Η νέα δημοτική αρχή Ρόδου, θα κληθεί να αναλάβει πλέον να προωθήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση και αποκατάσταση του «ΘΕΡΜΑΙ» το οποίο έχει καταντήσει ένα ερειπωμένο πάρκο, στην καρδιά της πόλης της Ρόδου!
Αν και πριν από λίγους μήνες κατεδαφίστηκαν και απομακρύνθηκαν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές από τους κοινόχρηστους χώρους του «ΘΕΡΜΑΙ», το άλλοτε πανέμορφο πάρκο παρουσιάζει μια απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης και φυσικά δεν είναι καθόλου χρηστικό.
Όπως έγραψε η «δ», η έτοιμη μελέτη ανάπλασης που είχε ανατεθεί από τη ΔΕΡΜ.ΑΕ. σε γεωπόνο για τη διαμόρφωση του χώρου, δεν πρόλαβε ποτέ να υλοποιηθεί λόγω…. εκλογών.
Θυμίζουμε πως το «ΘΕΡΜΑΙ» παραχωρήθηκε -με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- από την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. στη ΔΕΡΜ.Α.Ε.
Αμέσως μετά, τον Οκτώβριο του 2018 ξεκίνησαν οι διαδικασίες προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στο χώρο, με καθαρισμούς και αποξήλωση των αυθαίρετων κατασκευών από τους κοινόχρηστους χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, το άλλοτε ιστορικό αυτό πάρκο, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί μόνον για πολιτιστικούς λόγους, με ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών, εφόσον εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Δασών. Προβλέπεται να υπάρχει μόνο ένα μικρό αναψυκτήριο.
Συγκεκριμένα, από την υφιστάμενη πολεοδομική μελέτη καθορίζεται ότι το πάρκο του «ΘΕΡΜΑΙ» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον ως ανοιχτός πολυχώρος πιθανότατα για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μπορεί δηλαδή να αποτελεί χώρο για συναυλίες, παραστάσεις, δράσεις σχολείων, ακόμη και να φιλοξενεί πολιτικούς γάμους, εν ολίγοις πρέπει να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης της Ρόδου.
Στόχος ήταν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του καθαρισμού και της καθαίρεσης, να συνταχθεί η μελέτη για τη διαμόρφωση του χώρου σε πάρκο σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο πόλεως, όπως και έγινε. Παρόλα αυτά, οι εργασίες ανάπλασης δεν προχώρησαν ποτέ και έτσι σήμερα το πάρκο παρουσιάζει αυτή την εικόνα εγκατάλειψης που δεν τιμά καθόλου την Ρόδο, η οποία δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα δημοτική αρχή θα κληθεί να δώσει νέα πνοή στο πάρκο του «ΘΕΡΜΑΙ», ενός χώρου ο οποίος στο παρελθόν έζησε ένδοξες στιγμές, φιλοξενώντας συναυλίες με αστέρες, όπως η Νανά Μούσχουρη και που στη σύγχρονη εποχή γνώρισε την… παρακμή.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΔΕΡΜ Α.Ε. κ. Γιώργος Κακούλης, ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για πολιτιστικές εκδηλώσεις και για υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά περιορισμένης μορφής.
«Το πάρκο του «ΘΕΡΜΑΙ» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον ως πολυχώρος για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σύμφωνα με την χρήση που έχει από την υφιστάμενη πολεοδομική μελέτη. Επίσης θα είναι ένας χώρος επισκέψιμος για τους πολίτες, θα διαθέτει παγκάκια και ενδεχομένως αναψυκτήριο που θα αξιοποιηθεί για να προσφέρει υπηρεσίες, αλλά πολύ συγκεκριμένες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να λειτουργήσει εφεξής ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανταγωνιστικό ως προς τα άλλα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί για τους πολίτες και το κοινό που θα μπορούν να το επισκέπτονται αλλά και να γίνονται εκεί διάφορες δράσεις –κυρίως κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα», εξήγησε ο κ. Κακούλης.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο, υπάρχουν ακόμη πολλά πολεοδομικά αλλά και νομικά προβλήματα και εκκρεμότητες που κρίνονται σοβαρά, με συνέπεια να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ένα σχόλιο στο Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει το πάρκο του «Θέρμαι»

  1. Avatar Ο/Η gyx owe λέει:

    ένα απέραντο σκουπιδαριό,

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ