Ειδήσεις

Ανοιχτή σύγκρουση Εισαγγελέων και Κοντονή – Πρόεδρος ΣτΕ: Παρεμβαίνετε ωμά στην Δικαιοσύνη

της Άννας Κανδύλη

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η 33η Τακτική και καταστατική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Η αφορμή δόθηκε μετά την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το Πόθεν Έσχες των δικαστικών λειτουργών, καθώς και το βούλευμα για τους στημένους αγώνες που εκδόθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.Μόλις ξεκίνησε ο κ. Κοντονής να αναφέρεται στο Πόθεν Έσχες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αντέδρασε:

Σακελλαρίου: Θα με κάνετε να αποχωρήσω

Κοντονής: Μη με διακόπτετε. Η δικαστική εξουσία πρέπει να επιδιώκει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς. Αυτό αναβαθμίζει τους θεσμούς. Η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι γίνεται και σε αυτά τα θέματα με απόλυτη διαφάνεια.

Τοποθετούμενος ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Δημήτρης Ασπρογέρακας, απάντησε στον υπουργό πως «Αλίμονο μας εάν κρυβόμαστε. Σας διαβεβαιώ ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα καταθέσουν ότι ο νόμος ορίζει. Φέρτε το νόμο. Κανείς μας δεν θα κρύψει στοιχεία. Ο εισαγγελέας εφαρμόζει το νόμο. Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμόζεται. Πως γίνεται να μην εφαρμόζεται;»

Κοντονής: «Όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση για μετρητά και θυρίδες , αντιλαμβάνεστε ότι φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό τόνισε η κυβέρνηση. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει και για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση δεν είπε ότι θέλουν να κρύψουν χρήματα. Ο Νόμος πρέπει να ισχύει σε όλα τα επίπεδα και για όλους. Και ούτε είπα ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές που θέλουν κάτι να κρύψουν. Θα πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να υπάρχει διαφάνεια. Να συνεννοηθούμε.»

Το δεύτερο σημείο της ομιλίας Κοντονή που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η παρατήρηση του ότι το βούλευμα για τους στημένους αγώνες καθυστέρησε να εκδοθεί. «Η καθυστέρηση ενός κρίσιμου βουλεύματος για 13 μήνες δοκίμασε τις αντοχές της δικαιοσύνης. Είναι πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.»

Δ. Ασπρογέρακας: «Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από έναν δικαστή να ξεπεράσει τα όρια αντοχής του για ένα βούλευμα. Δεν μπορεί να το γράψει χωρίς να είναι σίγουρος για αυτό. Είδατε ότι υπήρξε μειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε άλλη άποψη.»

Ν. Σακελλαρίου «Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Σε ιδιαίτερα έντονους τόνους ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου στα όσα είπε ο κ. Κοντονής.

«Ήλπιζα ότι μετά την τελευταία τοποθέτηση μου, τον περασμένο Ιούλιο, την ίδια την ημέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας, ότι θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης, την οποία είδα να αναζωπυρώνεται σήμερα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγείλω την ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε στο σκοτάδι που μας έθεσαν τα μνημόνια.

Είναι μία μακρά πορεία, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και χρειάζεται η ενότητα όλων μας. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να νομίζουν ότι δεν υπάρχουν δικαστές. Υπάρχουν και εφαρμόζουν το νόμο και το Σύνταγμα. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπογραμμίζω και προειδοποιώ ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική μας νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Ως πρόεδρος ενός Ανώτατου Δικαστηρίου δεν δέχομαι τέτοιες παρεμβάσεις. Λυπάμαι που υιοθετώ τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας. Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βωβή, ούτε κωφά, ούτε τυφλή.», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίου καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

enikos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου