Ειδήσεις

ΦΠΑ, λαθρεμπόριο, αδήλωτα εισοδήματα στο στόχαστρο και του νέου φορολογικού

Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα μέτρα κυβέρνησης και θεσμών αναμένεται να καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα που συζητούνται με τους δανειστές τη χώρας, από τα οποία η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα εντός του τρέχοντος έτους έως και 6,1 δισ. ευρώ, αφορούν κυρίως δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη λοταρία για τις αποδείξεις, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεσμοθετηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ άλλα, όπως η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015, θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αφού προηγουμένως αξιολογηθεί η κατάσταση της οικονομίας.

Ειδικότερα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής μέτρα:

• Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ., με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ κατά το τρέχον έτος.

• Επέκταση ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου και για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων. Από την εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα από 200 έως 235 εκατ. εντός του 2015.

• Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής με δόλο, θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

• Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ.

• Υποχρεωτική πληρωμή φόρων, προστίμων και τελών και προς ΔΕΚΟ μέσω τραπεζών.

• Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη 250-400 εκατ. ευρώ το 2015.

• Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού, με στόχο την είσπραξη 725 έως 875 εκατ. ευρώ εντός του 2015, 1 δισ. ευρώ το 2016 και μετά.

• Θέσπιση της λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ. Θα εφαρμοστεί στο β΄ τρίμηνο με στόχο την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 70-600 εκατ. ευρώ φέτος και 590 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

• Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην είσπραξη 350 έως 420 εκατ. ευρώ φέτος.

• Περαίωση για 64.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% – 55% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων, καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% έως και 55% για να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών. Από τη ρύθμιση αυτή υπολογίζεται η είσπραξη έως και 200 εκατ. ευρώ το 2015.

• Φορολογία εισοδήματος. Καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 300-400 εκατ. ευρώ φέτος.

• Ενίσχυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών με στόχο την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η είσπραξη των μη καταβληθέντων τελών ΚΤΕΟ. Συνολικά εκτιμάται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα από 435 έως και 450 εκατ. ευρώ.

• Ρύθμιση για αδήλωτα εισοδήματα. Θα δοθεί μία ακόμη ευκαιρία σε όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου