ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέθανε ο ήρωας – ψαράς που έσωσε δεκάδες ανθρώπους στο Μάτι με το καΐκι του

news room 3 λεπτά ανάγνωση
855

Την τελευ­ταία του πνοή άφησε το Σάββατο ο Κώστας Αρβα­νί­της, ο ήρωας – ψαράς ο οποίος με το καΐκι κατά­φερε να σώσει δεκάδες πυρό­πλη­κτους στο Μάτι, την 23η Ιουλίου, όταν η φονική πυρ­κα­γιά ξέσπασε στην περιοχή.

Τη μέρα της φωτιάς στο Μάτι, ο Κώστας Αρβα­νί­της, σύμφωνα με το tempo24news.gr, βγήκε με το καΐκι του «Ταξιάρ­χης», και μαζί με την γυναίκα του, Χρύσα, τον γιο του Δημήτρη και τον Μαχ­μούντ Μεσαφέρ, έσωσαν 70 ανθρώ­πους που ήταν στη θάλασσα και καλού­σαν για βοήθεια. Η 23η Ιουλίου, ήταν η ημέρα των γενε­θλίων του.

«Εκείνο το βράδυ, το αφε­ντικό μου ο Κώστας Αρβα­νί­της, που είναι και ιδιο­κτή­της του σκάφους, είχε γενέ­θλια και μετά τη δουλειά κανο­νί­ζαμε να γιορ­τά­σουμε. Ενώ ήμουν στο σπίτι και ετοι­μα­ζό­μουν για τη γιορτή, με πήρε τηλέ­φωνο και μου είπε να τα παρα­τήσω όλα γιατί πρέπει να πάμε να σώσουμε τους ανθρώ­πους που πνί­γο­νται. Κατέ­βηκα γρήγορα και μαζί με τον Κώστα, τον γιο του Δημήτρη και τη γυναίκα του Χρύσα, βγήκαμε στα ανοιχτά περίπου στις 6.30», είχε πει ο Αιγύ­πτιος ψαράς, περι­γρά­φο­ντας όλα όσα έγιναν εκείνη τη μέρα και συνέ­χιζε:

«Ήμασταν το πρώτο καΐκι που βγήκε στη θάλασσα, πριν ακόμα από το λιμε­νικό. Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, είχε πάρα πολύ αέρα και όταν πλη­σιά­ζαμε στο σημείο με τη φωτιά, ο καπνός ήταν τρο­με­ρός. Από τον πολύ καπνό δεν μπο­ρού­σες να ξεχω­ρί­σεις που ξεκι­νάει η θάλασσα. Ήμασταν σε πολύ δύσκολη κατά­σταση αλλά έρεπε να μπούμε μέσα στον μαύρο καπνό. Μέσα στα επόμενα λίγα λεπτά και μέσα στον πυκνό καπνό αρχί­σαμε να βλέ­πουμε δεξιά και αρι­στερά ανθρώ­πους που είχαν μπει στη θάλασσα για να σωθούν από τη φωτιά. Αρχί­σαμε να μαζεύ­ουμε τον κόσμο. Ένας άνδρας φώναζε μέσα στο μαύρο καπνό το όνομα της γυναί­κας του. Κατε­ρίνα, Κατε­ρίνα… Αμέσως μετά μαζέ­ψαμε ένα ζευγάρι, έριξα σχοινί και σημα­δούρα και τους τράβηξα. Λίγο πιο κάτω βρήκαμε κάποιους ηλι­κιω­μέ­νους. Δεν   μπο­ρού­σαν να δουν την παραλία. Κολυ­μπού­σαν αλλά κόντευαν να πεθά­νουν. Αυτοί οι άνθρω­ποι θα χανό­ντου­σαν, αν δεν ήμασταν εκείνη την ώρα εκεί για να τους μαζέ­ψουμε».

«Ήταν μέρα και παρόλα αυτά δεν μπο­ρού­σες να δεις τίποτα. Δεν μπο­ρού­σες να πάρεις αέρα, όλα ήταν μαύρα. Εμείς όμως πηγαί­ναμε ακόμα πιο κοντά στις πέτρες. Ο Δημή­τρης, ο γιος του Αρβα­νίτη έπεσε στη θάλασσα και με μία μεγάλη σημα­δούρα τρα­βούσε τον κόσμο προς το σκάφος. Εγώ τους ανέβαζα στη βάρκα. Μικρούς, μεγά­λους τους τρα­βούσα πάνω από την κου­πα­στή, σαν τα ψάρια. Ανάμεσά τους ήταν και πολλά μικρά παιδιά και μωρά. Και όλοι μαζί τρο­μαγ­μέ­νοι, έκλαι­γαν. Άλλοι μας αγκά­λιαζα, μας φιλού­σαν, άλλοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους. Μέσα στα επόμενα λεπτά μαζέ­ψαμε 24 ανθρώ­πους από τη θάλασσα και τα βράχια. Τότε ξεκί­νη­σαν να έρχο­νται και άλλα καΐκια και το λιμε­νικό. Πήραμε τα 24 άτομα και τα μετα­φέ­ραμε στη Ραφήνα. Αμέσως μετά ξανα­γυ­ρί­σαμε αφού ήταν εκα­το­ντά­δες οι εγκλω­βι­σμέ­νοι στις παρα­λίες. Μας είπαν πως στο Μάτι είχαν εγκλω­βι­στεί 150 άτομα. Αμέσως μόλις τους απο­βι­βά­σαμε φύγαμε τρέ­χο­ντας ξανά πίσω. Είχε νυχτώ­σει και είχαν έρθει πλέον πάρα πολλές βάρκες. Είχε έρθει και το Λιμε­νικό που όμως δεν μπο­ρούσε να βγει στο γιαλό, γι’ αυτό και πηγαί­ναμε εμείς στην παραλία,μαζεύ­αμε τους ανθρώ­πους και τους πηγαί­ναμε στο σκάφος του Λιμε­νι­κού. Μέχρι τις 2 το βράδυ, κάναμε συνεχή δρο­μο­λό­για. Όταν μας τελεί­ωσε το πετρέ­λαιο, γυρί­σαμε πίσω. Όλα πλέον είχαν σχεδόν τελειώ­σει…» είχε πει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο  πρώην υφυ­πουρ­γός, Γιώργος Θωμάς έγραψε στο Facebook:

«Σήμερα έφυγε ένας φίλος, ένας άνθρω­πος που ήξερε να δίνει αγάπη , που πίστευε και ζούσε με αρχές, που είχε κάνει βίωμα την προ­σφορά και την αλλη­λεγ­γύη. Πόσο μας λείπουν αυτοί οι άνθρω­ποι! ».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.