Η «παράλληλη νομοθέτηση» μνημονιακών υποχρεώσεων και κυβερνητικών επιλογών (που δεν αφορούν άμεσα τη συμφωνία με τους δανειστές) παίρνει τον δρόμο της.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, το Μαξίμου οριστικοποίησε απόψε τον κατάλογο με τα πρώτα «δικά του» νομοθετήματα, τα οποία θα φτάνουν στη Βουλή παράλληλα με τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα.

Κι αυτό, προκειμένου «να σταλεί μήνυμα στους πολίτες που πλήττονται» ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα περιοριστεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά και για να δώσει «στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και χτυπήματος της διαπλοκής-διαφθοράς», με την σταδιακή εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε πριν από τις εκλογές.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα νομοσχέδια για:

— Την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων (υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς).

— Την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώωστε να εκταμιευθούν 3,5 δις ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης).

— Την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις συμβάσεις του Δημοσίου, προκειμένου να «τρέξουν» διαδικασίες και να αντιμετωπισθούν φαινόμενα διαφθοράς (υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης).

— Την εκπόνηση νέων προγραμμάτων ανέργων με έμφαση στις ηλικίες άνω των 50 ετών (αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρένα Αντωνοπούλου).

— Τη σίτιση στα σχολεία, αρχής γενομένης από τις φτωχότερες περιοχές (αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου).

— Την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού-αλκοόλ-καυσίμων (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος).

Η έναρξη θα γίνει με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως προανήγγειλε ο κ.Παππάς στη Βουλή την Τετάρτη.

euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ