Συνεντεύξεις

M. Kεφαλογιάννης: «Ο Τσίπρας καταδίκασε τη χώρα σε ασφυξία λιτότητας και υπερφορολόγησης για πολλά χρόνια»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Μετά το «σόου της γραβάτας» που «απόλαυσαν» όλοι οι Έλληνες από το Ζάππειο τον περασμένο Ιούνιο ο πρωθυπουργός, στα τέλη Αυγούστου πρωταγωνίστησε σε μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα «υπερπαραγωγής Μαξίμου». Αυτό δηλώνει ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μιλάει για τις «φοροελαφρύνσεις» του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί λαϊκίστικο και διχαστικό ακραίο πολιτικό λόγο. Επιπροσθέτως, μιλάει για το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, για το Σκοπιανό αλλά και για τις εκλογικές αναμετρήσεις που επίκεινται, καθώς «Η διακυβέρνηση της ‘Πρώτης Φοράς Αριστερά’ κλείνει λίαν συντόμως τον καταστροφικό της κύκλο» όπως υπογραμμίζει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια. Τι σημαίνει όμως αυτό για τους Έλληνες πολίτες και για την καθημερινότητά τους ενόψει και των νέων πιο βαριών μέτρων που αναμένονται;
Μετά το «σόου της γραβάτας» που «απόλαυσαν» όλοι οι Έλληνες από το Ζάππειο τον περασμένο Ιούνιο ο πρωθυπουργός, στα τέλη Αυγούστου πρωταγωνίστησε σε μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα «υπερπαραγωγής Μαξίμου».
Ο πρωθυπουργός σε έναν οίστρο δημιουργικής φαντασίας υποδύεται έναν «σύγχρονο Οδυσσέα» που κατακεραυνώνει τους μνηστήρες –το «παλιό» πολιτικό σύστημα- απαγγέλλοντας σκόρπιες δανεικές φράσεις από την «Ιθάκη» του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
Θα αρκούσε βέβαια, για αυτή τη θλιβερή παράσταση της νέας αυταπάτης η παράφραση ενός άλλου ποιήματος του Καβάφη. «Απολείπειν ο λαός Αλέξιον». Που «αποχαιρετά την εξουσία που χάνει»…
Ασφαλώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποχαιρετά την παρέα της τρόικας που παραμένει. Παρά τις περί αντιθέτου «ηρωικές» δηλώσεις του ίδιου και των υπουργών του θα συνεχιστεί η σκληρή επιτήρηση της χώρας με τέσσερις ετήσιες αξιολογήσεις και εκπλήρωση δημοσιονομικών στόχων και προαπαιτουμένων.
Γιατί η σκληρή πραγματικότητα των επιζήμιων για την Ελλάδα υπογραφών Τσίπρα έχει προγράψει το μέλλον, το μακρινό μέλλον, και της χώρας και του ελληνικού λαού.
Η ελληνική δημόσια περιουσία παραμένει δεσμευμένη μέχρι το 2114. Περικοπή συντάξεων θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μείωση αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, (3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060). Που σημαίνουν, ασφυξία λιτότητας και υπερφορολόγησης για πολλά χρόνια. Μία χώρα που αντί να εκτιναχθεί η οικονομία της, παρουσιάζει το 2018 μία ασθενική και αναιμική ανάπτυξη.
Η χώρα απαιτεί επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Που θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης με δύο ισχυρά οικονομικά σοκ. Γιγαντιαίες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και μείωση φορολογικών συντελεστών.
• Αυτές οι «φοροελαφρύνσεις» που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, πόσο «αληθινές» μπορεί να είναι;
Οι μόνες δυστυχώς αληθινές πτυχές διαρκείας του πρωθυπουργού είναι ο λαϊκιστικός και ο διχαστικός ακραίος πολιτικός λόγος του. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί του ονομάζεται με ευκολία ακαριαία «ακροδεξιός, φασίστας, εθνικιστής, πατριδοκάπηλος». Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αταλάντευτος στη διχαστική λογική του «ή εμείς ή αυτοί». Και αντί να ενώνει τους Έλληνες με τη ρητορεία του γυρνάει τη χώρα δεκαετίες πίσω. Δημιουργώντας έτσι καταστάσεις που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή του ελληνικού λαού αλλά και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Δυστυχώς η μόνη πρωτιά που μπορεί να «πανηγυρίσει» ο Αλέξης Τσίπρας είναι η πρωτιά της χώρας μας παγκοσμίως στην αύξηση των φόρων σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.
Αλλά, ο πρωθυπουργός ήταν, είναι και θα παραμείνει ο γνήσιος εκφραστής του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης για να «κατακτήσει» την εξουσία παρουσίασε ένα ανέφικτο πρόγραμμα παροχών 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως πρωθυπουργός για να παραμείνει στην εξουσία δεν νομίζω ότι θα κάνει «τσιγκουνιές» στην παροχολογία του. Είμαστε, λοιπόν, 4 χρόνια μετά έτοιμοι να τα ακούσουμε όλα. Και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή το σκίσιμο των μνημονίων. Ακόμη και τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου χρέους(!!!).
Τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί σε πιο σοβαρή βάση στο τραπέζι του διαλόγου στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό. Είστε αισιόδοξος για τις εξελίξεις καθώς η χώρα μας, εμπλέκεται άμεσα με το πρόβλημα αυτό ως χώρα εισόδου και υποδοχής;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τρία χρόνια πριν πιάστηκε απολύτως απροετοίμαστη στις μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών. Αυτό ασφαλώς επ΄ουδενί δεν παρέχει άσυλο στις αλλοπρόσαλλες ιδεοληπτικές πολιτικές της κυβέρνησης την περίοδο του 2015. Η άμεση υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων των ηγετών της ΕΕ μας ανοίγει μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όποια χώρα στο σημερινό κόσμο θέλει αμιγώς εθνικές λύσεις στο τεράστιο ζήτημα του μεταναστευτικού θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισπράξει ως βέβαιο αποτέλεσμα την απομόνωση. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι θέμα μόνο των χωρών εισόδου των μεταναστών. Είναι θέμα όλων των κρατών μελών. Θέμα που αγγίζει τις αρχές και τις αξίες μας. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Χωρίς εθνικούς εγωισμούς στην εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης προσφύγων. Γιατί πρέπει όλοι να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν.
Χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις για ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής και γρήγορες διαδικασίες χορήγησης ή μη ασύλου. Άμεσος επαναπατρισμός στους μετανάστες που δεν χορηγείται άσυλο. Ενίσχυση των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, μία πραγματική ευρωπαϊκή συνοριακή αστυνομία. Γιατί λύση δεν είναι τα κλειστά σύνορα αλλά τα φυλασσόμενα σύνορα.
Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζει πολιτικές που αποτυπώνουν τις αξίες της και όχι τους φόβους της.
• Πώς είδατε την απελευθέρωση και το τέλος της περιπέτειας των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία; Ήταν ένα δείγμα καλής θελήσεως την στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται ήδη σε δυσμένεια;
Η βραδιά της 14ης Αυγούστου ήταν μία βραδιά χαράς και συγκίνησης. Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών μας που κρατούνταν παράνομα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη ήταν πραγματικά μία πολύ ευχάριστη είδηση που μας ικανοποίησε όλους μας. Στη διάρκεια των 167 ημερών της περιπέτειάς τους είχα την τιμή να τους επισκεφθώ στις 14 Μαΐου. Συνάντησα τον Άγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη δύο νέα παιδιά που με το απαράμιλλο σθένος τους, με το υψηλό τους φρόνημα, με το ήθος τους και το ακέραιο ηθικό τους μου έδωσαν ελπίδα για το αύριο της Πατρίδας μας. Συνάντησα, δύο στρατιωτικούς φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο για τη νεολαία του τόπου μας αλλά για όλους μας. Άξια τέκνα των γονιών τους, δύο οικογένειες που με εντυπωσίασαν και με συγκίνησαν όταν τους συνάντησα στην Ορεστιάδα για το σθένος και την πίστη τους.
Η ξαφνική απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών μπορεί ασφαλώς να χαρακτηριστεί μία χειρονομία καλής θελήσεως του Τούρκου προέδρου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία προσπάθεια να κλείσει ανοικτά μέτωπα σε μία στιγμή που η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε απόλυτη περιδίνηση.
Ως πρόεδρος της επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην υποστήριξη που μας παρείχαν και στην πίεση που άσκησαν προς την τουρκική πλευρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι καθώς και των συναδέλφων μου ευρωβουλευτών που σχεδόν ομόφωνα υιοθέτησαν Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
• Τελικά υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν τα πράγματα μετά την συμφωνία στις Πρέσπες; Τι θα κάνει η Ν.Δ. εάν γίνει κυβέρνηση με το Σκοπιανό;
Μία συμφωνία που χαρίζει στους Σκοπιανούς «μακεδονική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Μια συμφωνία που αποδέχεται δια της υπογραφής της κυβέρνησης τον «μακεδονισμό». Κάτι που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι απλά δεν έδωσαν αλλά ουδέποτε το διαπραγματεύτηκαν καν.
Μία συμφωνία που αντί να επιλύει προβλήματα δημιουργεί και νέα.
Μία συμφωνία που επιτρέπει στους Σκοπιανούς να θέσουν βέτο στα ελληνικά σχολικά βιβλία. Και σε αυτά που διδάσκονται σήμερα και σε αυτά που θα διδάσκονται στο μέλλον.
Με τη συμφωνία αυτή τίθενται υπό την αίρεση κοινής απόφασης επιχειρηματικών φορέων και από τις δύο χώρες η συνέχιση ή μη της χρήσης του όρου «Μακεδονία» για όλα τα ελληνικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων, τις εμπορικές ονομασίες και εμπορικά σήματα. Δηλαδή μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με τα αντίστοιχα σκοπιανά.
Επαναλαμβάνω. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ως κυβέρνηση να κυρώσει αυτή την απαράδεκτη συμφωνία. Δυστυχώς, όμως, αν η συμφωνία κυρωθεί από τη σημερινή υβριδική κυβερνητική πλειοψηφία πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι ασφαλώς οι χειρισμοί που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση για να διορθώσουμε τις προβληματικές πτυχές της δεν θα μπορούν να είναι ευρείς.
• Η Ν.Δ. ετοιμάζεται για μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις. είστε αισιόδοξος για πολύ καλά αποτελέσματα σε Ευρωεκλογές, εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθνικές;
Η διακυβέρνηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» κλείνει λίαν συντόμως τον καταστροφικό της κύκλο. Αφήνοντας πίσω της σοβαρά πλήγματα σε όλα τα πεδία της Πολιτικής. Στην Οικονομία, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος Δικαίου και τους Θεσμούς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην ασφάλεια των πολιτών, στην εξωτερική μας πολιτική. Τέσσερα τραυματικά χρόνια που κανένας δεν δικαιούται να δηλώσει άγνοια. Να μείνει αδιάφορος μπροστά στην «τραυματική» διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που γύρισε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Και η μάχη που θα δοθεί στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και ιδίως στη «μητέρα των μαχών», τις κοινοβουλευτικές εκλογές, θα έχει ένα και μόνο διακύβευμα.
Σοβαρότητα ή λαικισμός; Είμαι βέβαιος δανειζόμενος τα λόγια του ποιητή ότι η Ελλάδα θα κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου