Τοπικές Ειδήσεις

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ν. Δωδεκανήσου, με επικεφαλής το Νεκτάριο Σαντορινιό στο Νοσοκομείο Ρόδου

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών της Δωδεκανήσου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Νομού, Νεκτάριο Σαντορινιό, και αποτελούμενη από τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσου, Αντώνη Αποστολίδη και τα μέλη του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής, Βασίλη Καραγιάννη και Πόλυ Χατζημάρκου, επισκέφθηκε χθες (7/12) τον Διοικητή του ΓΝΡ κ. Γρηγόρη Ρουμάνη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς τακτικών ενημερωτικών συναντήσεων με τα διοικητικά στελέχη, τους Συλλόγους και το προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου, που ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός έχουν πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν τα σημαντικά κενά, που εξακολουθούν να καταγράφονται στο προσωπικό του Νοσοκομείου Ρόδου, με προεξάρχουσα την έλλειψη νοσηλευτών κατά 40% περίπου σε σχέση με τις προβλέψεις του Οργανογράμματος και ξέχωρα από τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Όμως κενά διαπιστώνονται και στις θέσεις του ιατρικού προσωπικού, όπως αναισθησιολόγων, καθώς και σε βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό. Επίσης, υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα, πχ. γάντια, που όπως αναφέρθηκε, είναι δυσεύρετα αυτές τις μέρες στο ΓΝΡ.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης και στη μεγάλη μείωση των τακτικών χειρουργείων καθώς και της πρόσβασης στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, λόγω των σχετικών υπουργικών οδηγιών που έχουν δοθεί. Όπως σημειώθηκε στην συνάντηση, τουλάχιστον τα δύο τρίτα (2/3) των ασθενών δεν έχουν πρόσβαση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για να εξυπηρετηθούν. Εξαιτίας ακριβώς αυτής της υπολειτουργίας, πολλοί ασθενείς, ιδιαίτερα οι χρονίως πάσχοντες, μεταχρονολόγησαν τα ραντεβού τους για την απαραίτητη ιατρική τους φροντίδα, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την κατάστασή τους, ενώ άλλοι συμπολίτες μας καταφεύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία για να μπορέσουν να εξεταστούν εγκαίρως, επιβαρυνόμενοι οικονομικά.

Αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την ενημέρωση, συνεχίζουν να λειτουργούν μόνο οι 6 από τις 8 υπάρχουσες κλίνες, οι οποίες, μάλιστα, αυτή τη στιγμή, είναι όλες κατειλημμένες από ασθενείς. Το ειδικευμένο προσωπικό, με την αναγκαία αναλογία νοσηλευτών και ιατρών, επίσης συνεχίζει να είναι ανεπαρκές σε αριθμό, ενώ, εφόσον η Μονάδα δεν έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ-Covid 19, τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού διασωληνώνονται και στέλνονται με αεροδιακομιδές σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

 

Σχετικά με τα κρούσματα covid-19 ανάμεσα σε εργαζόμενους, ο κ. Ρουμάνης ενημέρωσε ότι συνολικά προσβλήθηκαν εννέα άτομα, οι δύο εκ των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε προληπτική καραντίνα, ενώ παρέμεινε καθησυχαστικός σε σχέση με την μικρή αύξηση των κρουσμάτων στο νησί της Ρόδου, συγκριτικά με άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Ανοιχτό ζήτημα αποτελεί, βέβαια, η απουσία ενημέρωσης και συνεργασίας του ΕΟΔΥ με την Διοίκηση του ΓΝΡ, αρνητική «τακτική» που φαίνεται να λαμβάνει χώρα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Τέλος, στην συνάντηση, έγινε επίσης αναφορά στη συχνή έλλειψη χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου, θέμα το οποίο έγινε αντικείμενο Κοινοβουλευτικής Ερώτησης που κατέθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός προς τον Υπουργό Υγείας, και το οποίο αναπόφευκτα δημιουργεί πολλά προβλήματα στους καρκινοπαθείς ασθενείς.

Ευχαριστώντας, για άλλη μια φορά, τα υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης για την στήριξη των νησιωτικών μας αναγκών, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και το κλιμάκιο της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ενημέρωσαν τον Διοικητή για την πληθώρα ενεργειών και παρεμβάσεων στις οποίες έχει προβεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων και την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και για τις τοπικές δράσεις που έχουν αναληφθεί, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ν. Δωδεκανήσου, τόνισαν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία και με σοβαρότητα. Παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών μας, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, τα απονευρωμένα Κέντρα Υγείας, λόγω υποστελέχωσης ή προσωρινής μεταφοράς προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και η έλλειψη ΤΟΜΥ στην περιοχή μας, συσσωρεύει προβλήματα δυσχεραίνοντας την πρόσβαση των νησιωτών στο βασικό αγαθό της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Είναι παράλογο να μην παρέχονται στους εργαζόμενους τα πιο βασικά υλικά ατομικής προστασίας, να μην πληρώνονται εγκαίρως τις υπερεφημερίες τους ή να μην ενισχύονται οι δομές υγείας με επιπρόσθετο προσωπικό λόγω συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών.

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μιλάει για επιτυχίες όταν χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα που δυσκολεύονται να βιοποριστούν, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς. Δεν μπορούν να μιλούν για επιτυχίες όταν συναγωνίζονται τις χειρότερες χώρες στην Ε.Ε. σε σχέση με τις δαπάνες για την υγεία ή τον αριθμό των τεστ ή ακόμα και στους δείκτες θανάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισταμένως ζητάει να μαζικοποιηθούν και να συνταγογραφούνται τα τεστ, να ενισχυθούν δημόσια νοσοκομεία, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας. Η Κυβέρνηση «απαντάει» με απόρριψη σε όσες τροπολογίες έχουμε φέρει και όσες προτάσεις έχουμε κάνει, μειώνοντας μάλιστα τον Προϋπολογισμό για το 2021 στην Υγεία κατά 600 εκατομμύρια ευρώ! Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο: Ενόψει των προσεχών εμβολιασμών, οι υγειονομικοί θα κληθούν ξανά να ανταποκριθούν σε πολλαπλά μέτωπα. Θα παραμείνουν στην «πρώτη γραμμή» και αυτή τη φορά μπορεί να μην πάρουν καν το γνωστό «χειροκρότημα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου