Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι ο προορισμός της Ρόδου στη γερμανική αγορά. Όπως επιβεβαιώνεται από την διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη 7 και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 11 Μαρτίου, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών στο νησί μας θα κινηθούν ανοδικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, οι επιδόσεις από τη γερμανική αγορά θα είναι εξαιρετικές, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους Γερμανούς τουρ οπερέιτορς, οι αφίξεις στη Ρόδο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, κατά τη θερινή σεζόν θα σημειώσουν διψήφιο ποσοστό αύξησης. Άλλωστε η χώρα μας ήταν ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός στο εξωτερικό, μετά την Ισπανία, για τους Γερμανούς, το 2017.
Όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος, το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι αφίξεις από τη Γερμανία ήταν αυξημένες κατά 13,7%, φθάνοντας στα 2,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 29%, φθάνοντας στο 1,64 δισ. ευρώ. Αυτή η περσινή δυναμική φαίνεται ότι συνεχίζεται και φέτος, με τους Γερμανούς να αποτελούν τους «στυλοβάτες» του τουριστικού μας προϊόντος. Μετά τους Βρετανούς, οι οποίοι κρατούν τα πρωτεία, οι Γερμανοί είναι καλύτεροι πελάτες της Ρόδου.
Μέσα σε όλο αυτό το θετικό κλίμα επικρατεί όμως και προβληματισμός. Μπορεί φέτος η γερμανική αγορά να παρουσιάζει αυξημένη δυναμική, το 2019 αναμένεται όμως να αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός καθώς ανακάμπτουν η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία που λόγω των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων είδαν τον τουρισμό τους να πέφτει κατακόρυφα. Οι τρεις αυτές αγορές αρχίζουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος και εκτιμάται ότι μέχρι το 2019 θα έχουν επανέλθει πλήρως.
«Οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Όπως αναμενόταν εξαρχής, οι αφίξεις Γερμανών θα κινηθούν ανοδικά. Μπορώ να πω ότι έχουμε πιάσει τους στόχους μας ως προορισμός. Την επικείμενη τουριστική σεζόν, θα πρωτοστατήσει η αγορά της Γερμανίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, εκτός απροόπτου πάντα. Βέβαια τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο εύκολα το 2019 καθώς η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία κάνουν ένα δυναμικό comeback. Ήδη οι κρατήσεις για την Τουρκία είναι αυξημένες κατά 100% ενώ για την Αίγυπτο παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 180%», δήλωσε ο κ. Νίκος Γερονικόλας, ξενοδόχος και τομεάρχης Τουρισμού της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου της ΝΔ.
Τη στιγμή που ο ανταγωνισμός αρχίζει να αυξάνεται, αυξάνονται και οι απαιτήσεις των τουρ οπερέιτορς από τον προορισμό, λόγω του φόρου διαμονής η επιβολή του οποίου εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι εκπρόσωποι των τουρ οπερέιτορς περιμένουν να έχει ανταποδοτικότητα το τέλος αυτό με το οποίο θα επιβαρύνονται οι πελάτες τους, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουν τουλάχιστον ένα καθαρό νησί και τις απαιτούμενες υποδομές για την εξυπηρέτηση των τουριστών.
«Ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει πολύ με το τέλος διανυκτέρευσης. Οι τουρ οπερέιτορς αντιλαμβάνονται ότι θα έχει ανταποδοτικότητα αυτός ο φόρος και περιμένει να εισπράξει άμεσα την ανταποδοτικότητα αυτή», αναφέρει ο κ. Γερονικόλας.
Υπενθυμίζεται ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν στη ρεσεψιόν το αντίτιμο που αντιστοιχεί στην αξία του καταλύματος, που ξεκινά από τα 50 λεπτά για τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων και φτάνει μέχρι και τα 4 ευρώ για τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Επίσης σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, ο φόρος διαμονής είναι στα 50 λεπτά ανά διανυκτέρευση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ