Συνεντεύξεις

Xρ. Eυστρατίου: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την συνδρομή όλων των φορέων και των πολιτών»

«Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια ενεργή κατάσταση. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και βλέπουμε ότι οι δράσεις μας έχουν αποτέλεσμα…», δηλώνει μεταξύ άλλων, στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις συνεχείς προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για την οχύρωση των δομών υγείας στα νησιά περιοχής ευθύνης της, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την αγορά εξοπλισμού.
Επίσης, μιλάει για την ετοιμότητα των υπηρεσιών εν μέσω καλοκαιριού, για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και για τα μηνύματα που λαμβάνει από τους νησιώτες, οι οποίοι «δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε ένα ιδιαίτερης ομορφιάς, κουλτούρας, ιστορίας και γεωπολιτικής σημασίας περιβάλλον, για να το κρατήσουν ζωντανό και βιώσιμο».

• Κύριε Ευστρατίου οι μέρες που διανύουμε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των καιρικών συνθηκών είναι επικίνδυνες. Είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες;
Πράγματι αυτή την εβδομάδα, το νησί μας βρέθηκε στη κατηγορία κινδύνου 4 σύμφωνα με τα δελτία της Πολιτικής Προστασίας και για αυτό το λόγο συγκαλέσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Δωδεκανήσου. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου ετοιμότητας από πλευράς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων του νησιού. θέλω όμως να επιστήσω την προσοχή και των πολιτών για όλη την αντιπυρική περίοδο, κατά την οποία θα πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υφυπουργό Νίκου Χαρδαλιά και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, την εβδομάδα που διανύσαμε, αυξήσαμε την στελέχωση και τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, με δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα: το Erickson “ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΑΤΟΙΟΥ 2 και το Super Puma ΦΛΟΓΑ 10, τα οποία έρχονται να συνδράμουν το ΚAMOV KA32, που σταθμεύει μόνιμα στη Ρόδο καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ.
• Είναι αλήθεια ότι ο Κορωνοϊός είναι ακόμη… εδώ. Πώς βλέπετε τις προσπάθειες της ΠΝΑΙ εξ αρχής, να διαθέσει μεγάλα ποσά από τον προϋπολογισμό της για να θωρακίσει τα νησιά με τεχνολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό;
Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια ενεργή κατάσταση που διαμορφώνεται και εξελίσσεται από μέρα σε μέρα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απαιτεί ευελιξία στις αποφάσεις και στις δράσεις αλλά και καλή οργάνωση, προγραμματισμό, μελέτη, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και εκ νέου προγραμματισμό και δράσεις.
Η ΠΝΑΙ από το ξεκίνημα της πανδημίας, προσανατολίστηκε στην θωράκιση των δομών υγείας των νησιών, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα και κρίνω πως ορθώς πήραμε αυτή την απόφαση.
Τροποποιήσαμε ή και καταργήσαμε προϋπολογισμούς, κυρίως από δράσεις του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, δρομολογήσαμε Ευρωπαϊκούς πόρους για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των πολιτών. Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και βλέπουμε ότι οι δράσεις μας έχουν αποτέλεσμα. Τα εφόδια και ο εξοπλισμός που διαθέσαμε για τη δημόσια υγεία, αξιοποιούνται αυτή την εποχή, τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους επισκέπτες μας. Θάλαμοι απομόνωσης, κλωβοί αρνητικής πίεσης, αναπνευστήρες, μοριακοί αναλυτές, απινιδωτές, φορητά monitors, στολές και μάσκες προστασίας, είναι πλέον στη διάθεση των λειτουργών υγείας για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19.
Χρηματοδοτήσαμε ακόμα και είναι σε λειτουργία, η πλατφόρμα Dr.Βutton, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής, στους πολίτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Στελεχώνουμε ήδη από το 2015 τα νησιά μας με αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς. Επίσης μέσω της εταιρείας της Περιφέρειάς μας, Α.Μ.Κ.Ε. ΓΑΛΗΝΟΣ, γίνονται αποστολές ιατρικών κλιμακίων στα νησιά μας, με γιατρούς ειδικοτήτων, μέλη των ιατρικών συλλόγων Δωδεκανήσου. Επενδύσαμε όμως και στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειάς μας, παρέχοντας δωρεάν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους εργαζόμενους τουριστικών επιχειρήσεων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντας στα πρωτόκολλα υγείας και στα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης covid-19.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειάς μας, που υλοποιήθηκε με επιτυχία από το αυτοδιοικητικό Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, έτυχε θερμής υποδοχής από τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες των κλάδων του τουρισμού αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 26.000 και υιοθετήθηκε σαν δράση και από άλλους φορείς πανελλαδικά.
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, συνεργαζόμαστε με φορείς της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων, του τουρισμού, της αγοράς και των εργαζομένων. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία για να δράσουμε έγκαιρα και να συνδράμουμε σε ότι ακόμη χρειαστεί αφού η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την συνδρομή όλων των φορέων και των πολιτών.
• Ποια είναι η άποψη σας για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου; Είναι απαραίτητο εργαλείο για τα νησιά;
Η ύπαρξη ΧΑΔΑ στα νησιά μας, εν έτη 2020, προσβάλλει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τον πολιτισμό μας. Το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο άλλαξε το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας, προφανώς για να δοθεί ένα τέλος σε χρόνια προβλήματα διαχείρισης και απόθεσης τους, λόγω των αποσπασματικών και αναποτελεσματικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν κατά το παρελθόν. Θα υπηρετήσουμε το νέο μοντέλο διαχείρισης, με σχέδιο, ωριμότητα, συλλογικό πνεύμα και αποφασιστικότητα.
Σκοπός είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, του συνόλου των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι το κληροδότημά μας στις επόμενες γενιές. Θα εργαστούμε ομαδικά, με όρους οικολογίας και οικονομίας, εξειδικεύοντας τους στόχους και τις δράσεις σε κάθε νησί ανάλογα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις ανάγκες του. Δεσμευόμαστε να κλείσουμε κάθε παράνομη χωματερή στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Τα χρήματα που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης κάθε χρόνο για πρόστιμα παράνομων χωματερών, μπορούν και οφείλουν να αξιοποιηθούν με βέλτιστους τρόπους για την ευημερία των νησιωτών μας. Η προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση και προτεραιότητά μας.
• Παρακολουθούμε ότι επισκέπτεστε συχνά τα νησιά στην περιοχή ευθύνης σας και όχι μόνον. Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε για την Περιφερειακή αρχή από τους νησιώτες;
Οι νησιώτες μας, δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους σε ένα ιδιαίτερης ομορφιάς, κουλτούρας, ιστορίας και γεωπολιτικής σημασίας περιβάλλον, για να το κρατήσουν ζωντανό και βιώσιμο. Ένα περιβάλλον ευάλωτο και συνάμα ανθεκτικό μέσα στους αιώνες, που απαιτεί μόχθο, επιμονή, ευελιξία, διορατικότητα, υπομονή και δημιουργικότητα από τους κατοίκους του. Τέτοιοι είναι οι νησιώτες μας και εμείς επιδιώκουμε να είμαστε αντάξιοι των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους. Γνωρίζουν πλέον ότι εργαζόμαστε εντατικά, μεθοδικά, με επιμονή και φέρνουμε αποτελέσματα. Βήμα- βήμα, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις, χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά, χωρίς να υποσχόμαστε ανέφικτα πράγματα, καλλιεργώντας μια σχέση έντιμη, θερμή και ειλικρινή. Επισκέπτομαι συχνά τα νησιά μας, κυρίως για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και παρακολούθησης της πορείας των έργων μας σε αυτά.
Οι επισκέψεις αυτές είναι σημαντικές τόσο για εμάς όσο και για τους πολίτες. Συζητάμε για τον τουρισμό, τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, την πανδημία, το εισόδημα, την ποιότητα της ζωής τους, τις υποδομές, τις υπηρεσίες και το μέλλον των παιδιών στον τόπο τους.
Μοιράζονται μαζί μας τις ιδέες τους, τα επιχειρηματικά τους σχέδια, το όραμά τους για τον τόπο, ζητούν την άποψή μας για θέματα που τους απασχολούν και ενδιαφέρονται για τα άμεσα ή μελλοντικά σχέδια μας. Έχουμε χρέος να στηρίζουμε τις προσπάθειες και τα εγχειρήματά τους, να βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσής τους σε όλους τους τομείς και αυτό το σκοπό υπηρετούμε καθημερινά, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, τιμώντας την εμπιστοσύνη τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιώργος    09.08.2020 23:44

    Με τι να κάμου και οι πολίτες οι καμένοι εδώ που έφτασε το μπράμα αυτό ;
    Εγώ θωρώ τους τουρίστες που ήρτα διακοπές στο νησί μας σαν μην τρέχει τίποτις εις τα μέρη των απ όπου έρκουνται και νοικιάζου δω τα αμάξα όλα και κάμνου το γύρο του νησιού χαλού ντους και τα αμάξα και τα μηχανάκια και σέρνουντα και είναι ο φόβος και το τρόμος κάθε φορά που έρκουνται να ζητήξου βοήθεια τηλέφωνο και τα λοιπά.
    Το χειμώνα να δούμε τι θα γίνει γιατί οικονομικά δε τα βλέπω και πολύ καλά τα πράματα μπρέπει η κυβέρνηση να δώσει χρήμα σε όλους τους ανθρώπους, εδώ έδωσε ο Τράμπ επίδομα σε όλους τους ανέργους στην Αμερική και εμείς εδώ δώσαμε κάτι ψύχουλα μόνο στους μακροχρόνια ανέργους, μπρέπει όλοι άνεργοι να στηριχτούν τον χειμώνα με χρήμα και όλος ο κοσμάκης.

Σχολιασμός άρθρου