ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τα θερμότερα στην ιστορία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
περιβάλλον

Το περα­σμένο έτος σημειώ­θηκε ήταν το τέταρτο θερ­μό­τερο στην κατα­γε­γραμ­μένη ιστορία, πίσω μόνο από το 2016, το θερ­μό­τερο έτος στην ιστορία, καθώς και το 2015 και το 2017, σύμφωνα με στοι­χεία από τη NASA, την Εθνική Υπη­ρε­σία Ωκεανών και Ατμό­σφαι­ρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), τον Παγκό­σμιο Μετε­ω­ρο­λο­γικό Οργα­νι­σμό, και την Μετε­ω­ρο­λο­γική Υπη­ρε­σία του Ηνω­μέ­νου Βασι­λείου.

Τα εννέα από τα δέκα θερ­μό­τερα χρόνια που έχουν κατα­γρα­φεί, από το 1880 που άρχισαν να υπάρ­χουν αξιό­πι­στα στοι­χεία, έχουν συμβεί από το 2005.

Ταυ­τό­χρονα, τα αέρια θερ­μο­κη­πίου που προ­έρ­χο­νται από την καύση ορυκτών καυ­σί­μων, καθώς και από την απο­ψί­λωση και την εντα­τική γεωργία, έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν πλη­σια­στεί εδώ και περισ­σό­τερο από 800.000 χρόνια.

Για το 2018, η μέση θερ­μο­κρα­σία σε ολό­κληρη την επι­φά­νεια της γης και των ωκεανών ήταν κατά 0,79 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με την NOAA.

Σύμφωνα με το Ινστι­τούτο Δια­στη­μι­κών Μελετών Γκό­νταρντ της NASA, οι παγκό­σμιες θερ­μο­κρα­σίες το 2018 ήταν θερ­μό­τε­ρες κατά 0,83 βαθμούς Κελσίου από τη μέση τιμή του 1951-1980.

Οι ανα­λύ­σεις από τη Μετε­ω­ρο­λο­γική Υπη­ρε­σία του Ηνω­μέ­νου Βασι­λείου και τον Παγκό­σμιο Μετε­ω­ρο­λο­γικό Οργα­νι­σμό κατέ­λη­ξαν, επίσης, ότι το 2018 ήταν μεταξύ των τεσ­σά­ρων θερ­μό­τε­ρων χρονών.

Κάθε ομάδα βασί­ζε­ται σε παρό­μοια δεδο­μένα επι­φα­νεια­κής θερ­μο­κρα­σίας, αλλά χρη­σι­μο­ποιεί δια­φο­ρε­τι­κές μεθό­δους και κρι­τή­ρια για να ανα­λύ­σει τα κενά μεταξύ των σταθμών παρα­κο­λού­θη­σης.

«Οι επι­πτώ­σεις της μακρο­χρό­νιας υπερ­θέρ­μαν­σης του πλανήτη γίνο­νται ήδη αισθη­τές – στις παρά­κτιες πλημ­μύ­ρες, τα κύματα καύσωνα, τις έντονες βρο­χο­πτώ­σεις και την αλλαγή των οικο­συ­στη­μά­των», δήλωσε ο Γκάβιν Σμιντ, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Γκό­νταρντ.

Οι αυξα­νό­με­νες θερ­μο­κρα­σίες είναι πιο έντονες στην Αρκτική, όπου η θερ­μο­κρα­σία ανε­βαί­νει με τον υπερ­δι­πλά­σιο ρυθμό από τον υπό­λοιπο πλανήτη, προ­κα­λώ­ντας την τήξη των πάγων.

Πηγή: meteo.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.