα λαϊκιστής και υπέρμαχος των άναρθρων κραυγών θα πει κάποιος ότι και τα προηγούμενα έτη είχαμε κενά και ελλείψεις εκπαιδευτικών. Θα συμφωνήσω απόλυτα και θα πω ότι το φετινό μπάχαλο οφείλεται στην ασχετοσύνη και την πλήρη άγνοια βασικών κανόνων διοίκησης από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας που για πρώτη φορά υποχρέωσε λόγω δικών του παραλείψεων και λαθών περίπου 90.000 αναπληρωτές να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους δύο φορές και μάλιστα η ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών να συμπίπτει με την έναρξη του σχολικού έτους. Αποτέλεσμα τα σχολεία να είναι τον Σεπτέμβριο άδεια.

Σήμερα οι μάσκες έπεσαν. Σχολεία εντελώς κλειστά, σχολεία με ελάχιστους εκπαιδευτικούς, προγραμματισμός και εκπαιδευτική πολιτική, έννοιες άγνωστες για τους κ. Μπαλτά, Κουράκη και Χασάπη. Κατάφεραν να δώσουν μόλις σε επτά μήνες πολλά και σοβαρά πλήγματα στην ελληνική εκπαίδευση. Κατάργησαν τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια, επανέφεραν τους αιώνιους φοιτητές, κατάργησαν κάθε σκέψη για αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, κατάργησαν τα πρότυπα- πειραματικά σχολεία ποινικοποιώντας την αριστεία.

Δύο χρόνια, ως γραμματέας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες και θλίβομαι ειλικρινά τώρα που ζούμε όλοι μας, ως γονείς και πολίτες της χώρας τα πισωγυρίσματα και τις συνέπειες της πολιτικής του Σύριζα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας, έναν τομέα που παρέδωσαν στον κομματικό τους στρατό με αποτέλεσμα το απόλυτο χάος.

Στον βασικό πυλώνα μιας κοινωνίας και ενός κράτους που είναι η εκπαίδευση, η συγκυβέρνηση Σύριζα- Ανελ δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να δείξει ότι στερείται οράματος, πολιτικής και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κομματική τους πελατεία και τα συνδικαλιστικά παρεάκια. Βιώνουμε και συμπεραίνουμε όλοι μας ότι το αχτύπητο δίδυμο των Μπαλτά και Χασάπη κατακρεούργησε την παιδεία στα Δωδεκάνησα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ