Συνεντεύξεις

Γ. Στεργίου: «Οι πολίτες εμπιστεύονται την Κυβέρνηση για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων»

Στην Ρόδο βρέθηκε την Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Στεργίου.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική» μιλάει για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αφορμή και την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης, για τα σενάρια των εκλογών αλλά και για τις εσωκομματικές εκλογές οι οποίες, θα γίνουν -εκτός απροόπτου- τον προσεχή Οκτώβριο.
Κύριε Στεργίου, συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος διακυβέρνησης από τις εκλογές του 2019 και θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ξέρετε, η πολιτική και οι πολιτικοί, έρχονται να απαντήσουν σε πραγματικά ερωτήματα και όχι σε θεωρητικά.
Αυτό που νομίζω ότι χαρακτηρίζει την διακυβέρνηση της χώρας από τότε που ανέλαβε την ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι το γεγονός πως την προσπάθειά μας, δεν την χαρακτηρίζουν πλέον οι “καλές προθέσεις” αλλά η επιδίωξη του αποτελέσματος.
Αυτή είναι και μία βαθιά τομή σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Και οι δύο κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, η μία στα ελληνοτουρκικά και η άλλη με την πανδημία του κορωνοϊού, αποδεικνύουν ότι το “κράτος” μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θέλω να επισημάνω ότι η μοναδική ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τις θέσεις ευθύνης. Γιατί σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην δημόσια διοίκηση.
Προφανώς ψηφίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία που φιλοδοξούμε να συστηματοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες, αλλά σήμερα, το αποτέλεσμα που μας πιστώνει ο ελληνικός λαός, έχει προέλθει από την βούληση και την αποφασιστικότητα του ιδίου του πρωθυπουργού αλλά και των στελεχών μας.

Σε ό,τι αφορά την κρίση του κορωνοϊού, φάνηκε ότι εξ αρχής η κυβέρνηση έδειξε ότι είχε τα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας μέτρα αφενός για την προστασία της υγείας των πολιτών και αφετέρου για την οικονομική ενίσχυση. Είναι αρκετά;
Από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε το lockdown, νομίζω ότι πήραμε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία φαίνεται να απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων –χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε και πρόσθετα μέτρα.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορεί κανένας να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες αφού είναι μια κρίση πρωτόγνωρη. Ε
κτιμώ πως οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης.
Αυτό, πάντως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν συχνά την δημοσιότητα. Μόλις πρόσφατα έγινε κι ένας μικρός ανασχηματισμός αλλά τα σενάρια για εκλογές… καλά κρατούν.
Όσον αφορά τον ανασχηματισμό θα το έλεγα ‘αλλαγές ενίσχυσης’ της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει -αμέσως μετά την ανακοίνωση των πολύ ευχάριστων νέων από την Ε.Ε. και των 72δις ευρώ που θα διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια ως κράτος- σε μια περαιτέρω ενίσχυση βασικών τομέων της κυβερνητικής πολιτικής. Αριθμητικά, το κυβερνητικό σχήμα δεν άλλαξε σε τίποτα.
Όσον αφορά στα σενάρια περί εκλογών, νομίζω πως διακινούνται κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού έτσι πιστεύει ότι θα κρύψει κάτω από το χαλί τα εσωτερικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν από τότε που έχασαν τις εκλογές
Αυτά είναι προϊόντα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και γι αυτό ακριβώς τον λόγο δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια, ακόμη, την κατεύθυνση που θα πάρει ο πολιτικός φορέας που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ –το βλέπουμε και στις δημόσιες αντιπαραθέσεις των μελών του.
Για να είμαι ειλικρινής, αναμένουμε από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζούμε να συμβάλει από την δική της πλευρά σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Πάντως, κε Στεργίου, έχουν έρθει στην δημοσιότητα πολύ σοβαρά σκάνδαλα όπως η υπόθεση Παπαγγελόπουλου και οι αποκαλύψεις για τις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το… πάει μέχρι τέλους;
Η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ότι θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους Νόμους διαδικασίες και όποιες ευθύνες προκύψουν δεν θα τις αποφύγει ουδείς. Άρα, αυτή η κατεύθυνση ακολουθήθηκε και στην προανακριτική επιτροπή με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και φυσικά, εάν προκύψουν στοιχεία τα οποία δικαιολογούν αντίστοιχη εξέλιξη, προφανώς θα έχουμε και πολιτικές εξελίξεις. Θα έλεγα ότι ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να σεβόμαστε και να έχουμε εμπιστοσύνη στους Θεσμούς γιατί μόνον τότε το αποτέλεσμα των διαδικασιών θα έχει και την μέγιστη αποδοχή από τους πολίτες.
Είστε ικανοποιημένος από την αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό και κυρίως από τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής;
Θα σας πω κάποια δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένας ηγέτης ο οποίος πραγματικά, μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα σε αυτό που ονομάζουμε ‘το κλαμπ των ισχυρών χωρών’ της Ευρώπης. Κατ’ αρχήν η Ν.Δ. έχει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ίσως μέσα στα δύο ή τρία ισχυρότερα (από κοινοβουλευτικής άποψης) κόμματα στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, με την επένδυση που έκανε στην αξιοπιστία του ιδίου ως προσωπικότητα αλλά και του κόμματός του, έχει καταφέρει να συνομιλεί με όλους τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες αλλά και με σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες εκτός Ευρώπης. Σε αυτό ήρθε σαν επιβεβαίωση και η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα και ο διεθνής Τύπος, να τον αναγνωρίζει ως έναν σημαντικό πολιτικό ηγέτη. Παράλληλα με όλα αυτά, έχει βελτιωθεί και η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κι αυτό γιατί, στο τέλος της ημέρας, αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η αποδοχή της χώρας και η εικόνα της. Και η χώρα, αυτή την στιγμή που μιλάμε, έχει ένα πολύ καλό Brand Name το οποίο μας βοηθάει στο να ξεκινήσουμε πολύ γρήγορα, να επανακτήσουμε όσα χάθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Να περάσουμε στο θέμα των επενδύσεων. Το έχει δηλώσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, ότι θέλει να προσελκύσει νέες και μεγάλες επενδύσεις. Εκτιμάτε ότι αφού περάσουν τα… δύσκολα θα καταφέρει η χώρα να προχωρήσει σε αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη;
Το πιο σημαντικό είναι ότι παρά το γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην προσέλκυση νέων επενδύσεων -και στον Τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους. Αυτό είναι και η απόδειξη για το πόσο μας εμπιστεύονται πλέον, οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην χώρα μας. Τα πράγματα ήδη πηγαίνουν καλά και θα αποδώσουν καρπούς στο άμεσο μέλλον –και με νέες θέσεις εργασίας αλλά και σε καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Εκτιμώ πως μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερο το ανταγωνιστικό τουριστικό μας προϊόν (και σε αριθμό και σε υψηλής ποιότητας τουρισμό).
Για να κλείσουμε κε Στεργίου να σας ρωτήσω, τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές; Θα προχωρήσετε σε αυτές, ενόψει και του Συνεδρίου που προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος του έτους;
Κοιτάξτε, τις εσωκομματικές εκλογές ήμασταν καθ όλα έτοιμοι να τις πραγματοποιήσουμε τον περασμένο Μάιο –σύμφωνα με όσα προέβλεπε και το Καταστατικό της Ν.Δ. Όμως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο. Μπορώ να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι να τις υλοποιήσουμε.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε ότι το Συνέδριο πρέπει να γίνει τον Δεκέμβριο –οπότε θα πρέπει να έχουν προηγηθεί και οι εσωκομματικές εκλογές για να εκλεγούν οι σύνεδροι. Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των Ελλήνων! Συνεπώς, θα κρίνουμε τα δεδομένα εκείνης της περιόδου όταν θα έρθει η ώρα και με βάση αυτά, θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε.
Η πρόθεση της Ν.Δ. είναι να διοργανώσουμε τις εσωκομματικές εκλογές με τον πιο… ασφαλή τρόπο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου