Ειδήσεις

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης-Επιδιώκουν μερική έστω συμφωνία- ξορκίζουν την ρήξη

Την ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μέχρι αύριο, οπότε αναχωρούν οι επικεφαλής των Θεσμών για τις ΗΠΑ και τη Σύνοδο του ΔΝΤ, συμφωνία στα ανοικτά θέματα καταβάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι δυο ολονυκτίες που προηγήθηκαν ωστόσο, μια το Σάββατο και μια την Κυριακή (έως τις 07:00 σήμερα) δεν στάθηκαν ικανές να γεφυρώσουν τις διαφορές, οι οποίες σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες είναι μικρές στο φορολογικό, μεγάλες στα κόκκινα δάνεια και… χαοτικές στις επικουρικές συντάξεις.

Ως προς το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι το ότι έως αργά το μεσημέρι δεν εμφανίζονταν να έχει κλειστεί ραντεβού μεταξύ δανειστών και Γ. Κατρούγκαλου δεδομένης της μεγάλης απόστασης. Το ότι θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού έγινε γνωστό το απόγευμα (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο τελευταίος εκ των υπουργών).

Αλλωστε στη χθεσινή συνάντηση έγινε σαφές ότι έχουμε φτάσει στο «σημείο μηδέν»: οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, μέσω μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας, ζητώντας όλο το «ψαλίδι» να έρθει από τις επικουρικές συντάξεις.

Και ενώ τα ξημερώματα εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια υπάρχει σημαντική πρόοδος η τελική συμφωνία ακόμα αγνοείται, παρότι στις χθεσινές συζητήσεις κλήθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ).

Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.100 ευρώ, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν τους θεσμούς να επιμένουν σε μείωση λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Πρακτικά όπως φάνηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ένα από τα μεγάλα αγκάθια είναι το μίγμα των μέτρων που θέλει να προωθήσει η ελληνική πλευρά και αυτών που αποδέχεται/απορρίπτουν οι δανειστές. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «είναι δικαίωμά μας να επιλέξουμε τα μέτρα που θα επιτυγχάνουν τους συμφωνηθέντες στόχους».

Όπως είναι γνωστό βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει συμφωνία επί δυο ουσιαστικά κειμένων: αυτού με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς που θα εκτιμούν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται προσφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 (στόχο που έσπευσε να επαναλάβει σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν) και με το ΔΝΤ που επιμένει στις αυστηρές εκτιμήσεις και προσγειώνει τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5%, γεγονός που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και ανάγκη για ριζικές κινήσεις στο θέμα του χρέους.
Δεν αποκλείεται ωστόσο τελικά να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις ευρωπαϊκών θεσμών – ΔΝΤ επί της απόδοσης των μέτρων.

Το κακό σενάριο

Όσο για το κακό σενάριο, που φέρεται να προβλέπει ότι η κυβέρνηση και οι θεσμοί θα αναχωρήσουν αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη χωρίς έστω μία μερική συμφωνία στις βαλίτσες τους, το απεύχονται και οι δύο πλευρές: και η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί.

Και τούτο διότι προς το παρόν όλες οι πλευρές θέλουν να υπάρχει ένα “χαρτί” που να αποδεικνύει την πρόοδο της Αθήνας και το οποίο θα μπορεί να γίνει το “εισιτήριο”  της συζήτησης για το χρέος και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

euro2day.gr/capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου