Η γη της …Eπαγγελίας είναι η Ρόδος για τους ξενόφερτους αθίγγανους επαίτες και παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι φθάνουν καθημερινά κατά δεκάδες στο λιμάνι του νησιού. Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο, λόγω όμως της μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων το φετινό καλοκαίρι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Αναμένεται δε στο επόμενο διάστημα να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς οι αφίξεις, χωρίς κανένας να μπορεί να τους εμποδίσει, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων ελεγκτικών μηχανισμών. Σε λίγο καιρό ξεκινούν τα πανηγύρια στις ενορίες των χωριών, όπου οι αθίγγανοι προσδοκούν να βγάλουν καλό …μεροκάματο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Μίλτο Παγκά, οι ξενόφερτοι τσιγγάνοι κατασκηνώνουν τα βράδια, όπου βρουν, στο πάρκο Βύρωνος, στον υπαίθριο χώρο πάνω από τους μικροπωλητές στα Πλατανάκια, στην Πύλη D’ Amboise, στους Μύλους στο Μαντράκι, ακόμη και σε δημοτικό ακίνητο! Μόλις πέσει το σκοτάδι, στήνονται παντού οι πρόχειροι καταυλισμοί και με το πρώτο φως του ήλιου ξεστήνονται για να μη τους εντοπίζει κανείς. Στους χώρους που κατασκηνώνουν δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από τα περιττώματα και τα απορρίμματα που αφήνουν! Καθώς όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα για την εντατικοποίηση των ελέγχων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών, η «γάγγραινα» της επαιτείας και του παρεμπορίου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παγκάς δήλωσε, μιλώντας στη «δημοκρατική»: «Υπάρχει όντως πρόβλημα με τους εισερχόμενους τσιγγάνους, οι οποίοι επιδίδονται κυρίως στην επαιτεία και δευτερευόντως στο παρεμπόριο. Προτιμούν τη Ρόδο προφανώς επειδή βγάζουν μεροκάματο… Η κατάσταση είναι γνωστή. Έχουμε ενημερώσει την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, τις αστυνομικές αρχές. Δυστυχώς όμως είναι περιορισμένες οι δυνατότητες για αυξημένους ελέγχους λόγω της υποστελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών. Αποτελεί πλήγμα η διάλυση του μικτού κλιμακίου που διοργάνωνε διαρκώς ελέγχους στο λιμάνι. Άλλωστε η δημοτική αστυνομία που συμμετείχε σε αυτό το κλιμάκιο, δεν υφίσταται πια…
Έτσι καταντήσαμε, να έχει η Ρόδος παντού υπαίθριους καταυλισμούς και να κυκλοφορούν οι επαίτες και οι παράνομοι μικροπωλητές. Ως τοπική κοινότητα προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε. Πηγαίνουμε και τους διώχνουμε από τα σημεία που στήνουν τους καταυλισμούς τους. Επανέρχονται όμως. Δυστυχώς μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Ζητάμε και τη βοήθεια του Κράτους».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αθίγγανοι εκμεταλλεύονται παιδιά, τα οποία φέρνουν μαζί τους. Αυτά τα παιδιά, έχει διαπιστωθεί ότι τα «νοικιάζουν» από τους γονείς τους έναντι 5.000 και 6.000 ευρώ ανά σεζόν. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει σύμφωνα με πληροφορίες και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Ο κ. Κώστας Στυλιανού, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου αναφέρει ότι ενώ η Αστυνομία συλλαμβάνει τα παιδιά, τα οποία παριστάνουν τα αγάλματα, ζητώντας ελεημοσύνη από τους περαστικούς, σε κεντρικά σημεία, όπως το σιντριβάνι στον Ευαγγελισμό και η πλατεία Μουσείου στην Παλιά Πόλη, οι μικροί επαίτες αφήνονται ελεύθεροι και επιστρέφουν στα πόστα τους.
«Καλούμε συχνά την Αστυνομία, που συλλαμβάνει τα παιδιά που επαιτούν. Κανείς όμως δεν προσέρχεται ως κηδεμόνας τους στις αστυνομικές υπηρεσίες οπότε αφήνονται πάλι ελεύθερα και επιστρέφουν στις θέσεις τους. Ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει. Αυτό γίνεται συνέχεια. Κανονικά, θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι στο λιμάνι. Θα πρέπει οι αθίγγανοι να δηλώνουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, διαφορετικά θα πρέπει να φεύγουν. Δυστυχώς δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει να αποβιβάζονται στο νησί», δήλωσε ο κ. Στυλιανού.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ