Τοπικές Ειδήσεις

Έναρξη διεπιστημονικού προγράμματος διαχείρισης φυσικών κινδύνων του ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Δήμο Χάλκης

Το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, ανακοινώνει την έναρξη διεπιστημονικού προγράμματος οκτάμηνης διάρκειας, σε συνεργασία με το δήμο Χάλκης, που στοχεύει στην ενίσχυση της υγειονομικής ετοιμότητας ως προς την διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, που προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει συμμετοχικά εργαστήρια αποτύπωσης αναγκών, εκπαιδεύσεις σε θέματα άμεσης υγειονομικής παρέμβασης για τον πληθυσμό, δράσεις ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης για παιδιά, νέους και άτομα τρίτης ηλικίας, ασκήσεις προσομοίωσης έκτακτων συμβάντων σε φυσικό χώρο για την κοινωνία της Χάλκης καθώς και πρόγραμμα mentoring για τους υγειονομικούς του νησιού.

Κατά την πρώτη συνάντηση του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, με το Δήμαρχο Χάλκης κ. Φραγκάκη Ευάγγελο αναδείχθηκε η ανάγκη διασύνδεσης της νησιωτικότητας, με τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες και τα επιμέρους τοπικά χαρακτηριστικά του νησιού, για την οργάνωση και υλοποίηση παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη διαχείριση του υγειονομικού επείγοντος κατά την πρώτη «χρυσή» ώρα.

Κοινός σκοπός η ανάδειξη της Χάλκης, του πρώτου GR-eco island, ως μια βέλτιστη πρακτική στον χώρο της υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής ετοιμότητας των μικρών νησιών καθώς και η έμπρακτη διασύνδεση της πράσινης ανάπτυξης με την ανθεκτικότητα σε περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Από τον Δεκέμβριο 2023 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στην Χάλκη δράσεις όπως:

· συμμετοχικό εργαστήριο αποτύπωσης αναγκών με την συμμετοχή εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, της αστυνομίας του λιμενικού, του στρατού, των σχολικών δομών και της τοπικής κοινωνίας

· εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και διαχείριση επειγόντων περιστατικών στο πεδίο

· εργαστήριο ψυχικής ανθεκτικότητας για τους κατοίκους του νησιού

έναρξη του προγράμματος mentoring του αγροτικού ιατρού και διασύνδεσης με μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας ‘21», με υποστηρικτές τους:

· Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

· Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)

· Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Η «Πρωτοβουλία ’21» συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος. https://www.protovoulia21.gr/

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου