Τοπικές Ειδήσεις

Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Επιμένουμε στην πολιτική ορθότητα»

Η Ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάω με μια πρόσκληση-πρόκληση να επαναφέρουμε την πολιτική ορθότητα. Εμείς ποτέ δεν χάσαμε αυτή την αίσθηση της βαθιάς πολιτικής αντίληψης, της ευθύνης και αυτή είναι μια τεράστια και απαράλειπτη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία.

Η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα – αποφεύγει τον πολιτικό διάλογο

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαφύγει της πραγματικής πολιτικής μάχης, να διαφύγει της πραγματικής πολιτικής αναμέτρησης, να διαφύγει κάθε συζήτησης για τα σημαντικά και ουσιώδη αιτούμενα της κοινωνίας, που είναι αυτά που αποτελούν και τα ουσιώδη «διεκδικήσιμα» της πολιτικής πράξης. Είναι όλα όσα έχουν γίνει που το αποδεικνύουν αυτό: Μια πρόταση μομφής που ακολουθείται από μια πρόταση δυσπιστίας – που καταψηφίστηκε, που ακολουθεί ένα συνεχές και μόνιμο -σχεδόν παραληρηματικό πλέον- αίτημα εκλογών, μια νέα πρόταση μορφής, που δεν δείχνει μόνο τη διαφυγή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την πραγματική πολιτική, αλλά και επιβεβαιώνει και την αδυναμία της να ανταποκριθεί με επάρκεια, με περιεχόμενο και κυρίως με ευθύνη στον θεσμικό της ρόλο.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πλήγμα στη Δημοκρατία, αυτή η συνεχής και μόνιμη καταφυγή σε προτάσεις μομφής και δυσπιστίας -ελλείψει πολιτικού λόγου και έργου- αλλά και σε «κιτρινισμό» τελευταία, αυτός ο πολιτικός τακτικισμός που εργαλειοποιεί ότι μπορεί, χωρίς ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να κρύψει την ένδεια ουσιαστικών προτάσεων.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες

Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή επιλέγει να κατεβάσει μια πρόταση μομφής, επιδιώκοντας δύο πράγματα: Πρώτον, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα ουσιώδη θετικά αποτελέσματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που περνούν σιγά-σιγά στην κοινωνία, επιχειρεί να μετατοπίσει την πολιτική συζήτηση, να την απομακρύνει από όλα εκείνα που η Κυβέρνησή μας μαζί με τον λαό και για τον λαό πέτυχε ή παλεύει να πετύχει, τις εκατόν είκοσι δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τη μη μείωση του αφορολόγητου, την επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα χαμηλά εισοδήματα, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το 13% στο 6%, την επιπλέον επιδότηση για θέσεις εργασίας των νέων.

Και αυτά τα σπουδαία και σημαντικά και πάνω από όλα αναγκαία για την ανάκαμψη της κοινωνίας των πολιτών, των αδυνάτων, έχουν χαρακτήρα μόνιμων μέτρων που δίνουν τη δυνατότητα, την ελπίδα, το αύριο για τους πολλούς.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Αρχηγός της δεν θα καταφέρουν να απομακρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τον λαό, γιατί όσα πετύχαμε τα πετύχαμε με κόπους, με θυσίες, μαζί με τον λαό και τελικά θα οδηγήσουν σε όφελός του.

Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που αύριο -όχι σε κάποιο αόρατο και μακρινό μέλλον- πλέον θα γίνουν νόμοι του κράτους, συμβαίνουν σε ένα εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον πιέσεων που δεν μας ευνοεί. Σε αυτό το περιβάλλον χρειαζόμαστε την αποφασιστικότητα στις προτεραιότητες, τη σταθερότητα στους στόχους, την αξιοπιστία που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επιστροφή στην αμφιβολία, στην αβεβαιότητα, στην αναξιοπιστία και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα λαϊκά στρώματα βορά στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει αυτή τη στιγμή να κατεβάσει μια πρόταση μομφής για έναν ακόμα λόγο: Είναι η ανεπιτυχής προσπάθειά της να κρύψει το βαθιά αντιλαϊκό και ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, αυτό που επιστρέφει τη χώρα στο παρελθόν των λίγων, στερώντας το μέλλον από τους πολλούς. Η επιστροφή προσδιορίζεται -με δυο λόγια- στην επαναφορά του 1/5 στο Δημόσιο, στην κατάργηση των επιδομάτων και της προνοιακής πολιτικής, στην πρωτοκαθεδρία της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, στη συντριβή τελικά των πιο αδύναμων και λιγότερο προνομιούχων τάξεων.

Τα νησιά στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας πολιτικής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω ως βουλευτής Δωδεκανήσου και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, αλλά κυρίως ως ένας άνθρωπος που συνεχίζει να συναντά καθημερινά συντοπίτες του -με την ευρύτερη και στενότερη έννοια- από απομακρυσμένες και απαιτητικές προς την καθημερινή διαβίωσή τους περιοχές, πως νιώθω πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά περήφανος για την προσήλωσή μας σε μια αναπτυξιακή πολιτική, για την ενδυνάμωση της καινοτομίας κυρίως σε αυτές τις περιοχές, για τα μέτρα που έχουμε λάβει ως σήμερα σε μια μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των ανισοτήτων στις περιφέρειες της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια έρχονται να προστεθούν νέα μέτρα που θα γίνουν πράξη τον επόμενο καιρό, όπως νέα επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης, ειδικά στην περιοχή μας, που είναι η επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους μόνιμους

κατοίκους των νησιών με πληθυσμό τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή και ο μηδενισμός του σε νησιά με πληθυσμό έως και χίλιους κατοίκους και η επιπλέον μείωση του κόστους θέρμανσης στις ορεινές ζώνες της χώρας.

Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους και την ισότητα για όλους

Ακούσαμε ακόμα και υποδείξεις από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το τι αξίζει και τι όχι σε εμάς τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα έχω να πω και με αυτό πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Αξίζει σε εμάς και αυτό που διατηρούμε, η Ανθρωπιά, η Αλληλεγγύη, η έγνοια για τον αδύναμο, που δεν τη διαπραγματευόμαστε με μια φτηνή και κενή ηθικολογία. Την κάνουμε πολιτικό μας όραμα και έργο και σήμερα την αποδίδουμε ξανά εκεί απ’ όπου εσείς την έχετε στερήσει. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω μόνο δύο λόγια. Αντιλαμβανόμαστε το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια, στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην κοινωνική προστασία, στην αυτόνομη διαβίωση, ως βασικές μας υποχρεώσεις μέσα από τη θεσμοθέτηση ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Πρέπει, δηλαδή, να φτιάξουμε μία βάση όπου δεν θα είναι μια ισότητα, αλλά μια ισοδυναμία στη διαβίωση και στην εξέλιξη όλων των κοινωνικών ομάδων.

Αντιλαμβανόμαστε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των ΑμΕΑ ως αγώνες για μια κοινωνία ανοιχτή, μια κοινωνία δημοκρατίας, πολιτισμού, κυρίως όμως κοινωνία ευθύνης. Και με αυτόν τον τρόπο προχωρήσαμε σε θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, στους χρόνια πάσχοντες και στις οικογένειές τους και προχωρούμε σε ένα νέο συνολικό νομοθετικό πλαίσιο.

ΚΙΝΑΛ-ΝΔ: Μια απ’ τα ίδια

Ακούσαμε και την κ. Γεννηματά. Δεν λέει τίποτα διαφορετικό από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τη Νέα Δημοκρατία. Ίδιες πολιτικές θέσεις, που προσπαθούν να καλύψουν την ίδια πολιτική ένδεια. Ίδιες πολιτικές απόψεις. Μια πιστή ακολουθία, που γίνεται μία απροκάλυπτη συμπόρευση. Μία πολιτική ηθική, που μετατρέπει το υποτιθέμενο, το ενδεχόμενο της τρίτης εντολής, σε εργαλείο ρύθμισης πολιτικών θέσεων και αξιωμάτων, επιστρέφοντας έτσι σε ένα παρελθόν από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Αναρωτιέται κανείς –και αναρωτιέται και η κοινωνία- τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από το ΚΙΝΑΛ;

Ο Λαός μας έχει δώσει ήδη ψήφο εμπιστοσύνης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον ελληνικό λαό, ολοκλήρωσε ένα δύσκολο και επίπονο έργο. Σήμερα στήνει ξανά την κοινωνία στα πόδια της και της δίνει όχι μόνο την ελπίδα, αλλά πλέον και ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή. Το έργο αυτό είναι σπουδαίο και σημαντικό. Πάνω από όλα, όμως, είναι αναγκαίο για τον ελληνικό λαό και πρέπει να συνεχιστεί.

Για τον λόγο αυτόν δίνουμε την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Η κοινωνία έδωσε ήδη από χθες τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση με τη θετική της ανταπόκριση στο πακέτο των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Ευχαριστώ πολύ».

***

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου