Ρεπορτάζ

Γ. Kλούβας: «Ο κλάδος της εστίασης δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει»

Έως 6.000 άτομα εργάζονται στη Ρόδο στις επιχειρήσεις εστίασης, σε ταβέρνες, σε εστιατόρια και σε καφετέριες. Μεγάλο ποσοστό εξ αυτών απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχική βάση, οι οποίες παραμένουν κλειστές στο πλαίσιο εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού.
Στη Ρόδο λειτουργούν περίπου 500 εστιατόρια και 267 καφετέριες. Οι εποχικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την επόμενη μέρα και την επιβίωσή τους, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αφορούν στις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν σε 12μηνη βάση και απασχολούν περισσότερα από πέντε άτομα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, Ρόδου «Η Πρωτοπορία», Γιάννης Κλούβας δήλωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης και ιδιαίτερα των εποχικών επιχειρήσεων.
«Επικρατεί μεγάλη αμφιβολία για την τουριστική περίοδο, η οποία θα συρρικνωθεί πολύ.
Οι εποχικές επιχειρήσεις εστίασης δεν έχουν βγάλει ούτε ένα ευρώ από τον Οκτώβριο και περίμεναν να ξεκινήσει η σεζόν για να μπορέσουν να καλύψουν υποχρεώσεις. Αυτό που έχουμε ζητήσει μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), είναι να απαλλαγούμε από την καταβολή ενοικίου για το διάστημα που θα παραμείνουμε κλειστά, εφαρμόζοντας τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Από τη στιγμή που οι εποχικές επιχειρήσεις του κλάδου είναι ανενεργές και μη παραγωγικές, ζητούμε να απαλλαγούμε εξ’ ολοκλήρου από την καταβολή ενοικίων. Καλούμαστε αντίθετα να καταβάλουμε το 60% του ενοικίου, όταν έχουμε ήδη πολλά βάρη και παραμένουμε αναγκαστικά αδρανείς, χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε για να βγάλουμε τα…σπασμένα», ανέφερε ο κ. Κλούβας.
Η μικρής διάρκειας τουριστική περίοδος, σύμφωνα με τον κ. Κλούβα δεν αρκεί για την επιβίωση του κλάδου. Ο πρόεδρος των εστιατόρων, τονίζει ότι η 12μηνη σεζόν είναι το «αντίδοτο» για τις επιχειρήσεις εστίασης και για όλη την τοπική αγορά. Συγκεκριμένα, ο κ. Κλούβας δήλωσε τα εξής:
«Η εστίαση είναι ένα δύσκολο σπορ. Είναι πολλά τα βάρη. Ο κλάδος μας αποτελεί από τους βασικούς πυλώνες του τουριστικού μας προϊόντος και θα κληθεί την επόμενη μέρα της πανδημίας να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους επισκέπτες.
Τα βάρη είναι όμως πάρα πολλά και η κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την κατάσταση. Αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια της σεζόν ως προορισμός, τότε ο κλάδος της εστίασης δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλο αυτό τον πλούτο που διαθέτει η Ρόδος, τον πολιτισμό της προκειμένου να έχουμε 12μηνο τουρισμό. Και πιστέψτε με, υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να έρθει…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Markos    10.04.2020 17:43

    Δυστυχώς είναι πάρα πολλά που είναι λάθος σε αυτόν τον τομέα.Το ότι κάποιοι μήνες θα χαθούν δεν είναι το χειρότερο.
    Υστερα πολλοί από τους αποκαλούμενους “εστιάτορες” δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση με το αντικείμενο,για να μην πω καθόλου,οπότε ας γυρίσουν στον τομέα απασχόλησης απ’όπου ήλθαν.Ισως είναι τώρα η ευκαιρία να ξεχωρίσει η
    ήρα από το στάρι.

Σχολιασμός άρθρου